Dietetyk Izabela Nowak: Dieta cukrzycowa nie musi być nudna

Na powstanie cukrzycy mają wpływ uwarunkowania genetyczne, zakażenia wirusowe, nadwaga, otyłość - nasz styl życia. Najważniejszymi elementami w jej leczeniu oprócz przyjmowania leków obniżających poziom glukozy we krwi i kontroli jej poziomu, są aktywność fizyczna oraz utrzymanie odpowiedniej diety. Dieta cukrzycowa nie musi być jednak nudna. Trzeba tylko poznać jej zasady – mówi Izabela Nowak, dietetyk kliniczny ze Szpitala Specjalistycznego Brzeziny.
Izabela Nowak
Spis treści

Dieta cukrzycowa składa się ze wszystkich produktów, które występują w piramidzie zdrowego odżywiania, dlatego jadłospis powinien zawierać wszystkie składniki pokarmowe: węglowodany, białka, tłuszcze oraz witaminy, składniki mineralne i błonnik.

Ważne jest nie tylko to co jemy, ale także w jaki sposób przygotowujemy posiłki. Dziś powiem o tym, jakie produkty powinny się znaleźć w diecie cukrzyka, a które lepiej wyeliminować z jadłospisu.

Podpowiem też, jak przygotowywać posiłki, żeby obniżyć ich indeks glikemiczny i co zjeść, kiedy dopadnie nas ochota na słodkie.

Reklama

Jakie produkty może jeść cukrzyk?

Nasz codzienny jadłospis powinien być bogaty w produkty o niskim indeksie glikemicznym, czyli takie, które nie spowodują nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi. Co może jeść cukrzyk? Do grupy produktów wskazanych dla diabetyków należą przede wszystkim:

  • produkty pełnoziarniste: kasze ( gryczna, jeczmienna, jaglana), płatki owsiane, jaglane, żytnie, pieczywo razowe
  • warzywa (najlepiej surowe lub gotowane al dente)
  • niektóre owoce: mandarynki, jabłka, pomarańcze, morele świeże, nektarynki, jagody
  • rośliny strączkowe: fasola, soczewica, ciecierzyca, groch.

Potrawy powinny zawierać jak najmniej tłuszczów zwierzęcych takich jak smalec, boczek, tłuste wędliny i czerwonego mięsa.

  • Najlepiej wybierać tylko chude gatunki mięsa - drób, cielęcina, indyk.
  • W codziennej diecie powinny znaleźć się chude produkty nabiałowe: białe twarogi, jogurty naturalne, kefiry.

Lepiej wyeliminować z diety także: majonez, tłustą śmietanę i tłuste mleko.

  • Sięgajmy po tłuszcze roślinne. W szczególności polecana jest oliwa z oliwek (z pierwszego tłoczenia) i olej rzepakowy.
  • Warto wystrzegać się soli i cukru oraz produktów zawierających ich dużą ilość: słodkich soków i napojów, dżemów, słodyczy, miodu, oraz żółtych serów i słonych wędlin. Po godzinie 18 nie należy jeść owoców. Jadłospis dla cukrzyków powinien być pozbawiony bananów, daktyli, winogron i owoców suszonych, ponieważ zawierają one dużo cukru

Reklama

Zasady przyrządzania posiłków

Ważne jest nie tylko to, co jemy, ale jak przygotowujemy posiłki.

  • Warzywa najlepiej jeść w formie surowej, ponieważ rozgotowywanie produktów powoduje podniesienie ich indeksu glikemicznego.
  • Nie rozgotowujemy też ryżu, kasz i makaronów.
  • Przy przygotowywaniu posiłków warto stosować podstawowe zasady i techniki charakterystyczne dla zdrowej diety. Najzdrowszym sposobem jest gotowanie w wodzie, duszenie bez dodatku tłuszczu, gotowanie na parze, pieczenie w piekarniku.
  • Wystrzegajmy się smażenia, szczególnie z dodatkiem różnego rodzaju panierek.

Reklama

Dieta cukrzycowa a styl życia

Oprócz jedzenia ważne jest również odpowiednie nawodnienie. Powinniśmy pić ok. 1,5- 2l dziennie. Co pić? Najlepiej niegazowaną wodę mineralną, herbaty ziołowe i zielone, czarne, ale bez cukru. Eliminujemy słodkie soki i gazowane napoje.

Jak często należy jeść przy diecie cukrzycowej? Regularnie, co trzy godziny. Podobnie jak w diecie zdrowego człowieka, przy cukrzycy zaleca się pięć posiłków dziennie.

Należy też pamiętać o aktywności fizycznej. Przynajmniej 30 min dziennie - marsze, spacery, basen, rower. Najlepiej wybrać taką formę aktywności, którą lubimy.

Reklama

Słodycze w diecie dla cukrzyka

Dużym zagrożeniem dla cukrzyka są słodycze, dlatego powinniśmy się ich wystrzegać. Nie kupujmy też żadnych produktów, które w składzie mają cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy.

Jeśli już przyjdzie nam ochota na słodkie, najlepiej sami upieczmy ciasto. Biały cukier należy zastąpić wówczas stewią oraz ksylitolem. Nadadzą słodki smak, ale nie spowodują wzrostu poziomu cukru we krwi.

Reklama

Dieta cukrzycowa nie tylko dla cukrzyka

Dietę cukrzycową powinni stosować nie tylko pacjenci ze zdiagnozowaną chorobą, ale również ci z zaburzoną gospodarką węglowodanową, czyli stanem przedcukrzycowym.

Dietę dla cukrzyków, z powodzeniem mogą stosować też zdrowe osoby, czyli rodziny cukrzyków, ponieważ właściwie nie różni się ona od prawidłowo zbilansowanej.

Dieta dla cukrzyka to idealny punkt wyjścia do prowadzenia zdrowego trybu życia przez odrzucenie słodyczy, fast foodów i tłustych niezdrowych mięs. Podejmij wyzwanie!

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Dieta cukrzycowa
Dieta cukrzycowa - co jeść przy cukrzycy typu 2?
Produkty w diecie przy cukrzycy typu 2
Co może jeść cukrzyk, a czego powinien unikać? Zasady diety cukrzycowej
Potrawa dla cukrzyka
Dieta cukrzycowa - pierwszy etap leczenia choroby
Halina Komorowska
Podobne artykuły
Jabłko jako zamiennik w diecie cukrzycowej
Jadłospis tygodniowy diety cukrzycowej - menu na 7 dni
Warzywa dozwolone w diecie cukrzycowej
Warzywa dla cukrzyka - jakie wybrać, a jakich unikać?
Owoce dla cukrzyka na talerzu i glukometr
Owoce dla cukrzyka - jakie wybrać, a jakich unikać? Przykłady
Kobieta w ciąży sprawdzająca poziom cukru
Dieta cukrzycowa w ciąży - przepisy. Czego należy unikać?
Tosty z tłuczonym groszkiem i wędzonym pstrągiem
Dieta cukrzycowa - jadłospis jednodniowy. Przepisy na śniadanie, obiad i kolację

Reklama


Jak odżywić skórę od wewnątrz?
Dowiedz się!