Orzechy włoskie - smakołyk, który leczy

Orzechy włoskie to nie tylko smaczna przekąska, która na stałe powinna wejść do naszego menu. Nawet ich mała dawka, spożywana codziennie, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi u kobiet i rozrost prostaty u mężczyzn. Obniżają poziom złego cholesterolu, działają przeciwzakrzepowo i przeciwmiażdżycowo.
Orzechy włoskie
Źródło: 123RF

Spis treści

Orzechy włoskie są naturalnym źródłem kwasów tłuszczowych OMEGA-3, który związany jest z dobrym zdrowiem. Posiadają unikalną mieszankę tłuszczów, witamin (zwłaszcza E oraz B6) i minerałów, co nadaje im charakterystyczny smak. Zawierają duże ilości fosforu (świetny na pracę mózgu), wapnia, potasu, magnezu, żelaza, cynku i kwasu foliowego. Podobne zalety ma olej wytłoczony z orzechów włoskich, doskonały do stosowania na zimno, np. do sałatek.

Orzechy włoskie zostały włączone do tzw. „super żywności”, przyczyniającej się do poprawy naszego zdrowia, toteż zadbajmy o to, aby zawsze były obecne w naszej zdrowej diecie. Dziennie powinniśmy spożywać od 3 do 7 orzechów. Pamiętajmy jednak, że mają sporo kalorii - 100 g to 645 kcal. Przydadzą się osobom uprawiającym sport lub prowadzącym wyjątkowo aktywny tryb życia, natomiast powinny ich unikać osoby z nadwagą.

Dania z orzechów:

Sałatka z rukoli z prażonymi orzechami

Składniki:

  • 1 opakowanie rukoli,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 3 pomidorki suszone,
  • 20 połówek orzechów włoskich,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 2 łyżki oleju z orzecha włoskiego,
  • Sok z połówki cytryny,
  • Sól, pieprz.

Przygotowanie: Orzechy podprażyć na suchej patelni. Rukolę i pomidorki umyć, osuszyć. Pomidorki pokroić na połówki. Dodać poszatkowaną czerwona cebulę i pokrojone suszone pomidory. Posypać orzechami oraz sosem przygotowanym z oleju, soku i przypraw.

Kurczak z orzechami

Składniki:

  • Pół kilograma piersi z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 1papryczka chili,
  • 10 dag orzechów włoskich,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • mielona papryka,
  • sok z połowy cytryny,
  • sos sojowy, sól, pieprz ;

Przygotowanie: mięso kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na wąskie paski, skropić sosem sojowym i sokiem cytrynowym, odstawić do lodówki na godzin. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić drobno posiekaną cebulę razem z czosnkiem. Dodać rozdrobnioną papryczkę chili oraz kawałki kurczaka. Smażyć razem, mieszając przez kilka minut. Dodać rozdrobnione orzechy, doprawić do smaku. Smażyć razem jeszcze kilka minuty. Podlać niewielką ilością wody i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Podawać z ryżem lub makaronem. Danie obficie posypać siekaną natką pietruszki.

Sos orzechowy na zimno

Składniki:

  • 1 szalotka lub 2 cebule dymki,
  • kilka gałązek świeżego kopru
  • listki selera naciowego,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 6 łyżek oleju z orzechów włoskich,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie: szalotkę obrać i drobno posiekać. Włożyć do miski. Koperek i liście selera umyć, osuszyć i posiekać. Dodać do reszty. Wlać ocet i olej z orzechów włoskich. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Sos świetnie pasuje do pieczonego pstrąga.

Brokuły z orzechami włoskimi i mango

Składniki:

  • 500 g brokułów,
  • 1 owoc mango,
  • 100 g łuskanych orzechów włoskich,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżka octu winnego,
  • łyżeczka cukru.

Przygotowanie: Brokuły umyć, podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odsączyć. Mango umyć, pokroić, orzechy rozdrobnić. Majonez wymieszać z jogurtem, octem i cukrem. Brokuły wymieszać z mango, polać sosem, posypać orzechami.

Ewelina Polna

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!