Dieta niskopurynowa – zasady

Artykuł
Facebook Messenger Twitter E-mail

Dieta niskopurynowa, to dieta zalecana osobom chorym na dnę moczanową. Menu ubogie w puryny ma na celu zmniejszenie zawartości kwasu moczowego w organizmie, którego nadmiar odkłada się w stawach, powodując intensywny ból. Zasady diety niskopurynowej wydają się proste, trzeba tylko wiedzieć, jakie produkty można spożywać bez ograniczeń, a jakie wykluczyć ze swojego menu.

Dieta niskopurynowa – zasady

Dieta niskopurynowa: podstawy

Leczenie farmakologiczne dny moczanowej zawsze wsparte jest specjalistyczną, leczniczą dietą ubogopurynową. Ma ona złagodzić, a czasem nawet całkowicie zapobiec nawracającym atakom artretyzmu. Osoby cierpiące na tę chorobę powinny zwracać szczególną uwagę na to co jedzą. Dużym ułatwieniem może okazać się kierowanie w codziennym żywieniu kilkoma podstawowymi zasadami:

  1. Wybieraj produkty niskotłuszczowe.
  2. Spożywaj dobre węglowodany, np. kasze czy pełnoziarniste makarony wspomagają wydalanie z organizmu kwasu moczowego.
  3. Jedz regularnie, najlepiej w odstępach 2,5-3h (ostatni posiłek 3-4 godziny przed snem, inaczej w nocy zwiększy się stężenie kwasu moczowego we krwi.
  4. Pij dużo płynów, zwłaszcza przed snem i po posiłkach, to wtedy stężenie kwasu moczowego może być największe. Zrezygnuj ze słodzonych soków, mocnej herbaty i kawy.
  5. Zrezygnuj ze smażenia: produkty duś, piecz, gotuj w wodzie lub na parze, a ilość zawartych w nich puryn zostanie zmniejszona.

O tych kilku prostych zasadach w diecie w dnie moczanowej należy zawsze pamiętać. Jednak najważniejsze, by spożywając produkt wiedzieć czy jest on zalecany osobie będącej na diecie ubogiej w puryny.

Dieta niskopurynowa: produkty dozwolone

Pokarmy mające małą zawartość związków purynowych po spożyciu wytworzą w organizmie niewielką ilość kwasu moczowego. Do grupy produktów, które powinny być obecne w każdym jadłospisie niskopurynowym należą:

  • WARZYWA: kapusta (biała, kwaszona i pekińska), buraki czerwone, marchew, ziemniaki, cebula, pomidory, cukinia, ogórki, sałata
  • OWOCE: winogrona, śliwki, truskawki, pomarańcze, czerwone porzeczki, kiwi, jabłka, maliny, gruszki, czereśnie, wiśnie, agrest, brzoskwinie
  • NABIAŁ: twaróg (chudy), jogurty naturalne, sery żółte i pleśniowe, jajka
  • INNE: słonecznik, sezam, migdały, orzechy (laskowe, ziemne i włoskie), ryż, kasze (różne rodzaje), chleb, makaron, miód, dżemy, oliwa z oliwek, mortadela, metka

Istnieje też grupa produktów, które osoby chore na dnę moczanową powinny ograniczyć w swoim menu, zwłaszcza w czasie ataku choroby. Należą do nich:

  • WARZYWA: kapusta (włoska i czerwona), fasolka szparagowa, fasola, groch
  • OWOCE: melon, banan
  • RYBY: lin, flądra, szczupak
  • INNE: soczewica, parówki, kaszanka, salami

Dieta niskopurynowa: produkty zakazane

W przypadku diety ubogopuryowej istnieją produkty, których należy kategorycznie unikać. Są to pokarmy charakteryzujące się największą zawartością związków purynowych, które prowadzą do wytworzenia nadmiernej ilości kwasu moczowego. Z diety niskopurynowej należy wykluczyć:

  • WARZYWA: kalafior, brukselka, kukurydza, por, papryka, szpinak
  • RYBY: wędzone szproty, śledzie, sardynki w oleju, krewetki
  • MIĘSO: wątroba (wołowa i wieprzowa), dziczyzna, cielęcina, jagnięcina
  • NAPOJE: alkohol, mocna herbata, kawa, kakao, napoje gazowane, nierozcieńczone soki owocowe
  • INNE: grzyby suszone, prawdziwki, boczniaki, smalec, słonina, rabarbar, soja
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni