Co to jest immunożywienie?

Czy dietą możemy wspomóc funkcjonowanie układu odpornościowego, przyspieszyć powrót do zdrowia i poprawić samopoczucie? Okazuje się, że tak! Obecność w jadłospisie odpowiednich składników pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób, wspomóc proces leczenia i rekonwalescencji oraz, co ważne dla pacjenta, skrócić jego pobyt w szpitalu.
Immunożywienie
Źródło: 123RF
Spis treści

Układ odpornościowy zapewnia organizmowi ochronę m.in. przed atakami bakterii i wirusów. Na to jednak, jak sprawnie mechanizmy obronne działają, ogromny wpływ ma styl życia – przede wszystkim długotrwały stres, ilość snu, aktywność fizyczna i sposób żywienia.

Regularny ruch, wypoczynek i odpowiednio skomponowane posiłki mogą mieć korzystny wpływ na odpowiedź immunologiczną. Dzięki nim pacjent ma więcej siły na ewentualną walkę z chorobą, łatwiej przebiega u niego proces leczenia i rekonwalescencji.

Reklama

Czym jest immunożywienie?

Dieta może znacząco wpływać na aktywność układu immunologicznego. Warunkiem jest jednak obecność w niej odpowiednich ilości składników odżywczych wspierających działanie układu odpornościowego, takich jak:

  • Białko,
  • Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT),
  • Niektóre witaminy (A, C, E, D),
  • Niektóre składniki mineralne (żelazo, cynk, selen),
  • Błonnik pokarmowy
  • Niektóre aminokwasy (arginina, glutamina),
  • Pro- i prebiotyki.

Pozytywne działanie składników pokarmowych na układ odpornościowy można wykorzystać m.in. w profilaktyce i leczeniu infekcji i chorób przewlekłych oraz u osób w wieku podeszłym1.

Immunożywienie to żywienie wspomagające działanie układu odpornościowego. Jest ono istotnym elementem wsparcia pacjentów z chorobą nowotworową, chorych poddawanych zabiegom chirurgicznym czy pacjentów po ciężkich urazach.

Reklama

Immunożywienie - ważne składniki

Do składników immunożywienia zaliczamy:

  • Argininę (znajdziemy ją w orzechach i pestkach),
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 (ich dobrym źródłem są tłuste ryby z zimnych mórz: łosoś, sardynki, makrela, śledź, ale także siemię lniane i olej lniany),
  • Nukleotydy (szczególnie bogate w nie jest mięso wołowe, wieprzowe, jagnięce, drobiowe oraz wątroby, ekstrakty mięsne oraz ryby: makrele oraz sardynki)2.

Reklama

Immunożywienie - kiedy potrzebne jest wsparcie?

Chociaż większość wartościowych składników wchodzących w skład immunożywienia występuje naturalnie w pożywieniu, czasem organizm zmagający się z chorobą potrzebuje ilości większych niż te, które jesteśmy w stanie dostarczyć ze standardową dietą.

Wtedy rozwiązaniem może być sięgnięcie po immunożywienie w postaci specjalistycznych produktów odżywczych opracowanych dla pacjentów w okresie przed- i pooperacyjnym.

Są to gotowe do spożycia preparaty odżywcze, zawierające wymienione wyżej immunoskładniki, czyli składniki istotne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Zastosowanie ich w okresie okołooperacyjnym może zmniejszyć ryzyko powikłań, skrócić czas pobytu w szpitalu i przyspieszyć rekonwalescencję. Co ważne, preparaty te zawierają nie tylko immunoskładniki, ale stanowią kompletna dietę, czyli uzupełniają jadłospis o niezbędną pacjentowi energię i inne składniki potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Immunożywienie to część większej grupy produktów, określanej wspólnie jako doustne diety przemysłowe. Zaliczają się one do żywności specjalnego przeznaczenia medycznego i stanowią żywieniowe wsparcie dla pacjentów niedożywionych lub zagrożonych niedożywieniem.

Preparaty z tej grupy powinny być wprowadzane do diety pod nadzorem wykwalifikowanego personelu medycznego. Ze względu na fakt, iż zwykle nie zawierają w swoim składzie glutenu ani laktozy, produkty te można stosować w przypadku nadwrażliwości na te składniki.

Duża różnorodność doustnych preparatów odżywczych pod względem składu pozwala na ich dostosowanie do wymagań żywieniowych pacjenta (preparaty wysokobiałkowe, wysokoenergetyczne, o niskim indeksie glikemicznym, z błonnikiem lub bez niego).

Produkty te występują także w wielu wariantach smakowych, co pozwala przy wyborze produktu dla konkretnego pacjenta wziąć pod uwagę także jego preferencje smakowe.

Czytaj również

Bibliografia

  • Ewelina Dymarska, Alina Grochowalska, Hanna Krauss - Wpływ sposobu odżywiania na układ odpornościowy. Immunomodulacyjne działanie kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Nowiny Lekarskie 2013, 82(3):222-231
  • Joanna Głazowska, Urszula Stankiewicz, Robert Tylingo, Agnieszka Bartoszek - Kwasy nukleinowe w żywności – występowanie i właściwości reologiczne. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2016, 6 (109), 5 – 19
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Dieta nowotworowa
Dieta przy raku wątroby - co jeść, a czego unikać?
Koktajle stosowane w diecie przeciwko rakowi wątroby
Przygotowanie do operacji i wsparcie żywieniowe po operacji
Lekarz polecająca składniki diety dla pacjentów po przebytej operacji
Dieta przy chemioterapii - jak układać codzienne menu?
Składniki diety stosowane przy chemioterapii
Podobne artykuły
Krem pomidorowy jako danie w diecie przy radioterapii
Dieta przy radioterapii - co jest zalecane, a co niewskazane?
Wizualizacja budowy nerek u człowieka
Dieta przy nowotworze nerek - co można jeść, a czego trzeba unikać?
Produkty wskazane przy raku prostaty
Dieta przy raku prostaty - jakie produkty są wskazane, a których unikać?
Produkty stosowane w diecie na raka płuc
Dieta przy raku płuc - zalecenia żywieniowe dla pacjentów
Produkty stosowane w diecie pacjentów po chemioterapii
Dieta po chemioterapii. Jak wzmocnić organizm po chemii?

Reklama


1/3 kobiet ma niedobór tego pierwiastka 😲
Sprawdź powód!