Kolendra – albo ją pokochasz, albo znienawidzisz

Właściwości lecznicze i smakowe kolendry siewnej znane były już w starożytności. Cechą charakterystyczną tej świeżej, zielonej rośliny jest nieprzyjemny zapach, który na szczęście znika po ususzeniu...

Surowcem zielarskim kolendry siewnej (Coriandrum sativum), zwanej inaczej koprem pluskwianym czy pieprzem polskim, są: ziele (Herba coriandri), owoce (Fructus coriandri), a także olejek (Oleum coriandri) z nich otrzymywany. Owoce kolendry zawierają wiele związków biologicznie czynnych. Najważniejsze z nich to: olejek eteryczny (ok. 1,5% – jego głównymi składnikami są geraniol, linalol, felandren oraz pinen), związki kumarynowe, flawonoidy, garbniki, fitosterole, białka, trójterpeny, cukry, olej tłusty (kwas linolenowy i linolowy) i witamina C.

Poznaj: Zioła, które leczą

Kolendra - lecznicze zastosowanie

Olejek zawarty w owocach kolendry ma działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Znane są również jego właściwości relaksujące i przeciwzapalne. Ponadto kolendra siewna jest jedną z niewielu roślin o właściwościach stymulujących laktację.

Głównym zastosowaniem wodnych i alkoholowych wyciągów z kolendry siewnej jest przeciwdziałanie różnym chorobom związanym z układem pokarmowym. Roślinę tą stosuje się w leczeniu m.in. wzdęć, zaburzeń trawienia, nieżytowych stanów żołądka i jelit, a także w przypadku kurczy żołądka, problemów z woreczkiem żółciowym oraz w chorobach wątroby. Najcenniejszym składnikiem biologicznie czynnym, który zawiera kolendra siewna, jest olejek eteryczny. Ma on działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego oraz dróg żółciowych. Ponadto olejek kolendrowy pobudza i reguluje ruchy perystaltyczne jelit, dzięki czemu treści jelitowe sprawniej są przemieszczane, co z kolei zapobiega wzdęciom.

Zobacz też: Gorczyca biała – panaceum na ból żołądka.

Zewnętrznie, kolendrę stosuje się w postaci wodnych roztworów, które polecane są w schorzeniach bakteryjnych, a szczególnie do płukania jamy ustnej i gardła. Olejek eteryczny zawarty w  owocach kolendry siewnej wykorzystywany jest również jako składnik maści stosowanych do łagodzenia dolegliwości reumatycznych, takich jak bóle stawowe i w gośćcu.

Źródła:

  • Wielgosz T., Wielka księga ziół polskich, Wydawnictwo Elipsa, Poznań.
  • Klasztorna apteka- zioła ojca Kiliana, Wydawnictwo Salwator, Kraków 2008.
  • Ożarowski A., Jaroniewski W., Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1987.

Czytaj też: Zioła lecznicze w domu - rodzaje i uprawa

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA