Właściwości mleka kobiecego i jego wpływ na zdrowie

Kobieta karmi piersią swoje dziecko
Źródło: Materiały partnera

Autor

Materiał partnerski

Ocena użytkowników

(liczba ocen 0)

Nie istnieje lepszy sposób odżywiania dziecka i zapewnienia mu wszystkich niezbędnych składników odżywczych niż karmienie piersią. Kobiece mleko nazywane jest czasami cudem albo fenomenem natury. Jakie ma właściwości? Przeczytaj o nich poniżej.

Karmienie dziecka piersią jest zalecane z wielu powodów. Pomaga zbudować szczególną więź między matką a niemowlęciem oraz zapobiega wielu dolegliwościom i chorobom. Kobiece mleko wspiera układ odpornościowy malca, działa przeciwzapalnie, zawiera hormony, pobudza procesy rozwoju komórek i układów.

Jaki wartości odżywcze ma mleko kobiece?

W mleku znajdują się niezbędne dla rozwoju dziecka składniki:

  • białko (serwatka i kazeina), które nie uczula, jest dobrze strawne i przyswajalne oraz zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy,
  • cukry, w tym laktozę, potrzebną do budowy mózgu oraz wchłaniania wapnia, a także oligosacharydy, stanowiące pożywkę dla „dobrych” bakterii w przewodzie pokarmowym malucha,
  • tłuszcze, które dziecko jest w stanie łatwo przyswajać i trawić, wśród nich ważny dla wzroku i układu nerwowego kwas DHA,
  • witaminy i minerały – niemal wszystkie, których potrzebuje niemowlak, wyjątkami są witaminy D i K, które w mleku występują w niewielkiej ilości, dlatego trzeba je suplementować,
  • enzymy ułatwiające trawienie pokarmu. 

Wszystkie te składniki odżywcze występują w kobiecym mleku w idealnej kombinacji, odpowiadającej potrzebom niemowlęcia. 

Dlaczego karmienie dziecka piersią tak dobrze wpływa na jego odporność?

W latach 70. ubiegłego wieku naukowcy odkryli, że w mleku kobiecym znajdują się tak zwane „czynniki odpornościowe”. To głównie dzięki nim pokarm ten jest nie do podrobienia. Czynnikami odpornościowymi są m.in. swoiste przeciwciała, wytwarzane przez organizm matki, gdy zetknie się z bakteriami lub wirusami, a także żywe komórki, elementy krwi, interferon (białko wytwarzane i uwalniane przez organizm w odpowiedzi na działanie patogenów, np. wirusów). 

Ważnym, unikatowym składnikiem mleka kobiecego jest czynnik bifidogenny, który wspiera rozwój bakterii Lactobacillus bifidus w układzie pokarmowym dziecka. Bakterie te są niczym tarcza ochronna wobec drobnoustrojów chorobotwórczych. Choć nie zapobiegną wszystkim infekcjom, organizm maluszka będzie radził sobie lepiej, gdy zaatakują go potencjalnie groźne bakterie lub wirusy.

Jak długo należy karmić dziecko piersią?

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca karmienie dziecka piersią przez pierwszych 6 miesięcy życia. Na tym etapie nie jest potrzebne dokarmianie malucha mieszankami i innymi pokarmami. Dobrze jest kontynuować karmienie także podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Nie istnieje konkretna górna granica, która mówi o tym, kiedy należy zaprzestać karmienia, dlatego możesz podawać maluchowi pierś przez pierwszy i drugi rok życia, a nawet dłużej. Jeśli myślisz, że nie możesz karmić piersią, skorzystaj z pomocy poradni laktacyjnej. Gdy natomiast starania nie przyniosą rezultatów i z przyczyn medycznych lub losowych maluch nie może korzystać z walorów mleka mamy, rozwiązaniem może być skorzystanie z banku mleka kobiecego lub sięgnięcie po mleko sztuczne o starannie opracowanej i dostosowanej do wieku dziecka formule.

Materiał partnerski

Źródła:

  • Nehring-Gugulska M. Mleko matki to fenomen natury. https://www.mp.pl/pacjent/pediatria/karmienie-piersia/84217,mleko-matki-to-fenomen-natury. Data dostępu: 8.11.2018.
  • What’s In Breast Milk? http://americanpregnancy.org/first-year-of-life/whats-in-breastmilk/. Data dostępu: 8.11.2018.
Pytanie: Jak często sprawdzasz swój poziom cukru?

  Kontroluję go regularnie

  Sprawdzam, przy okazji innych badań/zabiegów

  Zdarzyło mi się raz może dwa

  Nigdy nie sprawdzałem/łam