
Składniki
- 100g piersi z indyka,
- 100ml wody,
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka zielona,
- 1/2 bakłażana,
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 4 liście laurowe,
- 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich,
- 1 łyżka jogurtu greckiego
Przygotowanie
W rondlu zagotuj wodę, dodaj pokrojone w drobną kostkę papryki, liście laurowe i zioła prowansalskie. Bakłażana, pokrojonego w grube ćwiartki dodaj po ok. 5 minutach gotowania papryk. Gdy wszystkie warzywa zmiękną, dodaj koncentrat pomidorowy oraz pokrojonego w kostkę o grubości 1,5 cm indyka. Duś wszystko na małym ogniu aż mięso całkowicie zetnie się. Dopraw gulasz wedle uznania solą morską i pieprzem. Gulasz przełóż do głębokiej miski. Potrawę udekoruj kleksem gęstego jogurtu greckiego.
Czytaj też: Poziom cholesterolu – normy
Pobierz PDF