Dieta niskopurynowa, to dieta zalecana osobom chorym na dnę moczanową. Menu ubogie w puryny ma na celu zmniejszenie zawartości kwasu moczowego w organizmie, którego nadmiar odkłada się w stawach, powodując intensywny ból. Zasady diety niskopurynowej wydają się proste, trzeba tylko wiedzieć, jakie produkty można spożywać bez ograniczeń, a jakie wykluczyć ze swojego menu.

Dieta niskopurynowa: podstawy
Leczenie farmakologiczne dny moczanowej zawsze wsparte jest specjalistyczną, leczniczą dietą ubogopurynową. Ma ona złagodzić, a czasem nawet całkowicie zapobiec nawracającym atakom artretyzmu. Osoby cierpiące na tę chorobę powinny zwracać szczególną uwagę na to co jedzą. Dużym ułatwieniem może okazać się kierowanie w codziennym żywieniu kilkoma podstawowymi zasadami:
- Wybieraj produkty niskotłuszczowe.
- Spożywaj dobre węglowodany, np. kasze czy pełnoziarniste makarony wspomagają wydalanie z organizmu kwasu moczowego.
- Jedz regularnie, najlepiej w odstępach 2,5-3h (ostatni posiłek 3-4 godziny przed snem, inaczej w nocy zwiększy się stężenie kwasu moczowego we krwi.
- Pij dużo płynów, zwłaszcza przed snem i po posiłkach, to wtedy stężenie kwasu moczowego może być największe. Zrezygnuj ze słodzonych soków, mocnej herbaty i kawy.
- Zrezygnuj ze smażenia: produkty duś, piecz, gotuj w wodzie lub na parze, a ilość zawartych w nich puryn zostanie zmniejszona.
O tych kilku prostych zasadach w diecie w dnie moczanowej należy zawsze pamiętać. Jednak najważniejsze, by spożywając produkt wiedzieć czy jest on zalecany osobie będącej na diecie ubogiej w puryny.
Dieta niskopurynowa: produkty dozwolone
Pokarmy mające małą zawartość związków purynowych po spożyciu wytworzą w organizmie niewielką ilość kwasu moczowego. Do grupy produktów, które powinny być obecne w każdym jadłospisie niskopurynowym należą:
- WARZYWA: kapusta (biała, kwaszona i pekińska), buraki czerwone, marchew, ziemniaki, cebula, pomidory, cukinia, ogórki, sałata
- OWOCE: winogrona, śliwki, truskawki, pomarańcze, czerwone porzeczki, kiwi, jabłka, maliny, gruszki, czereśnie, wiśnie, agrest, brzoskwinie
- NABIAŁ: twaróg (chudy), jogurty naturalne, sery żółte i pleśniowe, jajka
- INNE: słonecznik, sezam, migdały, orzechy (laskowe, ziemne i włoskie), ryż, kasze (różne rodzaje), chleb, makaron, miód, dżemy, oliwa z oliwek, mortadela, metka
Istnieje też grupa produktów, które osoby chore na dnę moczanową powinny ograniczyć w swoim menu, zwłaszcza w czasie ataku choroby. Należą do nich:
- WARZYWA: kapusta (włoska i czerwona), fasolka szparagowa, fasola, groch
- OWOCE: melon, banan
- RYBY: lin, flądra, szczupak
- INNE: soczewica, parówki, kaszanka, salami
Dieta niskopurynowa: produkty zakazane
W przypadku diety ubogopuryowej istnieją produkty, których należy kategorycznie unikać. Są to pokarmy charakteryzujące się największą zawartością związków purynowych, które prowadzą do wytworzenia nadmiernej ilości kwasu moczowego. Z diety niskopurynowej należy wykluczyć:
- WARZYWA: kalafior, brukselka, kukurydza, por, papryka, szpinak
- RYBY: wędzone szproty, śledzie, sardynki w oleju, krewetki
- MIĘSO: wątroba (wołowa i wieprzowa), dziczyzna, cielęcina, jagnięcina
- NAPOJE: alkohol, mocna herbata, kawa, kakao, napoje gazowane, nierozcieńczone soki owocowe
- INNE: grzyby suszone, prawdziwki, boczniaki, smalec, słonina, rabarbar, soja