
Reklama
Na powstanie cukrzycy mają wpływ uwarunkowania genetyczne, zakażenia wirusowe, nadwaga, otyłość – nasz styl życia. Najważniejszymi elementami w jej leczeniu oprócz przyjmowania leków obniżających poziom glukozy we krwi i kontroli jej poziomu, są aktywność fizyczna oraz utrzymanie odpowiedniej diety. Dieta cukrzycowa nie musi być jednak nudna. Trzeba tylko poznać jej zasady – mówi Izabela Nowak, dietetyk kliniczny ze Szpitala Specjalistycznego Brzeziny.
Dieta cukrzycowa składa się ze wszystkich produktów, które występują w piramidzie zdrowego odżywiania, dlatego jadłospis powinien zawierać wszystkie składniki pokarmowe: węglowodany, białka, tłuszcze oraz witaminy, składniki mineralne i błonnik. Ważne jest nie tylko to co jemy, ale także w jaki sposób przygotowujemy posiłki. Dziś powiem o tym, jakie produkty powinny się znaleźć w diecie cukrzyka, a które lepiej wyeliminować z jadłospisu. Podpowiem też, jak przygotowywać posiłki, żeby obniżyć ich indeks glikemiczny i co zjeść, kiedy dopadnie nas ochota na słodkie.
Nasz codzienny jadłospis powinien być bogaty w produkty o niskim indeksie glikemicznym, czyli takie, które nie spowodują nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi. Do nich należą przede wszystkim:
Potrawy powinny zawierać jak najmniej tłuszczów zwierzęcych takich jak smalec, boczek, tłuste wędliny i czerwonego mięsa.
Lepiej wyeliminować z diety także: majonez, tłustą śmietanę i tłuste mleko.
Dużym zagrożeniem dla cukrzyka są słodycze, dlatego powinniśmy się ich wystrzegać. Nie kupujmy też żadnych produktów, które w składzie mają cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy.
Jeśli już przyjdzie nam ochota na słodkie, najlepiej sami upieczmy ciasto. Biały cukier należy zastąpić wówczas stewią oraz ksylitolem. Nadadzą słodki smak, ale nie spowodują wzrostu poziomu cukru we krwi.
Ważne jest nie tylko to, co jemy, ale jak przygotowujemy posiłki.
Oprócz jedzenia ważne jest również odpowiednie nawodnienie. Powinniśmy pić ok. 1,5- 2l dziennie. Co pić? Najlepiej niegazowaną wodę mineralną, herbaty ziołowe i zielone, czarne, ale bez cukru. Eliminujemy słodkie soki i gazowane napoje.
Jak często należy jeść przy diecie cukrzycowej? Regularnie, co trzy godziny. Podobnie jak w diecie zdrowego człowieka, przy cukrzycy zaleca się pięć posiłków dziennie.
Należy też pamiętać o aktywności fizycznej. Przynajmniej 30 min dziennie - marsze, spacery, basen, rower. Najlepiej wybrać taką formę aktywności, którą lubimy.
Dietę cukrzycową powinni stosować nie tylko pacjenci ze zdiagnozowaną chorobą, ale również ci z zaburzoną gospodarką węglowodanową, czyli stanem przedcukrzycowym. Dietę dla cukrzyków, z powodzeniem mogą stosować też zdrowe osoby, czyli rodziny cukrzyków, ponieważ właściwie nie różni się ona od prawidłowo zbilansowanej. Dieta dla cukrzyka to idealny punkt wyjścia do prowadzenia zdrowego trybu życia przez odrzucenie słodyczy, fast foodów i tłustych niezdrowych mięs. Podejmij wyzwanie!