Kanapka z awokado, chudym twarogiem, granatem, rzodkiewką i olejem z pestek dyni

Kanapka z awokado, chudym twarogiem, granatem (…)

Składniki

  • 1 awokado,
  • 2 kromki żytnie,
  • 50g chudego twarogu,
  • 2 łyżki ziarenek granatu,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • łyżka świeżego oregano,
  • 1 rzodkiewka,
  • łyżka pestek z dyni,
  • 4 łyżki oleju z pestek dyni
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Awokado przekrój wzdłuż na pół, przekręć powstałe dwie części w przeciwnym kierunku. W pestkę wbij nóż i przekręć go, trzymając mocno awokado w drugiej dłoni. Awokado pozbawione pestki nakrój w kratkę delikatnie małym nożykiem. Za pomocą łyżeczki oddziel kawałki awokado od skórki i przełóż do miseczki, następnie skrop owoc sokiem z cytryny. W drugiej misce połącz twaróg oraz świeże oregano i dodaj 2 łyżki oleju z pestek dyni, aby twaróg łatwiej rozsmarować na pieczywie. Rzodkiewkę pokrój na cienkie plasterki, a następnie na paseczki. Kromki chleba posmaruj ziołowym twarogiem. Chleb posyp ziarenkami granatu oraz pestkami z dyni i rzodkiewką. Skrop wszystko na koniec zachowanym olejem z pestek dyni.

Czytaj też: Poziom cholesterolu – normy

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza

Jadłospis Jadłospis na 7 dni