Movember: Samobadanie jąder w 5 minut? Sprawdź, jak to zrobić!
Movember: Samobadanie jąder w 5 minut? Sprawdź, jak to zrobić!
Movember: Samobadanie jąder w 5 minut? Sprawdź, jak to zrobić!

Zakwas z buraków jako element dobrze zbilansowanego menu

Dobrze zbilansowane menu jest kluczowe dla zachowania dobrej kondycji i co za tym idzie, samopoczucia. Przepisem na to jest spożywania między innymi odpowiedniej ilości warzyw, owoców, zdrowych tłuszczów czy też białka, a do tego dodanie codziennej aktywności fizycznej. Wśród produktów, po które od lat sięgają amatorzy świadomego odżywiania znajduje się zakwas z buraków. Sprawdź dlaczego!
Butelka naturalnego zakwasu z buraków marki Olini z bordową etykietą obok wrzosu na jasnym tle
Źródło: materiały partnera
Spis treści

Reklama

Czym jest zakwas z buraków?

Zakwas z buraków znany i robiony jest od pokoleń. Powstaje poprzez ukiszenie świeżych buraków ćwikłowych w odpowiedniej ilości wody z dodatkiem czosnku, soli, pieprzu oraz innych przypraw. Kiszenie jest procesem, który zachodzi dzięki bakteriom kwasu mlekowego. Te nie powinny Ci się kojarzyć w sposób negatywny, a wręcz przeciwnie.

Zakwas buraczany charakteryzuje się intensywną, czerwoną barwą, która jest efektem naturalnych barwników. Początkowo w trakcie fermentacji może mieć nieco zawiesistą, mętną konsystencję, jednak w miarę postępowania procesu staje się bardziej klarowna, (chociaż na dnie może pozostać osad). Podobnie, jak inne kiszonki, możesz spożywać go cały rok, o ile nie masz ku temu przeciwwskazań zdrowotnych.

Reklama

Dlaczego warto pić zakwas z buraków?

Zakwas buraczany to prosty sposób na włączenie do codziennego menu większej ilości warzyw. Co więcej, kiszenie to proces dzięki któremu łatwo się wchłaniają.

Nie bez znaczenia pozostaje także to, że zakwas przygotowany zgodnie ze sztuką nie psuje się szybko co więcej, jest w nim mniej cukru, niż w surowych burakach. Jego ilość zmniejsza się bowiem wraz z procesem kiszenia, a dokładniej - jest zużywany przez bakterie, które odpowiadają za fermentację. Jeśli jednak sięgasz po niego prosto z półki sklepowej, koniecznie sprawdź, czy producent go nie dosłodził.

Wprowadzenie zakwasu z buraków do menu jest również sposobem na podkręcenie smaku potraw i co ważne, nie tylko wytrawnych.

Jak dawkować zakwas z buraków? Wszystko zależy od wspomnianej kondycji organizmu, jak również wieku (tutaj jest to kwestia obecności soli). Warto więc skonsultować się w tym temacie ze specjalistą.

Reklama

Zakwas buraków w menu - jak go włączyć do diety?

Zakwas z buraków możesz spożywać praktycznie o każdej porze dnia. Tak naprawdę, wszystko zależy od Twoich indywidualnych preferencji. Tradycyjnie spożywa się go w wersji solo, niemniej nic nie stoi na przeszkodzie, aby stał się on kompanem różnych potraw.

Jeśli chcesz rozpocząć dzień z dodatkiem zakwasu, możesz dodać go do owsianki w towarzystwie ulubionych owoców. Wystarczy łyżka aby zyskać bardzo apetyczny wygląd i podkręcić smak tradycyjnego śniadania. To także dobry sposób na to, aby ,,przemycić” zakwas dla dzieci. Bardzo dobrze współgra on również z awokado, które pojawi się na chrupiącym toście. Wystarczy kilka kropel i smak standardowej kanapki staje się bardziej wyrazisty. Jeśli jednak wolisz śniadanie w formie napoju, wystarczy, że wymieszasz kilka łyżeczek buraczanego zakwasu z wodą, dodasz kilka plasterków pomarańczy i cytryny, a na koniec orzeźwiającą miętę.

W menu lunchowym zakwas buraczany może pojawić się jako dressing do sałatki, w której może znaleźć się burak w tradycyjnej postaci, kozi ser i rukola. Podkreślisz nim również smak tortilli w towarzystwie hummusu, warzyw i świeżej sałaty.

W porze obiadowej zakwas buraczany może pojawić się jako dodatek do zupy kremu z buraka, czy też czerwonego barszczu. Ważne jednak, aby dodać go na samym końcu. Z kolei wieczorem może pojawić się w jednogarnkowych daniach na bazie kasz i warzyw. Tak naprawdę wszystko zależy od Twoich indywidualnych upodobań.

Reklama

Zakwas z buraków - domowy czy sklepowy?

Wybór między zakwasem z buraków domowym i sklepowym zależy wyłącznie od indywidualnych preferencji, chociaż w grę wchodzą również umiejętności. Należy pamiętać, że pożywny zakwas musi powstać z dobrej klasy buraków, odpowiedniej wody, a słoiki muszą być wykonane z materiałów łatwych do utrzymania czystości. Co więcej, proces kiszenia powinien odbywać się bez udziału tlenu.

Z kolei decydując się na gotowy zakwas, należy przede wszystkim wziąć pod lupę jego jakość. Musi pochodzić od sprawdzonego producenta, być odtworzony według tradycyjnej receptury. Bardzo ważne jest to, aby nie poddawano go procesowi pasteryzacji, a w jego składzie na próżno było szukać ulepszaczy smaku i konserwantów. Do tego dochodzi zawartość cukru. Dobrej klasy zakwas zawiera wyłącznie te, które występują w nim naturalnie.

Reklama

Jak przechowywać zakwas z buraków?

Zakwas z buraków należy przechowywać w niskich temperaturach - najlepiej w lodówce - aby zahamować proces fermentacji. Najlepszym słojem będzie szklany lub ceramiczny (kamionkowy). Pamiętaj o tym, że słoik/butelka, zawsze muszą być szczelnie zakręcone. Niezwykle istotne jest to, aby chronić zakwas buraczany przed słońcem. Koniec końców, zawsze przed spożyciem oceń jego smak i zapach, które świadczą o jego świeżości.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Odżywianie
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne
Jedzenie z glutaminianem sodu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Pestki dyni po wysuszeniu
Zupka chińska — ile ma kalorii i jak ją zrobić? Czy można ją jeść w ciąży?
Zupka chińska na czerwonym tle
Podobne artykuły
Ziemniaki
Zielone ziemniaki - czy można je jeść? Trucizna czy odmiana?
Wędzone ryby na talerzu
Ryby wędzone - które najsmaczniejsze? Rodzaje i właściwości
Gęsi smalec do smarowania
Na co jest dobry smalec gęsi? Poznaj jego właściwości i zastosowanie
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Produkty bez glutenu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?

Reklama


W trosce o skórę najmłodszych! 👶 🧴
Co warto wiedzieć? Sprawdź