Papryka nadziewana komosą ryżową, kukurydzą, kolendrą i jarmużem

Papryka nadziewana komosą ryżową, kukurydzą (…)

Składniki

  • 2 papryki,
  • 50g komosy ryżowej,
  • 100g kukurydzy z puszki,
  • 2 średnie ogórki kiszone,
  • 100g jarmużu czerwonego lub zielonego,
  • mały krzak świeżej kolendry,
  • 1/4 ostrej papryczki chilli,
  • 4 łyżki oliwy
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Komosę ryżową ugotuj zgodnie z zaleceniem na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie. Na ostatnie 3 minuty gotowania dodaj pozbawiony głównych nerwów, posiekany, jarmuż. Odstaw komosę ryżową do wystudzenia. Ogórka kiszonego pokrój na grubą kostkę. Komosę z jarmużem, ogórka oraz kukurydzę wymieszaj w misce z oliwą oraz drobno posiekaną papryczką chilli. Dla zaostrzenia smaku, pokrój papryczkę razem z pestkami. Paprykę przekrój wzdłuż i usuń małym nożykiem lub łyżeczką pestki oraz białe błonki. Do tak przygotowanych papryk nałóż farsz z miski i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Umieść papryki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i piecz ok. 15 minut lub do momentu aż papryka zacznie się marszczyć i stanie się miękka.

Czytaj też: Dieta na obniżenie cholesterolu

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza

Jadłospis Jadłospis na 7 dni