Orzechy włoskie - smakołyk, który leczy

Smakołyk, który leczy

 
Starszy niż rok

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Orzechy włoskie to nie tylko smaczna przekąska, która na stałe powinna wejść do naszego menu. Nawet ich mała dawka, spożywana codziennie, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi u kobiet i rozrost prostaty u mężczyzn. Obniżają poziom złego cholesterolu, działają przeciwzakrzepowo i przeciwmiażdżycowo.

Orzechy włoskie są naturalnym źródłem kwasów tłuszczowych OMEGA-3, który związany jest z dobrym zdrowiem. Posiadają unikalną mieszankę tłuszczów, witamin (zwłaszcza E oraz B6) i minerałów, co nadaje im charakterystyczny smak. Zawierają duże ilości fosforu (świetny na pracę mózgu), wapnia, potasu, magnezu, żelaza, cynku i kwasu foliowego. Podobne zalety ma olej wytłoczony z orzechów włoskich, doskonały do stosowania na zimno, np. do sałatek.

Orzechy włoskie zostały włączone do tzw. „super żywności”, przyczyniającej się do poprawy naszego zdrowia, toteż zadbajmy o to, aby zawsze były obecne w naszej zdrowej diecie. Dziennie powinniśmy spożywać od 3 do 7 orzechów. Pamiętajmy jednak, że mają sporo kalorii - 100 g to 645 kcal. Przydadzą się osobom uprawiającym sport lub prowadzącym wyjątkowo aktywny tryb życia, natomiast powinny ich unikać osoby z nadwagą.

Zobacz: Orzechy - dlaczego warto je jeść

Dania z orzechów:

Sałatka z rukoli z prażonymi orzechami

Składniki:

  • 1 opakowanie rukoli,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 3 pomidorki suszone,
  • 20 połówek orzechów włoskich,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 2 łyżki oleju z orzecha włoskiego,
  • Sok z połówki cytryny,
  • Sól, pieprz.

Przygotowanie: Orzechy podprażyć na suchej patelni. Rukolę i pomidorki umyć, osuszyć. Pomidorki pokroić na połówki. Dodać poszatkowaną czerwona cebulę i pokrojone suszone pomidory. Posypać orzechami oraz sosem przygotowanym z oleju, soku i przypraw.

 

Kurczak z orzechami

Składniki:

  • Pół kilograma piersi z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 1papryczka chili,
  • 10 dag orzechów włoskich,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • mielona papryka,
  • sok z połowy cytryny,
  • sos sojowy, sól, pieprz ;

Przygotowanie: mięso kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na wąskie paski, skropić sosem sojowym i sokiem cytrynowym, odstawić do lodówki na godzin. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić drobno posiekaną cebulę razem z czosnkiem. Dodać rozdrobnioną papryczkę chili oraz kawałki kurczaka. Smażyć razem, mieszając przez kilka minut. Dodać rozdrobnione orzechy, doprawić do smaku. Smażyć razem jeszcze kilka minuty. Podlać niewielką ilością wody i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Podawać z ryżem lub makaronem. Danie obficie posypać siekaną natką pietruszki.

 

Sos orzechowy na zimno

Składniki:

  • 1 szalotka lub 2 cebule dymki,
  • kilka gałązek świeżego kopru
  • listki selera naciowego,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 6 łyżek oleju z orzechów włoskich,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie: szalotkę obrać i drobno posiekać. Włożyć do miski. Koperek i liście selera umyć, osuszyć i posiekać. Dodać do reszty. Wlać ocet i olej z orzechów włoskich. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Sos świetnie pasuje do pieczonego pstrąga.

 

Brokuły z orzechami włoskimi i mango

Składniki:

  • 500 g brokułów,
  • 1 owoc mango,
  • 100 g łuskanych orzechów włoskich,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżka octu winnego,
  • łyżeczka cukru.

Przygotowanie: Brokuły umyć, podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odsączyć. Mango umyć, pokroić, orzechy rozdrobnić. Majonez wymieszać z jogurtem, octem i cukrem. Brokuły wymieszać z mango, polać sosem, posypać orzechami.

Czytaj też: Olej arganowy – skarbnica zdrowia i urody

Ewelina Polna