Reklama
Czym jest zakwas z buraków?
Zakwas z buraków znany i robiony jest od pokoleń. Powstaje poprzez ukiszenie świeżych buraków ćwikłowych w odpowiedniej ilości wody z dodatkiem czosnku, soli, pieprzu oraz innych przypraw. Kiszenie jest procesem, który zachodzi dzięki bakteriom kwasu mlekowego. Te nie powinny Ci się kojarzyć w sposób negatywny, a wręcz przeciwnie.
Zakwas buraczany charakteryzuje się intensywną, czerwoną barwą, która jest efektem naturalnych barwników. Początkowo w trakcie fermentacji może mieć nieco zawiesistą, mętną konsystencję, jednak w miarę postępowania procesu staje się bardziej klarowna, (chociaż na dnie może pozostać osad). Podobnie, jak inne kiszonki, możesz spożywać go cały rok, o ile nie masz ku temu przeciwwskazań zdrowotnych.
Reklama
Dlaczego warto pić zakwas z buraków?
Zakwas buraczany to prosty sposób na włączenie do codziennego menu większej ilości warzyw. Co więcej, kiszenie to proces dzięki któremu łatwo się wchłaniają.
Nie bez znaczenia pozostaje także to, że zakwas przygotowany zgodnie ze sztuką nie psuje się szybko co więcej, jest w nim mniej cukru, niż w surowych burakach. Jego ilość zmniejsza się bowiem wraz z procesem kiszenia, a dokładniej - jest zużywany przez bakterie, które odpowiadają za fermentację. Jeśli jednak sięgasz po niego prosto z półki sklepowej, koniecznie sprawdź, czy producent go nie dosłodził.
Wprowadzenie zakwasu z buraków do menu jest również sposobem na podkręcenie smaku potraw i co ważne, nie tylko wytrawnych.
Jak dawkować zakwas z buraków? Wszystko zależy od wspomnianej kondycji organizmu, jak również wieku (tutaj jest to kwestia obecności soli). Warto więc skonsultować się w tym temacie ze specjalistą.

Reklama
Zakwas buraków w menu - jak go włączyć do diety?
Zakwas z buraków możesz spożywać praktycznie o każdej porze dnia. Tak naprawdę, wszystko zależy od Twoich indywidualnych preferencji. Tradycyjnie spożywa się go w wersji solo, niemniej nic nie stoi na przeszkodzie, aby stał się on kompanem różnych potraw.
Jeśli chcesz rozpocząć dzień z dodatkiem zakwasu, możesz dodać go do owsianki w towarzystwie ulubionych owoców. Wystarczy łyżka aby zyskać bardzo apetyczny wygląd i podkręcić smak tradycyjnego śniadania. To także dobry sposób na to, aby ,,przemycić” zakwas dla dzieci. Bardzo dobrze współgra on również z awokado, które pojawi się na chrupiącym toście. Wystarczy kilka kropel i smak standardowej kanapki staje się bardziej wyrazisty. Jeśli jednak wolisz śniadanie w formie napoju, wystarczy, że wymieszasz kilka łyżeczek buraczanego zakwasu z wodą, dodasz kilka plasterków pomarańczy i cytryny, a na koniec orzeźwiającą miętę.
W menu lunchowym zakwas buraczany może pojawić się jako dressing do sałatki, w której może znaleźć się burak w tradycyjnej postaci, kozi ser i rukola. Podkreślisz nim również smak tortilli w towarzystwie hummusu, warzyw i świeżej sałaty.
W porze obiadowej zakwas buraczany może pojawić się jako dodatek do zupy kremu z buraka, czy też czerwonego barszczu. Ważne jednak, aby dodać go na samym końcu. Z kolei wieczorem może pojawić się w jednogarnkowych daniach na bazie kasz i warzyw. Tak naprawdę wszystko zależy od Twoich indywidualnych upodobań.
Reklama
Zakwas z buraków - domowy czy sklepowy?
Wybór między zakwasem z buraków domowym i sklepowym zależy wyłącznie od indywidualnych preferencji, chociaż w grę wchodzą również umiejętności. Należy pamiętać, że pożywny zakwas musi powstać z dobrej klasy buraków, odpowiedniej wody, a słoiki muszą być wykonane z materiałów łatwych do utrzymania czystości. Co więcej, proces kiszenia powinien odbywać się bez udziału tlenu.
Z kolei decydując się na gotowy zakwas, należy przede wszystkim wziąć pod lupę jego jakość. Musi pochodzić od sprawdzonego producenta, być odtworzony według tradycyjnej receptury. Bardzo ważne jest to, aby nie poddawano go procesowi pasteryzacji, a w jego składzie na próżno było szukać ulepszaczy smaku i konserwantów. Do tego dochodzi zawartość cukru. Dobrej klasy zakwas zawiera wyłącznie te, które występują w nim naturalnie.
Reklama
Jak przechowywać zakwas z buraków?
Zakwas z buraków należy przechowywać w niskich temperaturach - najlepiej w lodówce - aby zahamować proces fermentacji. Najlepszym słojem będzie szklany lub ceramiczny (kamionkowy). Pamiętaj o tym, że słoik/butelka, zawsze muszą być szczelnie zakręcone. Niezwykle istotne jest to, aby chronić zakwas buraczany przed słońcem. Koniec końców, zawsze przed spożyciem oceń jego smak i zapach, które świadczą o jego świeżości.