
Składniki
- 70g makaronu penne pełnoziarnistego,
- 100g fileta z dorsza bez skóry,
- 1/3 cukinii,
- 2 ząbki czosnku,
- 8 pomidorków koktajlowych,
- 3 łyżki oliwy,
- 5 listków bazylii
Przygotowanie
Na patelni podgrzej delikatnie oliwę i dodaj drobno posiekany czosnek oraz pomidorki pokrojone na ćwiartki. Dodaj szczyptę soli i duś wszystko na małym ogniu, aż pomidorki zaczną się rozpadać. Dodaj następnie bardzo drobno posiekaną cukinię i gotuj dalej 2-4 minuty po czym dołóż na patelnię dorsza pokrojonego w grubą kostkę i delikatnie przemieszaj całość. Gdy mięso ryby zetnie się całkowicie, dodaj uprzednio ugotowany makaron. Połącz makaron z sosem, dopraw ewentualnie solą i pieprzem kolorowym. Makaron wyłóż delikatnie do głębokiego talerza i posyp listkami bazylii.
Czytaj też: Poziom cholesterolu – normy
Pobierz PDF