Naukowcy odkryli prosty sposób jak zmniejszyć ryzyko chorób serca aż o 20% ❤️‍🩹 Dowiedz się więcej!
Naukowcy odkryli prosty sposób jak zmniejszyć ryzyko chorób serca aż o 20% ❤️‍🩹 Dowiedz się więcej!
Naukowcy odkryli prosty sposób jak zmniejszyć ryzyko chorób serca aż o 20% ❤️‍🩹 Dowiedz się więcej!

Koronawirus a cukrzyca. Czy SARS-CoV-2 zagraża diabetykom?

Koronawirus stanowi wyjątkowe zagrożenie dla osób chorujących na cukrzycę. Diabetycy mają z reguły znacznie poważniejsze objawy koronawirusa, zdecydowanie wyższa od przeciętnej jest też śmiertelność z powodu wywoływanej przez SARS CoV-2 choroby COVID-19. Dlaczego tak się dzieje? Co z leczeniem cukrzycy w dobie pandemii?
Pacjent z cukrzycą
Źródło: 123RF
Spis treści

Koronawirus niebezpieczny dla diabetyków

Koronawirus typu SARS CoV-2, rozprzestrzeniając się w błyskawicznym tempie na całym świecie, w ciągu niespełna czterech miesięcy doprowadził do zakażenia blisko 1,4 miliona ludzi i śmierci ponad 75 tysięcy osób. Główną przyczyną zgonów jest ciężka niewydolność krążeniowo oddechowa, pojawiająca się w przebiegu koronawirusowej infekcji nazwanej COVID-19.

Schorzenie to, będące ciężką postacią zapalenia płuc, nie występuje u wszystkich pacjentów zainfekowanych SARS CoV-2, a jedynie u kilkunastu procent (w Chinach 81 procent zakażeń było bezobjawowych lub małoobjawowych). Dotychczasowe doświadczenia pozwoliły precyzyjnie określić, kto znajduje się w grupie ryzyka. Należą do niej między innymi pacjenci chorujący na cukrzycę typu 2 i 1. 

Międzynarodowa Federacja Diabetologiczna podaje, że liczba chorych na cukrzycę wciąż rośnie. Podstawą leczenia chorego jest monitorowanie stężenia glukozy we krwi (glikemii).

Dlaczego SARS  CoV-2 jest tak bardzo niebezpieczny dla diabetyków?

Reklama

Koronawirus a cukrzyca

Polskie Towarzystwo Diabetologiczne (PTD) w wydanym komunikacie wskazuje dwa podstawowe fakty dotyczące zależności między koronawirusem a cukrzycą.

  • Diabetycy nie są narażeni na zachorowanie z powodu koronawirusa w stopniu większym, aniżeli reszta populacji. Cukrzyca nie jest czynnikiem wpływającym na możliwość samego zakażenia SARS CoV-2.
  • Chorzy na cukrzycę są natomiast w dużo większym stopniu narażeni na ryzyko wystąpienia ciężkich powikłań w przebiegu choroby COVID-19, w tym śmiertelnej niewydolności krążeniowo oddechowej.

Źródło: Oficjalny profil Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków

Reklama

Wpływ cukrzycy na przebieg COVID-19

W świetle wszystkich dotychczas zebranych doświadczeń z wielu krajów, wiadomo że cukrzyca w znacznym stopniu zwiększa ryzyko zaostrzenia przebiegu infekcji wywołanej koronawirusem. Dotyczy to w szczególności osób z nierozpoznanym i nieleczonym schorzeniem bądź niedostateczną kontrolą poziomu cukru.

Mniejsze szanse na przeżycie COVID-19 mają też osoby, u których występują poważne powikłania cukrzycowe – nadciśnienie oraz różnego typu nefropatie, neuropatie itd. Dokładny mechanizm powodujący zwiększoną śmiertelność diabetyków w związku z SARS Cov-2 nie został jeszcze ustalony. Dwie podstawowe hipotezy zakładają, że może to mieć związek z takimi czynnikami, jak:

  • uszkodzenia układu sercowo-naczyniowego i ogólne zmniejszenie wydolności organizmu w wyniku powikłań cukrzycowych;
  • Mechanizm wnikania koronawirusa w organizm ludzki, w pewnym stopniu zbieżny z działaniem niektórych leków na cukrzycę (szczegóły w dalszej części artykułu).

W świetle różnych danych napływających z całego świata w pierwszych tygodniach pandemii, należy podkreślić, że cukrzycę miało od 12 do nawet 30 procent pacjentów, którzy zmarli na koronawirusa.

Reklama

Cukrzyca typu 1 i 2 a koronawirus

Istnieją dwa podstawowe typy cukrzycy, różniące się patogenezą i przebiegiem:

  • Cukrzyca typu 1, spowodowana niedostatecznym wydzielaniem insuliny przez komórki beta trzustki. Rzadsza (około 10 proc.), ale cięższa w leczeniu.
  • Cukrzyca typu 2, będąca następstwem zmniejszonej wrażliwości organizmu na insulinę, stanowiąca około 90 proc. wszystkich przypadków.

PTD podkreśla, że nie istnieją przesłanki pozwalające stwierdzić, że którykolwiek z wymienionych typów cukrzycy generuje sam w sobie większe ryzyko rozwoju COVID-19. Różnice w przebiegu choroby mogą jednak wynikać z wieku pacjentów. Na cukrzycę typu 1 chorują bowiem zazwyczaj osoby młodsze, zaś typ 2 zazwyczaj występuje u pacjentów po 50 roku życia, w dodatku współwystępując z innymi chorobami, takimi jak miażdżyca, nadciśnienie czy otyłość, co znacznie pogarsza rokowania.

Reklama

Choroby współistniejące a koronawirus

Jednym z najczęściej używanych obecnie pojęć, przewijającym się w każdym niemal komunikacie dotyczącym odnotowanych zgonów z powodu koronawirusa, jest sfomułowanie „ u pacjenta występowały choroby współistniejące”. Co to dokładnie oznacza? Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podkreśla, iż zachorować na koronawirusa może każdy, jednak na jej ciężką postać, czyli COVID-19 oraz śmierć w jej wyniku, najbardziej narażone są dwie grupy pacjentów:

  • osoby po 60. roku życia,
  • osoby cierpiące na schorzenia takie jak:
    • cukrzyca ze wszystkimi jej powikłaniami,
    • choroby sercowo-naczyniowe, w tym:
      • nadciśnienie,
      • choroba niedokrwienna serca,
      • choroby naczyń mózgowych, takie jak zakrzepica, zator, krwotok podpajęczynówkowy,
    • przewlekła lub ostra niewydolność oddechowa występująca w przebiegu schorzeń układu oddechowego i krążeniowego.
    • choroby nowotworowe.

Wymienione schorzenia to właśnie choroby współistniejące. Każda z nich, a więc nie tylko cukrzyca, w wydatny sposób zwiększa ryzyko zgonu z powodu koronawirusa.

Reklama

Leczenie cukrzycy a koronawirus

11 marca 2020 r., w piśmie medycznym The Lancet, opublikowany został artykuł Are patients with hypertension and diabetes mellitus at increased risk for COVID-19 infection?  Jego autorzy, Lei Fang, George Karakiulakis i Michael Roth, wysuwają tezę, że leczenie cukrzycy i nadciśnienia lekami stymulującymi ACE2 zwiększa ryzyko rozwoju ciężkiego i śmiertelnego COVID-19.

Wyjaśniają, że SARS-CoV-2 wiąże się z komórkami ludzkiego organizmu poprzez enzym konwertujący angiotensynę 2, czyli właśnie ACE2. Dla naukowców stanowi to podstawę do stwierdzenia, że zwiększona ekspresja ACE2 u osób leczących cukrzycę sprzyja wystąpieniu najcięższej postaci choroby. Stanowisko to jest bardzo świeże, nie mniej spotkało się z dużym zainteresowaniem i było powszechnie cytowane na całym świecie.

W odpowiedzi na te doniesienia, Polskie Towarzystwo Diabetologiczne, powołując się też na opinię Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (European Society of Cardiology), stwierdza w wydanym 27 marca 2020 komunikacie odnośnie stosowania ACE-inhibitorów i sartanów: W mediach pojawiły się informacje mogące wzbudzić obawy co do stosowania leków z tych grup w okresie infekcji CoV-19 . W świetle dostępnych aktualnych informacji nie ma podstaw do modyfikacji terapii – rezygnacji z leczenia inhibitorem konwertazy lub sartanem.

Czytaj też:

Czytaj również

Bibliografia

  • Lei Fang, George Karakiulakis, Michael Roth, Are patients with hypertension and diabetes mellitus at increased risk for COVID-19 infection? https://www.thelancet.com
  • Nowy koronawirus SARS-Cov-2, COVID-19 a Cukrzyca, Polskie Towarzystwo Diabetologiczne, https://cukrzyca.info.pl/
  • Coronavirus disease 2019 (COVID-19) Situation Report – 51, World Health Organization, https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200311-sitrep-51-covid-19.pdf?sfvrsn=1ba62e57_4
Piotr  Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Artykuł napisany przez
Piotr Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Dziennikarz wyróżniony w konkursie "Dziennikarz Medyczny Roku 2023". Autor tysięcy publikacji o tematyce medycznej, ekonomicznej, politycznej i społecznej. Przez 15 lat związany z Dziennikiem Łódzkim i Polska TheTimes. Z wykształcenia socjolog stosunków politycznych, absolwent Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego Uniwersytetu Łódzkiego. Po godzinach fotografuje, projektuje, maluje, tworzy muzykę.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Podobne artykuły
Glukometr
Hipoglikemia reaktywna - jak się objawia i czy jest niebezpieczna?
Test na nietolerancję glukozy
Nietolerancja glukozy - objawy, przyczyny i dieta. Czy można ją wyleczyć?
Glikogenozy – choroby spichrzeniowe glikogenu
Badanie poziomu cukru
Ubezpieczenie na wypadek cukrzycy – ile kosztuje?
Matka bada poziom glukozy u dziecka
Glukoza u dziecka - jakie są normy? Skąd za niski i podwyższony poziom cukru?

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Jakie funkcje Twojego CGM są dla Ciebie najważniejsze?
Touchcare CGM