Gulasz z indyka

Gulasz z indyka

Składniki

  • 100g piersi z indyka,
  • 100ml wody,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka zielona,
  • 1/2 bakłażana,
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 4 liście laurowe,
  • 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich,
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

W rondlu zagotuj wodę, dodaj pokrojone w drobną kostkę papryki, liście laurowe i zioła prowansalskie. Bakłażana, pokrojonego w grube ćwiartki dodaj po ok. 5 minutach gotowania papryk. Gdy wszystkie warzywa zmiękną, dodaj koncentrat pomidorowy oraz pokrojonego w kostkę o grubości 1,5 cm indyka. Duś wszystko na małym ogniu aż mięso całkowicie zetnie się. Dopraw gulasz wedle uznania solą morską i pieprzem. Gulasz przełóż do głębokiej miski. Potrawę udekoruj kleksem gęstego jogurtu greckiego.

Czytaj też: Poziom cholesterolu – normy

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza

Jadłospis Jadłospis na 7 dni