
Składniki
- 1 gruszka,
- 1 zielone jabłko,
- 100g malin,
- 100g jagód,
- garść winogron bez pestek,
- 250g gęstego jogurtu naturalnego,
- sok z 1/2 cytryny,
- mały krzak mięty
Przygotowanie
Oberwij listki mięty, przesiekaj drobno i przełóż do moździerza. Dodaj kilka kropel soku z cytryny i łyżeczkę jogurtu. Utrzyj miętę na zieloną pastę i połącz ją z pozostałą częścią jogurtu oraz sokiem z cytryny. Nieobraną gruszkę i jabłko pokrój na drobną kosteczkę, usuwając uprzednio gniazda nasienne. Winogrona przekrój na ćwiartki. Wymieszaj pokrojone owoce razem. W pucharku lub wysokiej szklance wyłóż na spód 2-4 łyżki owoców i przykryj je paroma łyżkami jogurtu miętowo-cytrynowego. Czynność tą powtarzaj do wypełnienia naczynia.
Czytaj też: Poziom cholesterolu – normy
Pobierz PDF