Tego nie jedz po operacji wyrostka. Kliknij tutaj!
Tego nie jedz po operacji wyrostka. Kliknij tutaj!
Tego nie jedz po operacji wyrostka. Kliknij tutaj!

Pomysły na ciasta i desery na komunię

Komunia święta to wyjątkowy moment w życiu każdego dziecka oraz całej rodziny. To czas radości, refleksji i wspólnego świętowania. Jednym z nieodłącznych elementów tego ważnego dnia są pyszne ciasta i desery. Poniżej przestawiamy kilka pomysłów na smaczne słodkości, które zachwycą zarówno małych, jak i dużych gości.
Deser na komunie z owocami.
źródło: materiały partnera
Spis treści

Beza Pavlova z czekoladowym kremem i owocami

Beza Pavlova to jedno z najbardziej eleganckich ciast, które doskonale sprawdzi się na uroczystościach, takich jak komunia święta. Nie tylko pysznie smakuje, ale i pięknie prezentuje się na stole, dzięki czemu z powodzeniem sprawdzi się jako komunijny tort. Beza jest chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku, a w połączeniu z kremem czekoladowym i świeżymi owocami z pewnością zniknie z talerzy w mgnieniu oka.

Na początek ubijamy białka z cukrem, mąką ziemniaczaną i sokiem z cytryny na sztywną pianę. Całość wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, formując okrągłą bezę. Środek pozostawiamy wgłębiony. Masę wkładamy do rozgrzanego do 150°C piekarnika, a następnie zmniejszamy temperaturę na 100°C. Bezę suszymy przez około 90-120 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Gdy beza jest całkowicie wystudzona, przygotowujemy krem. W misce ubijamy śmietankę kremową z mascarpone i miodem. Na koniec mieszamy całość z kakao. Gotowy krem wykładamy na bezę. Wierzch dekorujemy świeżymi owocami i polewamy odrobiną miodu.

Szczegółowe informacje o przepisie znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/beza-pavlova-z-czekoladowym-kremem-i-owocami.

Reklama

Deser bezowy Eton Mess

Eton Mess to angielski deser bezowy z bitą śmietaną i sezonowymi owocami, który doskonale sprawdzi się na komunijnym stole. To lekka i orzeźwiająca kombinacja słodkości, która idealnie pasuje na letnie dni. Deser jest również łatwy w przygotowaniu, co z pewnością docenią zajęci gospodarze.

Zaczynamy od przygotowania musu z malinami i truskawkami. Umyte owoce wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem, gotujemy i blendujemy. Na koniec dodajemy kakao i mieszamy. Następnie śmietankę kremową ubijamy na sztywno. Na dno pucharków układamy pokruszone bezy, świeże owoce, porcję bitej śmietany, mus owocowy i gotowe!

Reklama

Ciasto ananasowo-kokosowe

Ciasto ananasowo-kokosowe to idealna propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie wypieki o egotycznym smaku. Biszkoptowy spód, ananasowy krem budyniowy i kokosowa beza to wyjątkowo smaczne, lekkie i orzeźwiające połączenie, które doskonale sprawdzi się jako ciasto komunijne.

Syrop z puszki z ananasa zagotowujemy z cukrem. W misce mieszamy mleko, proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Całość przelewamy do gotującej się zalewy ananasowej i gotujemy, aż do zgęstnienia. Po tym czasie odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę tortową i proszek do pieczenia. Biszkopt pieczemy w 180°C przez 20 minut. Teraz czas na bezę kokosową. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z wiórkami kokosowymi oraz cukrem. Pieczemy około 15 minut. Do miski wrzucamy masło i ucieramy na puszystą masę. Dodajemy wystudzony budyń i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojonego ananasa. Na upieczony i wystudzony biszkopt wykładamy krem budyniowy. Na wierzch kładziemy bezę kokosową. Gotowe ciasto przekładamy do lodówki na parę godzin.

Cały przepis znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/ciasto-ananasowo-kokosowe.

Reklama

Panna cotta z syropem malinowym

Deserki w białym kolorze to kolejna propozycja, która świetnie sprawdzi się na komunijnym stole. Idealnym wyborem będzie więc panna cotta, która nie tylko pysznie smakuje, ale i pięknie się prezentuje. To szybki deser, którego przygotowanie jest wyjątkowo proste.

Wystarczy zagotować śmietankę kremową wraz z mlekiem i cukrem i ostawić do przestudzenia. W międzyczasie żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, a gdy wystygnie, wlewamy ją do śmietanki, dodajemy wanilię i mieszamy. Całość przelewamy do miseczek i wstawiamy do lodówki, aż do całkowitego stężenia. Gotowy deser przekładamy na talerzyki i polewamy syropem malinowym.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Odżywianie
Zielone ziemniaki - czy można je jeść? Trucizna czy odmiana?
Ziemniaki
Gorzki smak w ustach - rano i po jedzeniu. Co oznacza i jak się go pozbyć?
Gorzki posmak w ustach
Czy smalec gęsi ma właściwości lecznicze?
Gęsi smalec do smarowania
Podobne artykuły
Masło klarowane
Masło klarowane (ghee) - jak zrobić i do czego je stosować?
Produkty bez glutenu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Jedzenie z glutaminianem sodu
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne
Chleb wieloziarnisty razowy
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo

Reklama


Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego
Dowiedz się co to!