
Składniki
- 1 średniej wielkości wypatroszony pstrąg,
- 100g ziemniaków,
- 1 gałązka rozmarynu,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 2 owoce jałowca,
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry,
- 7 plastrów cytryny,
- pęczek koperku,
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie
Do ryby włóż plastry cytryny oraz pęczek koperku oraz oprósz środek solą. Włóż rybę do dużego naczynia do gotowania na parze, przykryj naczynie i gotuj przez 10-15 minut lub do momentu, aż mięso ryby całkowicie zetnie się. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka z zimną wodą, w której znajdują się wszystkie przyprawy oraz szczypta soli. Gotuj ziemniaki do miękkości, odcedź i usuń wszystkie przyprawy z gotowania. Rybę wyłóż na talerz, obok dodaj ziołowe, złote ziemniaki. Rybę można skropić delikatnie oliwą.
Czytaj też: Poziom cholesterolu – normy
Pobierz PDF