Dieta cukrzycowa w ciąży

Artykuł
Facebook Messenger Twitter E-mail

Cukrzyca w ciąży to nie koniec świata. Najczęściej jest niegroźna i ustępuje po narodzinach dziecka. W przypadku wystąpienia cukrzycy ciążowej bardzo ważne jest utrzymywanie odpowiedniej diety. Sprawdź co jeść, żeby dostarczyć składniki potrzebne tobie i dziecku oraz utrzymać bezpieczny poziom cukru we krwi.

Dieta cukrzycowa w ciąży

Przy cukrzycy typu 3 konieczna jest wizyta u diabetologa i przestrzeganie diety. Mimo starań, wiele kobiet w ciąży nie radzi sobie z rozkładem posiłków i godzinę po jedzeniu odczuwa głód. Jadłospis cukrzyka musi być urozmaicony i dobrany do pacjentki w taki sposób, żeby nie była głodna, a stężenie cukru we krwi nie przekraczało określonych wartości. Najważniejsze elementy jadłospisu dla cukrzyka to:

  • zachowanie reżimu kalorycznego
  • regularne posiłki
  • dobór produktów
  • sposób ich przyrządzania.

Cukrzyca - reżim kaloryczny

Żywienie w cukrzycy ciążowej jest bardzo ważne dla zdrowia matki i dziecka. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne wzrasta dopiero w II trymestrze i wynosi 1800–2000 kcal. Kobieta ciężarna chorująca na cukrzycę powinna jeść o stałych porach, nie dopuszczając do długich przerw między posiłkami i jeść tyle, aby utrzymać prawidłową (należną) masę ciała. Oprócz codziennej aktywności fizycznej (warunkiem jej podjęcia jest brak przeciwwskazań lekarskich) istotne znaczenie ma urozmaicony jadłospis.

Cukrzyca - regularne posiłki

Najbardziej optymalnym rozwiązaniem w diecie cukrzycowej kobiet ciężarnych jest sześć posiłków dziennie:

  • śniadanie,
  • II śniadanie,
  • obiad,
  • podwieczorek,
  • kolacja
  • posiłek przed snem (o godz. 21–22).

Dieta cukrzycowa w ciąży - produkty zalecane

Podczas zakupów należy uważnie czytać informacje na opakowaniach. Wybierać produkty o niewielkiej zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych, izomerów "trans" tłuszczów i cholesterolu.

  • Jadłospis cukrzyka w ciąży powinien być bogaty w warzywa. Zalecane są ziemniaki, groch, fasola, soczewica oraz inne warzywa zawierające magnez, który pomaga we wchłanianiu cukru, obniżając jego poziom we krwi. Zieloną sałatę i świeże ogórki można kupować i jeść w dowolnych ilościach, bo zawierają bardzo mało węglowodanów, lecz łączenie ich ze śmietaną nie jest dobrym rozwiązaniem.
  • Do diety należy włączyć ryby morskie, które są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, mających korzystny wpływ na rozwój komórek nerwowych i mózgu oraz wzroku dziecka. Najwięcej znajdziemy ich w śledziach, makrelach, sardynkach i łososiu. Niewskazane są ryby wędzone i surowe, dlatego należy zrezygnować z sushi i tatara z łososia.
  • Konieczne jest ograniczanie ilości tłuszczu dodawanego podczas przyrządzania potraw oraz usunięcie z diety tłuszczów zwierzęcych takich jak smalec, boczek, tłuste mięsa i wędliny. Z mięs należy wybierać tylko chude gatunki usuwając z nich widoczny tłuszcz.
  • Stosując dietę cukrzycową w ciąży powinno się zrezygnować z tłustego masła, majonezu, śmietany i mleka. Do codziennego menu warto włączyć kefir, maślankę, jogurty i sery, które zawierają dużo białka i mało cukru. Z tłuszczów roślinnych szczególnie polecana jest oliwa z oliwek (z pierwszego tłoczenia) i olej rzepakowy.
  • Dania dla cukrzyków powinny być obfite w pełnoziarniste produkty zbożowe (kasze, płatki, pieczywo razowe typu graham).
  • Należy unikać soli i cukru oraz produktów zawierających ich dużą ilość. Warto wystrzegać się słodkich soków i napojów, dżemów, słodyczy, miodu, oraz żółtych serów i słonych wędlin. Po 18 nie należy jeść owoców. Na czas ciąży warto wyeliminować z diety banany, winogrona i owoce suszone. Najbardziej bezpieczne są grejpfruty i jabłka.

Dieta cukrzycowa - przygotowywanie potraw

Należy zwracać uwagę na ilość dodawanego tłuszczu.

  • Najbardziej zalecane jest stosowanie technik przygotowywania posiłków, które nie zwiększają zawartości tłuszczu w gotowym daniu, tj.: gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez dodatku tłuszczu, pieczenie w folii lub pergaminie.
  • Dopuszczalne jest również krótkie smażenie w małej ilości oliwy z oliwek lub na oleju rzepakowym.
  • Przygotowując potrawy trzeba uważać, aby nie rozgotowywać nadmiernie warzyw i produktów zbożowych (kasze, makarony, ryż). Postępując w ten sposób możesz nieco obniżyć indeks glikemiczny tych produktów, co korzystnie wpływa na poziom cukru we krwi po posiłku.

Trzeba pamiętać, że nie ma diety uniwersalnej. Cukrzyca w ciąży to choroba, a każdy organizm reaguje w inny sposób i czasem produkty uważane za bezpieczne u niektórych kobiet wywołują duży wzrost glikemii i trzeba je wykluczyć. Bardzo ważna jest więc obserwacja własna i regularny pomiar poziomu cukru we krwi. Zaleca się prowadzenie specjalnego dzienniczka, zapisywanie wszystkiego, co się spożywa i kontrolowanie prawidłowego poziomu glukozy i tłuszczów we krwi.

  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni