Reklama
Kaszki dla dzieci
Kaszki dla dziecisą jednym z podstawowych produktów wprowadzanych do jadłospisu po szóstym (niekiedy czwartym) miesiącu życia. Na rynku dostępna jest mnogość wyrobów o zróżnicowanym składzie i właściwościach. W podstawowym wymiarze kaszki dla dzieci można podzielić.
- Mleczne/bezmleczne
- kaszki mleczne, zawierające w swoim składzie sproszkowane mleko modyfikowane,
- kaszki bezmleczne, które można przyrządzić w dowolny sposób: na bazie mleka modyfikowanego lub matczynego, zaś w przypadku alergików – na bazie wody.
- Glutenowe/bezglutenowe
- kaszki zbożowe glutenowe, na przykład pszenne lub owsiane – powszechnie wykorzystywane w procesie stopniowego wprowadzania glutenu do diety dziecka po 6. miesiącu życia, w celu zapobiegania celiakii,
- kaszki bezglutenowe, na przykład ryżowe, jeden z pierwszych stałych produktów w diecie dziecka. U maluchów karmionych piersią – od 6. miesiąca życia, u pozostałych – nawet od czwartego. Idealne dla dzieci z nietolerancją glutenu, cierpiących na celiakię.
- Z cukrem/bez cukru
- kaszki zawierające w swoim składzie cukier (sacharozę),
- kaszki nie zawierające cukru. Przynajmniej w teorii.
Reklama
Kaszki dla dzieci bez cukru
Kaszki dla dzieci bez cukruteoretycznie produktu tego nie powinny zawierać. Należy jednak mieć na uwadze, że pod pojęciem cukru funkcjonuje przede wszystkim sacharoza, czyli węglowodan zbudowany z reszt D-fruktozy i D-glukozy, pozyskiwany z trzciny lub buraka cukrowego. Tymczasem do kategorii cukrów należy znacznie więcej substancji.
W przypadku kaszek dla dzieci w powszechnym użyciu może być kilka z nich, dlatego wybierając określony produkt należy bardzo uważnie zapoznać się z etykietą.
Czujność wzbudzić powinny:
- maltodekstryna – produkt rozpadu skrobi, polisacharyd, czyli również cukier,
- fruktoza– czyli nic innego, jak cukier owocowy, w dodatku dwa razy słodszy niż sacharoza. Podejrzewa się, że jest jedną z przyczyn otyłości wśród dzieci,
- syrop glukozowy, zawierający w swoim składzie przede wszystkim glukozę, czyli cukier prosty. Nie tak szkodliwy, jak syrop glukozowo-fruktozowy, ale też powinien być przyjmowany z umiarem.
Reklama
Owocowe kaszki dla dzieci – czy zdrowe?
Zdrowe kaszki dla dzieci, to te owocowe. A przynajmniej taki pokutuje mit. Nie do końca jest to zgodne prawdą. Z kilku powodów. Po pierwsze, wprowadzanie owoców do diety malucha powinno się odbywać stopniowo, wedle określonego kalendarza. Po drugie, prawdziwych owoców w kaszkach dla dzieci jest jak na lekarstwo. I w tym przypadku wystarczy prosta analiza składu na podstawie informacji dostępnych na etykietach. Okazuje się, że zawartość owoców oscyluje często na poziomie 0,5 -1,5 procent. Co samo w sobie nie byłoby złe, zważywszy na fakt, iż owocami – jak powiedzieliśmy wyżej – w przypadku małych dzieci należy postępować ostrożnie.
Znacznie istotniejszy jednak jest fakt, że nie są to prawdziwe owoce, a na przykład:
- proszek z owoców,
- skoncentrowany sok z owoców,
- aromat o smaku owocowym.
Reklama
Kaszki dla dzieci ze skazą białkową
Rodzice często pytają o kaszki dla dzieci ze skazą białkową. Pod pojęciem skazy białkowej kryje się nic innego, jak tylko nietolerancja białek wchodzących w skład mleka. Najczęściej w takim przypadku reakcja alergiczna wywoływana jest przez mleko krowie, zdecydowanie rzadziej przez matczyne. Zaburzenie to ujawnia się przeważnie około 2-3 miesiąca życia. Objawia się poprzez wysypki skórne, z czasem może wystąpić atopowe zapalenie skóry, wielce możliwe są też dolegliwości żołądkowe.
Kaszki dla dzieci ze skazą białkową, jak łatwo się domyślić, powinny więc być kaszkami bezmlecznymi.
Reklama
Ekologiczne kaszki dla dzieci
Oprócz wartego miliony złotych rynku popularnych, masowych produktów żywieniowych dla dzieci, sygnowanych logo znanych marek i dostępnych we wszystkich hipermarketach, istnieje też segment reklamowany, jako BIO, czy też ekologiczny. Podkreśla się, że ekologiczne kaszki dla dziecinie zawierają:
- mleka. Mogą być używane jako kaszki dla dzieci ze skazą białkową oraz z nietolerancją laktozy,
- cukrów, w tym przede wszystkim sacharozy. Nie powinny mieć w składzie też innych substancji, stanowiących zamiennik dla cukru spożywczego, ale warto pod tym kątem dokładnie sprawdzić etykietę,
- glutenu – zazwyczaj produkowane są na bazie zbóż bezglutenowych, takich jak ryż,
- sztucznych barwników, konserwantów i innych tego typu ulepszaczy.
Producenci ekologicznych kaszek dla dzieci chętnie podkreślają, że wszystkie składniki wykorzystane do ich produkcji są zdrowe i pochodzą z nowoczesnych upraw. Pamiętajmy jednak, aby kierując się w stronę ekologii nie popaść w zbędną przesadę. Przykładowo – gluten jest substancją, którą wręcz należy wprowadzić do diety malucha około 6. miesiąca życia, tyle że w niewielkich ilościach i stopniowo.
Przyzwyczajenie organizmu do glutenu ma zapobiegać rozwojowi celiakii, choroby związanej z nietolerancją tego białka. To o tyle ważne, że gluten znajduje się w wielu produktach spożywczych, które na stałe są w menu człowieka, choćby w pieczywie. Tak wiec ograniczenie się wyłącznie do kaszek bezglutenowych jest wskazane wyłącznie u dzieci, u których stwierdzono faktyczną nietolerancję białka tego typu.
Reklama
Kaszki dla dzieci – od kiedy stosować?
Kaszki dla dzieci w większości przypadków są pierwszym stałym pokarmem, który pojawia się w menu po matczynym lub modyfikowanym mleku. U dzieci karmionych od urodzenia w sposób sztuczny, bezglutenową kaszkę ryżową można wprowadzić po 4. miesiącu życia, u pozostałych maluchów – po 6. miesiącu. Jeśli chodzi o kaszki glutenowe – należy je wprowadzić niemalże obowiązkowo (początkowo w małych ilościach, potem systematycznie większych,):
- w 5-6. miesiącu życia w przypadku dzieci karmionych piersią
- w 6-7. miesiącu życia u maluchów karmionych mlekiem modyfikowanym.