Pstrąg na parze z gotowanymi aromatycznymi ziemniakami

Pstrąg na parze z gotowanymi aromatycznymi (…)

Składniki

  • 1 średniej wielkości wypatroszony pstrąg,
  • 100g ziemniaków,
  • 1 gałązka rozmarynu,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 owoce jałowca,
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry,
  • 7 plastrów cytryny,
  • pęczek koperku,
  • 1 łyżka oliwy
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Do ryby włóż plastry cytryny oraz pęczek koperku oraz oprósz środek solą. Włóż rybę do dużego naczynia do gotowania na parze, przykryj naczynie i gotuj przez 10-15 minut lub do momentu, aż mięso ryby całkowicie zetnie się. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka z zimną wodą, w której znajdują się wszystkie przyprawy oraz szczypta soli. Gotuj ziemniaki do miękkości, odcedź i usuń wszystkie przyprawy z gotowania. Rybę wyłóż na talerz, obok dodaj ziołowe, złote ziemniaki. Rybę można skropić delikatnie oliwą.

Czytaj też: Poziom cholesterolu – normy

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza

Jadłospis Jadłospis na 7 dni