
Składniki
- 2 papryki,
- 50g komosy ryżowej,
- 100g kukurydzy z puszki,
- 2 średnie ogórki kiszone,
- 100g jarmużu czerwonego lub zielonego,
- mały krzak świeżej kolendry,
- 1/4 ostrej papryczki chilli,
- 4 łyżki oliwy
Przygotowanie
Komosę ryżową ugotuj zgodnie z zaleceniem na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie. Na ostatnie 3 minuty gotowania dodaj pozbawiony głównych nerwów, posiekany, jarmuż. Odstaw komosę ryżową do wystudzenia. Ogórka kiszonego pokrój na grubą kostkę. Komosę z jarmużem, ogórka oraz kukurydzę wymieszaj w misce z oliwą oraz drobno posiekaną papryczką chilli. Dla zaostrzenia smaku, pokrój papryczkę razem z pestkami. Paprykę przekrój wzdłuż i usuń małym nożykiem lub łyżeczką pestki oraz białe błonki. Do tak przygotowanych papryk nałóż farsz z miski i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Umieść papryki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i piecz ok. 15 minut lub do momentu aż papryka zacznie się marszczyć i stanie się miękka.
Czytaj też: Dieta na obniżenie cholesterolu
Pobierz PDF