Sałatka z młodych ziemniaków z czerwoną soczewicą, cykorią i rukolą

Sałatka z młodych ziemniaków z czerwoną (…)

Składniki

  • 3 średnie ziemniaki,
  • łyżka soczewicy czerwonej,
  • 4 liście cykorii,
  • garść rukoli,
  • 3 łyżki oliwy
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Czerwoną soczewicę ugotuj al dente lub zgodnie z opisem na opakowaniu. Ostudzone ziemniaki pokrój w grube talarki. Chłodną soczewicę połącz z oliwą. Cykorię pokrój w poprzek na cienkie plasterki. Rukolę porwij w dłoniach na mniejsze części. Wszystkie składniki przesyp do dużej miski, dopraw pieprzem młotkowanym i delikatnie dłońmi przemieszaj całość. Gotową sałatkę przełóż do salaterki i odstaw w chłodne miejsce aby smaki nabrały intensywności.

Czytaj też: Jak obniżyć poziom trójglicerydów

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza

Jadłospis Jadłospis na 7 dni