Penne z dorszem, cukinią, czosnkiem i pomidorami

Penne z dorszem, cukinią, czosnkiem i pomidorami

Składniki

  • 70g makaronu penne pełnoziarnistego,
  • 100g fileta z dorsza bez skóry,
  • 1/3 cukinii,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 8 pomidorków koktajlowych,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 5 listków bazylii
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Na patelni podgrzej delikatnie oliwę i dodaj drobno posiekany czosnek oraz pomidorki pokrojone na ćwiartki. Dodaj szczyptę soli i duś wszystko na małym ogniu, aż pomidorki zaczną się rozpadać. Dodaj następnie bardzo drobno posiekaną cukinię i gotuj dalej 2-4 minuty po czym dołóż na patelnię dorsza pokrojonego w grubą kostkę i delikatnie przemieszaj całość. Gdy mięso ryby zetnie się całkowicie, dodaj uprzednio ugotowany makaron. Połącz makaron z sosem, dopraw ewentualnie solą i pieprzem kolorowym. Makaron wyłóż delikatnie do głębokiego talerza i posyp listkami bazylii.

Czytaj też: Poziom cholesterolu – normy

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza

Jadłospis Jadłospis na 7 dni