Przekładaniec owocowy z miętowym jogurtem naturalnym

Przekładaniec owocowy z miętowym jogurtem naturalnym

Składniki

  • 1 gruszka,
  • 1 zielone jabłko,
  • 100g malin,
  • 100g jagód,
  • garść winogron bez pestek,
  • 250g gęstego jogurtu naturalnego,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • mały krzak mięty
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Oberwij listki mięty, przesiekaj drobno i przełóż do moździerza. Dodaj kilka kropel soku z cytryny i łyżeczkę jogurtu. Utrzyj miętę na zieloną pastę i połącz ją z pozostałą częścią jogurtu oraz sokiem z cytryny. Nieobraną gruszkę i jabłko pokrój na drobną kosteczkę, usuwając uprzednio gniazda nasienne. Winogrona przekrój na ćwiartki. Wymieszaj pokrojone owoce razem. W pucharku lub wysokiej szklance wyłóż na spód 2-4 łyżki owoców i przykryj je paroma łyżkami jogurtu miętowo-cytrynowego. Czynność tą powtarzaj do wypełnienia naczynia.

Czytaj też: Poziom cholesterolu – normy

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza

Jadłospis Jadłospis na 7 dni