Tosty z pastą z białej fasoli, rukolą i orzechami nerkowca

Tosty z pastą z białej fasoli, rukolą i orzechami (…)

Składniki

  • 2 kromki pieczywa z mąki z pełnego przemiału
  • 50 g białej fasoli
  • 10 listków rukoli
  • 20g orzechów nerkowca
  • pieprz młotkowany
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Fasolę wstaw na noc do wody, następnego dnia ugotuj do miękkości w nieosolonej wodzie (można użyć także gotowej fasoli z puszki). Zimną fasolę przełóż do naczynia i miksuj blenderem na gładką masę - dolewaj stopniowo zachowaną z gotowania wodę lub płyn z puszki aby uzyskać zadowalając ą konsystencję. Na koniec dopraw pastę pieprzem młotkowanym lub gruboziarnistym. Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni, w niskiej temperaturze, aż nabiorą złotego kolory. Po ostudzeniu przesiekaj orzechy na mniejsze cząstki. Chleb opiecz w tosterze, na suchej patelni lub w piekarniku. Ciepłe i chrupkie pieczywo posmaruj pastą z fasoli. Następnie ułóż liście rukoli. Na koniec obsyp kromki orzechami nerkowca.

Czytaj też: Co może jeść cukrzyk

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni