Comber z królika z duszonymi warzywami

Comber z królika z duszonymi warzywami

Składniki

  • 1 comber z królika
  • 1 mała cukinia
  • mały bakłażan
  • 5 pieczarek
  • 10 oliwek czarnych
  • 1 łyżka kaparów
  • sok 1/4 cytryny
  • 1 łyżka oliwy
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Cukinię i bakłażana pokrój na gruba kostkę, pieczarki pokrój na cienkie plasterki, oliwki przekrój na połówki. Dodaj przygotowane warzywa do rondelka i zalej minimalna ilością wody tak aby tylko przykryły zawartość naczynia. Gotuj na małym ogniu aż warzywa zmiękną, a płyn zredukuje się o połowę. Następnie dodaj kapary, a na wierzch warzyw ułóż comber. Przykryj rondelek i trzymaj potrawę na małym ogniu aż mięso całkowicie zetnie się w środku. Wyciągnij delikatnie królika na talerz, polej oliwą, skrop sokiem z cytryny i oprósz płatkami soli himalajskiej oraz świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Obok królika wyłóż warzywa. Potrawę możesz serwować z kaszę pęczak.

Czytaj też: Poziom cholesterolu – normy

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza

Jadłospis Jadłospis na 7 dni