Glikogenozy – choroby spichrzeniowe glikogenu


 
Starszy niż rok
Hipoglikemia to inaczej niedocukrzenie. Stan glukozy spada poniżej normy

Glikogenozy są chorobami, w przebiegu których glukoza zmagazynowana w postaci glikogenu nie może być wykorzystana jako źródło energii w przerwach między posiłkami, co prowadzi do hipoglikemii. Czytaj też: Co to jest glukoza?

Hipoglikemia – inaczej niedocukrzenie, to stan w którym poziom glukozy we krwi spada poniżej normy.

Żywienie w glikogenozie typu I

Leczenie żywieniowe jest niezwykle istotne, gdyż nadmiar spożycia energii powoduje zwiększone odkładanie glikogenu w wątrobie i skutkuje otyłością, natomiast niedobór energii hamuje rozwój i wzrost organizmu.

Główny cel:

Dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości glukozy i skrobi kukurydzianej tak, aby poziom glukozy we krwi mieścił się w zakresie 3,0 – 6,0 mmol/l.  

Zasady diety:

Kontrola węglowodanów. Indywidualne dopasowanie ilości spożywanych węglowodanów pozwoli utrzymać optymalne wartości glukozy we krwi. W tym celu stosuje się także preparaty glukozy lub skrobię, które szybko wchłaniają się w jelitach. Należą do nich m.in. Bebilon Soja, Prosobee.

Częste posiłki uchronią organizm przed niedocukrzeniem. Między posiłkami dostarczaj organizmowi napoje zawierające glukozę.

Galaktoza i fruktoza. Małe dzieci powinny unikać spożywania monocukrów galaktozy i fruktozy. Niestety wiąże się to z unikaniem spożywania mleka oraz cukru spożywczego. W to miejsce wprowadzamy preparaty mleko zastępcze oraz preparaty nie zawierające laktozy i sacharozy.

Nocne dożołądkowe wlewy glukozy. Metoda ta pozwala na utrzymanie prawidłowych wartości glukozy, jednak jest rzadko stosowana w Polsce.

Wskazówki:

  • Korzystne rezultaty uzyskuje się dodając surową skrobię kukurydzianą do posiłków. Glukoza w niej zawarta stopniowo uwalnia się w jelitach, co przedłuża konieczność karmienia nawet do 4-5 godzin. Ilość dodawanej skrobi musi być uzależniona od wieku i masy ciała dziecka.
  • Stosuj oleje roślinne i margaryny bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
  • Nie podawaj dziecku miodu oraz ogranicz ilość owoców w diecie.
  • Możesz zwiększyć ilość podawanych warzyw i włączyć do diety produkty zbożowe, np. uwielbiane przez dzieci płatki.
  • Uważaj na leki jakie podajesz dziecku. Nie mogą mieć w swoim składzie sorbitolu, laktozy i sacharozy.

Żywienie w glikogenozach typu III, VI, IX

W diecie dzieciaczków cierpiących na glikogenozy III, VI, IX dozwolone jest podawanie wszystkich rodzajów węglowodanów. Jednak należy unikać czystej glukozy. Preferuje się np. produkty skrobiowe.

Czego więcej, czego mniej? Chore dzieci powinny dostawać ok. dwukrotnie większe od normy ilości białka. Warto zmniejszyć ilość tłuszczów pochodzenia zwierzęcego na rzecz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których źródłem są m.in. oleje roślinne, ryby, orzechy i zielone części roślin.

Częste posiłki są bardzo wskazane, jednak między posiłkami nie podawaj dziecku napojów zawierających glukozę.

Stosowanie diety jest szczególnie istotne do okresu dojrzewania. Wpływa bowiem na właściwy rozwój i wzrost organizmu.

szo

Czytaj więcej o: Cukrzyca