NAJZDROWSZE MIEJSCE W INTERNECIE

Koronawirus a cukrzyca. Czy SARS-CoV-2 zagraża diabetykom?

Koronawirus stanowi wyjątkowe zagrożenie dla osób chorujących na cukrzycę. Diabetycy mają z reguły znacznie poważniejsze objawy koronawirusa, zdecydowanie wyższa od przeciętnej jest też śmiertelność z powodu wywoływanej przez SARS CoV-2 choroby COVID-19. Dlaczego tak się dzieje? Co z leczeniem cukrzycy w dobie pandemii?
Pacjent z cukrzycą
Źródło: 123RF
Spis treści

Koronawirus niebezpieczny dla diabetyków

Koronawirus typu SARS CoV-2, rozprzestrzeniając się w błyskawicznym tempie na całym świecie, w ciągu niespełna czterech miesięcy doprowadził do zakażenia blisko 1,4 miliona ludzi i śmierci ponad 75 tysięcy osób. Główną przyczyną zgonów jest ciężka niewydolność krążeniowo oddechowa, pojawiająca się w przebiegu koronawirusowej infekcji nazwanej COVID-19.

Schorzenie to, będące ciężką postacią zapalenia płuc, nie występuje u wszystkich pacjentów zainfekowanych SARS CoV-2, a jedynie u kilkunastu procent (w Chinach 81 procent zakażeń było bezobjawowych lub małoobjawowych). Dotychczasowe doświadczenia pozwoliły precyzyjnie określić, kto znajduje się w grupie ryzyka. Należą do niej między innymi pacjenci chorujący na cukrzycę typu 2 i 1. 

Dlaczego SARS  CoV-2 jest tak bardzo niebezpieczny dla diabetyków?

Koronawirus a cukrzyca

Polskie Towarzystwo Diabetologiczne (PTD) w wydanym komunikacie wskazuje dwa podstawowe fakty dotyczące zależności między koronawirusem a cukrzycą.

  • Diabetycy nie są narażeni na zachorowanie z powodu koronawirusa w stopniu większym, aniżeli reszta populacji. Cukrzyca nie jest czynnikiem wpływającym na możliwość samego zakażenia SARS CoV-2.
  • Chorzy na cukrzycę są natomiast w dużo większym stopniu narażeni na ryzyko wystąpienia ciężkich powikłań w przebiegu choroby COVID-19, w tym śmiertelnej niewydolności krążeniowo oddechowej.

Źródło: Oficjalny profil Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków

Wpływ cukrzycy na przebieg COVID-19

W świetle wszystkich dotychczas zebranych doświadczeń z wielu krajów, wiadomo że cukrzyca w znacznym stopniu zwiększa ryzyko zaostrzenia przebiegu infekcji wywołanej koronawirusem. Dotyczy to w szczególności osób z nierozpoznanym i nieleczonym schorzeniem bądź niedostateczną kontrolą poziomu cukru.

Mniejsze szanse na przeżycie COVID-19 mają też osoby, u których występują poważne powikłania cukrzycowe – nadciśnienie oraz różnego typu nefropatie, neuropatie itd. Dokładny mechanizm powodujący zwiększoną śmiertelność diabetyków w związku z SARS Cov-2 nie został jeszcze ustalony. Dwie podstawowe hipotezy zakładają, że może to mieć związek z takimi czynnikami, jak:

  • uszkodzenia układu sercowo-naczyniowego i ogólne zmniejszenie wydolności organizmu w wyniku powikłań cukrzycowych;
  • Mechanizm wnikania koronawirusa w organizm ludzki, w pewnym stopniu zbieżny z działaniem niektórych leków na cukrzycę (szczegóły w dalszej części artykułu).

W świetle różnych danych napływających z całego świata w pierwszych tygodniach pandemii, należy podkreślić, że cukrzycę miało od 12 do nawet 30 procent pacjentów, którzy zmarli na koronawirusa.

Twój lekarz online
Konsultacja
Umów konsultację ze specjalistą
Sprawdź
79,99 zł zł
E-recepta
Konsultacja z lekarzem
Sprawdź
79,99 zł zł
E-zwolnienie
Konsultacja z lekarzem
Sprawdź
79,99 zł zł

Cukrzyca typu 1 i 2 a koronawirus

Istnieją dwa podstawowe typy cukrzycy, różniące się patogenezą i przebiegiem:

  • Cukrzyca typu 1, spowodowana niedostatecznym wydzielaniem insuliny przez komórki beta trzustki. Rzadsza (około 10 proc.), ale cięższa w leczeniu.
  • Cukrzyca typu 2, będąca następstwem zmniejszonej wrażliwości organizmu na insulinę, stanowiąca około 90 proc. wszystkich przypadków.

PTD podkreśla, że nie istnieją przesłanki pozwalające stwierdzić, że którykolwiek z wymienionych typów cukrzycy generuje sam w sobie większe ryzyko rozwoju COVID-19. Różnice w przebiegu choroby mogą jednak wynikać z wieku pacjentów. Na cukrzycę typu 1 chorują bowiem zazwyczaj osoby młodsze, zaś typ 2 zazwyczaj występuje u pacjentów po 50 roku życia, w dodatku współwystępując z innymi chorobami, takimi jak miażdżyca, nadciśnienie czy otyłość, co znacznie pogarsza rokowania.

Choroby współistniejące a koronawirus

Jednym z najczęściej używanych obecnie pojęć, przewijającym się w każdym niemal komunikacie dotyczącym odnotowanych zgonów z powodu koronawirusa, jest sfomułowanie „ u pacjenta występowały choroby współistniejące”. Co to dokładnie oznacza? Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podkreśla, iż zachorować na koronawirusa może każdy, jednak na jej ciężką postać, czyli COVID-19 oraz śmierć w jej wyniku, najbardziej narażone są dwie grupy pacjentów:

  • osoby po 60. roku życia,
  • osoby cierpiące na schorzenia takie jak:
    • cukrzyca ze wszystkimi jej powikłaniami,
    • choroby sercowo-naczyniowe, w tym:
    • przewlekła lub ostra niewydolność oddechowa występująca w przebiegu schorzeń układu oddechowego i krążeniowego.
    • choroby nowotworowe.

Wymienione schorzenia to właśnie choroby współistniejące. Każda z nich, a więc nie tylko cukrzyca, w wydatny sposób zwiększa ryzyko zgonu z powodu koronawirusa.

Leczenie cukrzycy a koronawirus

11 marca 2020 r., w piśmie medycznym The Lancet, opublikowany został artykuł Are patients with hypertension and diabetes mellitus at increased risk for COVID-19 infection?  Jego autorzy, Lei Fang, George Karakiulakis i Michael Roth, wysuwają tezę, że leczenie cukrzycy i nadciśnienia lekami stymulującymi ACE2 zwiększa ryzyko rozwoju ciężkiego i śmiertelnego COVID-19.

Wyjaśniają, że SARS-CoV-2 wiąże się z komórkami ludzkiego organizmu poprzez enzym konwertujący angiotensynę 2, czyli właśnie ACE2. Dla naukowców stanowi to podstawę do stwierdzenia, że zwiększona ekspresja ACE2 u osób leczących cukrzycę sprzyja wystąpieniu najcięższej postaci choroby. Stanowisko to jest bardzo świeże, nie mniej spotkało się z dużym zainteresowaniem i było powszechnie cytowane na całym świecie.

W odpowiedzi na te doniesienia, Polskie Towarzystwo Diabetologiczne, powołując się też na opinię Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (European Society of Cardiology), stwierdza w wydanym 27 marca 2020 komunikacie odnośnie stosowania ACE-inhibitorów i sartanów: W mediach pojawiły się informacje mogące wzbudzić obawy co do stosowania leków z tych grup w okresie infekcji CoV-19 . W świetle dostępnych aktualnych informacji nie ma podstaw do modyfikacji terapii – rezygnacji z leczenia inhibitorem konwertazy lub sartanem.

Czytaj też:

Czytaj również

Bibliografia

  • Lei Fang, George Karakiulakis, Michael Roth, Are patients with hypertension and diabetes mellitus at increased risk for COVID-19 infection? https://www.thelancet.com
  • Nowy koronawirus SARS-Cov-2, COVID-19 a Cukrzyca, Polskie Towarzystwo Diabetologiczne, https://cukrzyca.info.pl/
  • Coronavirus disease 2019 (COVID-19) Situation Report – 51, World Health Organization, https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200311-sitrep-51-covid-19.pdf?sfvrsn=1ba62e57_4
Piotr  Brzózka
Artykuł napisany przez
Piotr Brzózka
Dziennikarz, autor tysięcy publikacji o tematyce ekonomicznej, politycznej, społecznej oraz medycznej. Przez 15 lat związany z Dziennikiem Łódzkim i Polska TheTimes. Z wykształcenia socjolog stosunków politycznych, absolwent Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego Uniwersytetu Łódzkiego. Po godzinach fotografuje, projektuje, maluje, tworzy muzykę.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Więcej z kategorii Zdrowie
Przeczytaj artykuł
Zioła na cukrzycę - jakie wybrać na cukrzycę typu 1 i 2?
Przeczytaj artykuł
Poziom cukru - jaki jest prawidłowy? Normy i wyniki
Przeczytaj artykuł
Glukoza u dziecka – jakie są normy? Prawidłowy poziom cukru
Podobne artykuły
Zioła na cukrzycę - jakie wybrać na cukrzycę typu 1 i 2?
Poziom cukru - jaki jest prawidłowy? Normy i wyniki
Glukoza u dziecka – jakie są normy? Prawidłowy poziom cukru
Śniadania dla cukrzyka – typu 1 i 2. Przepisy
Przychodnia Dimedic.pl - wstępna diagnoza na koronawirusa

Reklama

Może to Cię zainteresuje
Zimne dłonie – jak leczyć? Przyczyny i domowe sposoby
Ukruszony ząb - co należy zrobić, gdy dojdzie do urazu?
Skoki ciśnienia - przyczyny i objawy. Od czego nagłe?
Dieta w ciąży i w czasie karmienia piersią - czy warto stosować olej rzepakowy?

Reklama