Ashwagandha – właściowości, działanie i dawkowanie

Ashwagandha to roślina, która dopiero ostatnio cieszy się szczególnie dużym zainteresowaniem, choć ludzkość zna ją od wielu wieków. Ashwagandhę stosuje się w medycynie ajurwedyjskiej, która jest tradycyjnym sposobem leczenia wywodzącym się ze starożytnych Indii. Sprawdź, dlaczego warto wypróbować ashwagandhę – dowiedz się, jakie właściwości ma to zioło o nieco tajemniczej nazwie. Podpowiadamy, kto z niej najbardziej skorzysta!
Dwie drewniane miski na ciemnym drewnianym stole. W jednej jasny proszek (zmielona aszwaganda), w drugiej suszone korzenie aszwagandy.
Żródło: materiały partnera
Spis treści

Reklama

Czym jest ashwagandha?

Ashwagandha (Withania somnifera) to roślina z rodziny psiankowatych, która ma wiele nazw. Indyjski żeń-szeń, witania ospała i śpioszyn lekarski – każda z nich odwołuje się w pewien sposób do jej właściwości. Nazwa ashwagandha nawiązuje do  zapachu rośliny i można ją przetłumaczyć jako „zapach konia”. Mówi się nawet, że dzięki ashwagandzie zdobywa się końską siłę!

Składnikami aktywnymi ashwagandhy są głównie alkaloidy (w tym witanina i somniferyna) oraz witanolidy, czyli laktony steroidowe. Roślina ta jest także źródłem saponin i kumaryny. 

Korzeń oraz liście ashwagandhy w starożytnej medycynie hinduskiej stosuje się od tysięcy lat. Dziś sięga się po nią w różnych częściach świata – głównie po to, aby zredukować stres i dodać sobie energii. Ashwagandha przyjmowana w postaci kapsułek, tabletek, kropli lub proszku może jednak dawać znacznie więcej korzyści.

Reklama

Właściwości ashwagandhy i jej działanie na ludzki organizm

Ashwagandha to adaptogen, który normalizuje pracę organizmu. Adaptogeny są substancjami (na ogół pochodzenia roślinnego) pomagającymi organizmowi radzić sobie z nadmiernym stresem oraz innymi czynnikami obciążającymi ciało i umysł. Dzięki adaptogenom można przywrócić organizmowi jego naturalną równowagę, czyli  homeostazę. W jaki sposób? Adaptogeny regulują współdziałanie układu nerwowego, hormonalnego i immunologicznego, zwiększając możliwości adaptacyjne organizmu w stosunku do niekorzystnych bodźców.

W medycynie ajurwedyjskiej ashwagandha uchodzi za roślinę, która ogranicza stres, poprawia siły witalne, odporność i sprawność umysłową, a także wykazuje właściwości moczopędne i przeciwpasożytnicze. Ashwagandhę stosowano również jako afrodyzjak i środek odmładzający.

Przyjmowanie ekstraktu z indyjskiego żeń-szenia pozwala ograniczyć napięcie, które w dzisiejszych czasach wielu osobom towarzyszy niemal każdego dnia. Roślina ta zmniejsza bowiem poziom kortyzolu, który jest podwyższony u zestresowanych kobiet i mężczyzn. Ashwaghandha pomaga w walce z bezsennością i poprawia jakość snu, działa uspokajająco oraz pomaga opanować lęk i napady paniki. Warto też wiedzieć, że ekstrakt z tej rośliny może ograniczyć neurastenię – jest to rodzaj nerwicy, którego objawem jest ciągłe zmęczenie fizyczne i psychiczne i wzmożona pobudliwość układu nerwowego.

Dzięki ashwagandzie można też poprawić koncentrację. Jej właściwości wspomagają funkcje umysłowe osób starszych, które często mają problem z pamięcią.  Ashwagandhę stosuje się także w celu podwyższenia poziomu testosteronu i poprawienia płodności. Przyjmowanie indyjskiego żeń-szenia pozwala również ogólnie wzmocnić cały organizm i podnieść energię, dlatego sięga po nią wielu sportowców. Ashwagandha stosowana przed treningiem zwiększa siłę i wytrzymałość fizyczną, a także poprawia napięcie mięśni. Roślina ta pomaga organizmowi przystosować się do stresu wysiłkowego, ponadto po treningu przyspiesza regenerację mięśni i przeciwdziała ich niedotlenieniu. 

Reklama

Jak stosować ashwagandhę i jaką jej formę wybrać?

Zalecana dawka ashwagandhy wynosi 250-600 g ekstraktu z korzenia dziennie. Taką porcję można podzielić na dwie części i przyjmować jedną rano, a drugą wieczorem. Niektórzy producenci zalecają stosowanie ashwaghandy tylko raz dziennie. Nie ma określonej pory na jej przyjmowanie, jednak sportowcy, jak już wspomniano, powinni przyjmować ją przed aktywnością fizyczną. 

Warto wiedzieć, że preparaty z ashwagandhą często są standaryzowane na konkretną zawartość witanolidów, np. 5% witanolidów. Witanolidy stanowią grupę związków chemicznych należących do steroidów laktonowych, będących przedstawicielami grupy fitosteroli. Te związki bioaktywne występują głównie w korzeniu i liściach ashwaghandy. Witanolidy wyróżniają się dużą aktywnością biologiczną – działają przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, neuroprotekcyjnie, a nawet – według niektórych źródeł – cytostatycznie, czyli przeciwnowotworowo. 

Reklama

Ashwagandha – przeciwwskazania i skutki uboczne

Preparaty z ashwagandhą nie powinny być stosowane przez kobiety ciężarne, karmiące matki oraz dzieci. Osoby stosujące leki nasenne, uspokajające i przeciwlękowe muszą pamiętać o tym, że żeń-szeń indyjski może nasilać ich działanie. Ashwagandha nawet stosowana samodzielnie może u niektórych osób powodować nadmierną senność. Należy przestrzegać zalecanych dawek, bo, tak jak każdy inny suplement diety, indyjski żeń-szeń może wywoływać wymioty i biegunkę.

Rozpoczęcie przyjmowania ashwagandhy warto skonsultować z lekarzem, zwłaszcza jeśli cierpi się na choroby przewlekłe lub ma się wątpliwości odnośnie jej stosowania.

Reklama

Dlaczego warto wypróbować ashwagandhę?

Ashwagandhę najczęściej stosuje się w celu złagodzenia napięcia nerwowego, poprawy odporności i zwiększenia siły. Roślina ta jest obiektem wielu badań, które służą ocenie możliwości wykorzystania jej w terapiach niektórych schorzeń. Zwolennicy medycyny alternatywnej przypisują ashwagandzie szerokie dobroczynne działanie na organizm i skuteczność w niwelowaniu różnych dolegliwości, a nawet poważniejszych chorób.

Nie ulega wątpliwości, że stosowanie żeń-szenia indyjskiego może pomóc w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, których ryzyko jest większe u osób ciągle narażonych na stres. Warto przekonać się o tym, że stosowanie ashwagandhy to coś więcej niż chwilowy trend, pamiętaj jednak o tym, że jej przyjmowanie powinno się omówić z lekarzem bądź farmaceutą.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Odżywianie
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Produkty bez glutenu
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Pestki dyni po wysuszeniu
Podobne artykuły
Owsik pod mikroskopem
Czego nie lubi owsik? Dieta i zasady odżywiania
Ziemniaki
Zielone ziemniaki - czy można je jeść? Trucizna czy odmiana?
Wędzone ryby na talerzu
Ryby wędzone - które najsmaczniejsze? Rodzaje i właściwości
Jedzenie z glutaminianem sodu
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne
Gęsi smalec do smarowania
Na co jest dobry smalec gęsi? Poznaj jego właściwości i zastosowanie

Reklama


Czujesz dreszcze po opalaniu?☀️
To sygnał alarmowy! Sprawdź