Orzechy włoskie są naturalnym źródłem kwasów tłuszczowych OMEGA-3, który związany jest z dobrym zdrowiem. Posiadają unikalną mieszankę tłuszczów, witamin (zwłaszcza E oraz B6) i minerałów, co nadaje im charakterystyczny smak.
Zawierają duże ilości fosforu (świetny na pracę mózgu), wapnia, potasu, magnezu, żelaza, cynku i kwasu foliowego. Podobne zalety ma olej wytłoczony z orzechów włoskich, doskonały do stosowania na zimno, np. do sałatek.
Orzechy włoskie zostały włączone do tzw. „super żywności”, przyczyniającej się do poprawy naszego zdrowia, toteż zadbajmy o to, aby zawsze były obecne w naszej zdrowej diecie. Dziennie powinniśmy spożywać od 3 do 7 orzechów.
Pamiętajmy jednak, że mają sporo kalorii - 100 g to 645 kcal. Przydadzą się osobom uprawiającym sport lub prowadzącym wyjątkowo aktywny tryb życia, natomiast powinny ich unikać osoby z nadwagą.
Reklama
Dania z dodatkiem włoskich orzechów
Sałatka z rukoli z prażonymi orzechami
Składniki:
- 1 opakowanie rukoli,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- 3 pomidorki suszone,
- 20 połówek orzechów włoskich,
- 1 mała czerwona cebula,
- 2 łyżki oleju z orzecha włoskiego,
- Sok z połówki cytryny,
- Sól, pieprz.
Przygotowanie: Orzechy podprażyć na suchej patelni. Rukolę i pomidorki umyć, osuszyć. Pomidorki pokroić na połówki. Dodać poszatkowaną czerwona cebulę i pokrojone suszone pomidory. Posypać orzechami oraz sosem przygotowanym z oleju, soku i przypraw.
Kurczak z orzechami
Składniki:
- Pół kilograma piersi z kurczaka,
- 1 cebula,
- 1papryczka chili,
- 10 dag orzechów włoskich,
- 4 łyżki oliwy,
- 2 ząbki czosnku,
- natka pietruszki,
- mielona papryka,
- sok z połowy cytryny,
- sos sojowy, sól, pieprz ;
Przygotowanie: mięso kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na wąskie paski, skropić sosem sojowym i sokiem cytrynowym, odstawić do lodówki na godzin. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić drobno posiekaną cebulę razem z czosnkiem. Dodać rozdrobnioną papryczkę chili oraz kawałki kurczaka. Smażyć razem, mieszając przez kilka minut. Dodać rozdrobnione orzechy, doprawić do smaku. Smażyć razem jeszcze kilka minuty. Podlać niewielką ilością wody i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Podawać z ryżem lub makaronem. Danie obficie posypać siekaną natką pietruszki.
Sos orzechowy na zimno
Składniki:
- 1 szalotka lub 2 cebule dymki,
- kilka gałązek świeżego kopru
- listki selera naciowego,
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 6 łyżek oleju z orzechów włoskich,
- sól, pieprz.
Przygotowanie: szalotkę obrać i drobno posiekać. Włożyć do miski. Koperek i liście selera umyć, osuszyć i posiekać. Dodać do reszty. Wlać ocet i olej z orzechów włoskich. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Sos świetnie pasuje do pieczonego pstrąga.
Brokuły z orzechami włoskimi i mango
Składniki:
- 500 g brokułów,
- 1 owoc mango,
- 100 g łuskanych orzechów włoskich,
- 3 łyżki majonezu,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżka octu winnego,
- łyżeczka cukru.
Przygotowanie: Brokuły umyć, podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odsączyć. Mango umyć, pokroić, orzechy rozdrobnić. Majonez wymieszać z jogurtem, octem i cukrem. Brokuły wymieszać z mango, polać sosem, posypać orzechami.