Reklama
Zaburzenia widzenia – problem naszych czasów
Zarówno w Polsce, jak i na świecie rośnie liczba osób cierpiących na zaburzenia widzenia. Szczególnie dotyczy to osób pracujących przy komputerze, w pomieszczeniach klimatyzowanych, z chłodnym sztucznym światłem, narażonych na działanie zanieczyszczonego powietrza, kierowców oraz osób starszych.
Do częstych zaburzeń funkcjonowania narządu wzroku zaliczamy:
- wady ostrości wzroku,
- zespół suchego oka,
- dyskomfort w noszeniu soczewek (CLD, contact lens discomfort),
- zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem (AMD, age-related macular degeneration).
Długie godziny spędzone przed ekranem komputera, telewizora czy telefonu, dodatkowo zła dieta szkodzą, a także ignorowanie pierwszych objawów ostrzegawczych przyczyniają do kłopotów ze wzrokiem.
Reklama
Co na poprawę wzroku?
Rozwój wiedzy na temat wpływu diety na organizm człowieka doprowadził do rozpowszechniania nauki o żywieniu i edukacji w zakresie samoleczenia, które opiera się m.in. na wdrożeniu zdrowych nawyków żywieniowych.
Odpowiednia dieta może być skuteczna w profilaktyce chorób oczu oraz pomocna w hamowaniu postępu wad wzroku i może przyczynić się do poprawy widzenia.
Zatem jak poprawić wzrok? Wystarczy wprowadzić kilka zmian w stylu życia – związane są one głównie z warunkami pracy, aktywnością fizyczną i dietą.
Oko to narząd, który wymaga szerszego, kompleksowego podejścia zarówno od strony okulistycznej, jak i dietetycznej oraz fizjoterapeutycznej.
Reklama
Dieta na poprawę wzroku
Codzienna profilaktyka polega na dostarczaniu odpowiednich składników mineralnych, witamin i związków o właściwościach antyoksydacyjnych.
Luteina i zeaksantyna - to wyjątkowo cenne dla oczu karotenoidy - chronią wzrok przed działaniem wolnych rodników powstałych w wyniku promieniowania UV. Najwięcej zeaksantyny znajduje się w jarmużu, szpinaku, brokułach, kukurydzy, dyni i brukselce, a luteiny w szpinaku, jajach, kapuście, groszku zielonym i dyni.
Omega–3 - zapobiega wysychaniu gałki ocznej. Dieta dobra dla oczu powinna zawierać tłuste ryby morskie (pstrąg, łosoś, makrela), a także siemię lniane, nasiona chia i orzechy włoskie.
Koenzym Q10 - chroni mitochondria, dzięki czemu utrzymuje mięśnie oka w dobrej kondycji.
Cynk - przyczynia się do poprawy widzenia po zmroku, hamuje zaburzenie widzenia związane z wiekiem. Dobrym źródłem cynku są jaja, mięso, ryby, ostrygi, nasiona roślin strączkowych, pełnoziarniste produkty zbożowe, migdały i pestki dyni.
Witamina A (retinol) wpływa na prawidłowe funkcjonowanie siatkówki oka, zapobiega kurzej ślepocie. Dobrym źródłem retinolu jest m.in. marchew, papryka, brokuły oraz masło.
Witamina E należy do grona najsilniejszych antyoksydantów. Witaminę E znajdziemy przede wszystkim w olejach roślinnych, migdałach, nasionach słonecznika, orzechach.
Witamina C wzmacnia naczynia krwionośne oka, co chroni przed niebezpiecznymi wylewami krwi do gałki ocznej. Dobre źródła witaminy C to m.in. papryka czerwona, natka pietruszki, kapusta kiszona, dzika róża i czarne porzeczki.
Reklama
Trening dla oczu
Oprócz prawidłowego odżywiania ważny jest również trening wzroku - szczególnie jeśli na co dzień pracujemy przy komputerze.
Jedno z prostych ćwiczeń polega na skupieniu wzroku na przedmiocie znajdującym się 10 cm od nas, a następnie przekierowaniu spojrzenia na przedmiot w oddali (czynność powtarzamy kilka razy).
Bibliografia
- Jak wzmocnić wzrok
- DOI: 10.24292/01.ot.300617.07