
Składniki
- 1 awokado,
- 2 kromki żytnie,
- 50g chudego twarogu,
- 2 łyżki ziarenek granatu,
- sok z 1/2 cytryny,
- łyżka świeżego oregano,
- 1 rzodkiewka,
- łyżka pestek z dyni,
- 4 łyżki oleju z pestek dyni
Przygotowanie
Awokado przekrój wzdłuż na pół, przekręć powstałe dwie części w przeciwnym kierunku. W pestkę wbij nóż i przekręć go, trzymając mocno awokado w drugiej dłoni. Awokado pozbawione pestki nakrój w kratkę delikatnie małym nożykiem. Za pomocą łyżeczki oddziel kawałki awokado od skórki i przełóż do miseczki, następnie skrop owoc sokiem z cytryny. W drugiej misce połącz twaróg oraz świeże oregano i dodaj 2 łyżki oleju z pestek dyni, aby twaróg łatwiej rozsmarować na pieczywie. Rzodkiewkę pokrój na cienkie plasterki, a następnie na paseczki. Kromki chleba posmaruj ziołowym twarogiem. Chleb posyp ziarenkami granatu oraz pestkami z dyni i rzodkiewką. Skrop wszystko na koniec zachowanym olejem z pestek dyni.
Czytaj też: Poziom cholesterolu – normy
Pobierz PDF