Dla Ciebie, na zdrowie!

Banany - zdrowie i niepowtarzalna słodycz

Banan to źródło witamin C i E oraz magnezu, potasu i wapnia. Ma dobroczynny wpływ na nasz organizm a dieta bogata w banany odkwasza organizm, wpływa pozytywnie na pamięć, układ trawienny i serce.
Spis treści

Banan to owoc bardzo nietrwały, od momentu zerwania z drzewa do spożycia nie powinno upłynąć więcej niż 3-4 tygodnie. Dlatego do transportu trafiają owoce niedojrzałe, przechowywane w chłodniach w temperaturze 12-14 stopni, aby jak najbardziej spowolnić proces dojrzewania, który ponownie ma szansę działać dopiero po dostarczeniu w miejsce docelowe sprzedaży.

Reklama

Jak wybierać banany

W Polsce banany oferowane są w sprzedaży właściwie w każdym sklepie spożywczym . Z pewnością wielu z Was zwróciło uwagę na różnorodność oferty - możemy kupić banany małe, duże, bardziej lub mniej dojrzałe. Czy ich właściwości są takie same? Niestety nie. Zatem jakie banany wybrać ze sklepowej półki aby mieć pewność, że kupujemy to co najlepsze?  I jak oraz jak długo można przechowywać je w domu, bez utraty cennych wartości?

Reklama

Domowa dojrzewalnia bananów

Najlepiej kupić banany lekko niedojrzałe: to te, które mają twardą, jasno żółtą skórkę. Następnie ułożyć je w ciepłym nasłonecznionym miejscu w domu i... przez 2-3 dni pozwolić im dojrzeć. Banany dojrzewając na słońcu dzięki zawartym w nich enzymom stają się bardziej miękkie i wytwarza się w nich naturalny cukier. Są także dzięki temu lepiej trawione przez organizm. Dodatkowo, jak dowiedli japońscy naukowcy, banan przez kilka dni dojrzewający na słońcu wytwarza więcej cennych antyoksydantów niż ten, który dopiero został  zakupiony w sklepie.

Czytaj też: Dieta bananowa (odchudzająca) - efekty, zasady i jadłospis

Reklama

Ciemne plamy bananowej skórki

Jeśli myślicie, że banan, którego skórka ma ciemne plamy nie nadaje się już do spożycia, jesteście w błędzie! To tylko oznacza, iż owoc bogaty jest w substancje antyrakowe, zwalczające komórki nowotworowe w naszym organizmie! Taki dojrzały banan jest ponad ośmiokrotnie bardziej cenny dla organizmu niż banan niedojrzały.

Reklama

Pyszny banan, ale nie dla każdego

Zalecamy więc spożywać tylko w pełni dojrzałe, słodkie i miękkie banany. Niestety ten cenny owoc nie jest wskazany dla diabetyków i osób z nadwagą, właśnie ze względu na dużą zawartość cukru i, co za tym idzie wysoki indeks glikemiczny. Bananów powinny unikać także osoby cierpiące na choroby związane z układem moczowym.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Grejpfrut a leki - jakie leki wchodzą w interakcję z grejpfrutem?
Owoc grejpftur oraz tabletki
Przeczytaj artykuł
Mango - właściwości, witamy, kalorie. Jak je jeść?
Owoc mango
Przeczytaj artykuł
Kiedy awokado jest dojrzałe?
Dojrzałe awokado
Podobne artykuły
Kiwi
Owoc kiwi - właściwości, witaminy. Ile ma kalorii?
Pokrojony arbuz
Arbuz - właściwości i wartości odżywcze
Owoce figi
Figa - właściwości i wartości odżywcze. Jak ją obrać i jeść?
Owoc pigwy, z którego można zrobić sok
Sok z pigwy - właściwości i przeciwwskazania. Jak zrobić?
Może to Cię zainteresuje
Żółte kwiaty wiesiołka
Wiesiołek - na co pomaga i jak stosować? Właściwości rośliny
grupa ludzi w strojach kąpielowych w zimnym klimacie robi selfie i stosuję metodę Wina Hofa
Metoda Wima Hofa - co daje? Efekty ćwiczeń oddechowych
Najzdrowsze ryby na papierze do pieczenia
Najzdrowsze ryby - dla dzieci i dorosłych. Które gatunki?
Dławiąca się kobieta
Zadławienie - u dziecka i dorosłego. Zasady pierwszej pomocy

Reklama


Jak mobilizować bliznę? 🩹
Sprawdź!