Cynamonowe, pełnoziarniste chipsy z salsą owocową

Cynamonowe, pełnoziarniste chipsy z salsą owocową

Składniki

  • 4 małe placki pełnoziarnistej tortilli,
  • 1/2 jabłka,
  • 1/2 melona,
  • 1 kiwi,
  • 50g truskawek,
  • 50g malin,
  • sok z 1 limonki,
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Placki tortilli pokrój na trójkąty i ułóż na kratkę z piekarnika. Piecz trójkąty w 140 stopni Celsjusza do momentu aż się porządnie wysuszą i staną się chrupkie. Trójkąty przełóż do dużej miski i oprósz z wysoka mielonym cynamonem, potrząśnij kilka razem, aby cynamon znalazł się na każdym kawałku tortilli. Nieobrane jabłko pokrój na drobną kosteczkę, usuwając wcześniej gniazda nasienne. Melona i kiwi obierz, a następnie pokrój na wielkość cząstek jabłek. Truskawki pokrój także w kostkę, a maliny tylko na ćwiartki. Wszystkie owoce przełóż do miski i dodaj sok z limonki. Gotową owocową salsę przełóż do małych miseczek, a trójkąty z tortilli wyłóż na talerz. Salsę można nakładać łyżeczką lub bezpośrednio za pomocą trójkącików.

Czytaj też: Jak obniżyć cholesterol

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza

Jadłospis Jadłospis na 7 dni