Masz tatuaż? Sprawdź, czy to bezpieczne dla Twojego zdrowia. 😯 Najnowsze wyniki badań zaskakują❗
Masz tatuaż? Sprawdź, czy to bezpieczne dla Twojego zdrowia. 😯 Najnowsze wyniki badań zaskakują❗
Masz tatuaż? Sprawdź, czy to bezpieczne dla Twojego zdrowia. 😯 Najnowsze wyniki badań zaskakują❗

Aquafaba, czyli woda z ciecierzycy - jakie ma właściwości i gdzie ją kupić?

Aquafaba to nazwa nadana wodzie z ciecierzycy, która wykorzystywana jest głównie w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Aquafaba zyskała popularność, jako doskonały substytut białka jaj i wykorzystywana jest do wielu dań.
Aquafaba w szklance obok ciecierzycy
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Aquafaba to nic innego jak woda z ciecierzycy, czyli płyn, który pozostaje po jej gotowaniu.
  • Najważniejszym składnikiem, który sprawia, że aquafaba jest tak cenna w kuchni, jest lecytyna - naturalny emulgator, który pozwala na łączenie olejów i wody, co jest kluczowym elementem w wielu przepisach.
  • Aquafaba może stać w lodówce przez około 3-4 dni, zachowując swoje właściwości i jakość. Po tym czasie może gorzej się ubijać, dlatego niektórzy polecają ją także mrozić.
SPRAWDŹ TEŻ: Ciecierzyca - właściwości. Ile posiada kalorii?
Spis treści

Reklama

Czym jest aquafaba?

Aquafaba to nic innego jak woda z ciecierzycy, czyli płyn, który pozostaje po jej gotowaniu. W większości sklepów można kupić ugotowaną ciecierzycę w puszcze czy słoiku, która właśnie znajduje się w zalewie z aquafaby. 

Woda z ciecierzycy to jedno z ciekawszych odkryć w świecie kulinariów, ponieważ okazało się, że ma ona właściwości zbliżone do białka jajka. To oznacza, że aquafaba może być używana, jako roślinna alternatywa dla jajek w wielu przepisach, co wykorzystywane jest nie tylko w kuchni wegańskiej, ale także w dietach eliminujących jajka. 

Reklama

Wartości odżywcze aquafaby

Kiedyś woda z ciecierzycy była postrzegana, jako pozostałość gotowania, którą zwykle wylewano do zlewu.  Dzięki badaniom i eksperymentom kulinarnym, odkryto, że zawiera ona skrobię, białka i inne substancje, które nadają jej unikalne właściwości. 

Najważniejszym składnikiem, który sprawia, że aquafaba jest tak cenna w kuchni, jest lecytyna - naturalny emulgator, który pozwala na łączenie olejów i wody, co jest kluczowym elementem w wielu przepisach. 

Choć aquafaba doskonale sprawdza się, jako zamiennik jajek w wypiekach, warto pamiętać, że ma odmienne wartości odżywcze niż sama ciecierzyca. 

Ciecierzyca, jako produkt stały zawiera znacznie więcej białka, błonnika oraz witamin, podczas gdy woda z jej gotowania to głównie woda z niewielką ilością białka. Jej wartość odżywcza nie wyróżnia się niczym szczególnym - w 100g aquafaby znajduje się tylko 18 kcal i 0,1 mg białka, podczas gdy białko jaja w 100g dostarcza aż 47 kcal i 11 g białka.

Jak zrobić aquafabę?

Aquafabę można samodzielnie przygotować w domu. Potrzebna jest  jedynie ciecierzyca i woda. Przed gotowaniem ziarna należy namoczyć w dużej ilość wody przez 8-12 godzin. Następnego dnia należy ją odcedzić, przełożyć do garnka i zalać świeżą wodą, tak aby ciecierzyca była przykryta.  

Przez około 1-2 godziny gotuje się ją na średnim ogniu aż ciecierzyca będzie miękka i łatwa do rozgniecenia. Wodę po gotowaniu ciecierzycy, czy aquafabę należy przelać do innego pojemnika  i ostudzić przed użyciem. 

Aquafaba może stać w lodówce przez około 3-4 dni, zachowując swoje właściwości i jakość. Po tym czasie może gorzej się ubijać, dlatego niektórzy polecają ją także mrozić. 

Reklama

Przepisy z aquafaby

Aquafaba jest niesamowicie wszechstronnym składnikiem kulinarnym i może być używana, jako zamiennik jajka w wielu przepisach. Dzięki swojej zdolności do tworzenia piany i zagęszczania potraw, sprawdza się idealnie, jako roślinna alternatywa dla jajek w wielu wypiekach i daniach.

Aquafaba może być użyta zamiast jajka w ciastach, muffinach, naleśnikach, piankach czy bezie. Stosując wodę z ciecierzycy w przepisach możemy sprawić, że będą one bardziej fit czyli będą miały mniej kilokalorii czy cholesterolu. Dodatkowo potrawy z jej udziałem mogą być spożywane przez osoby z alergią na białka jaj czy przez wegan. 

Niektórzy uważają, że jest to zdrowsza opcja w porównaniu do jajek ze względu na niższą zawartość tłuszczu i cholesterolu. Jednak należy pamiętać, że białko jajka  czy też całe jajko zawiera więcej białka i witamin niż aquafaba.

Majonez z aquafaby

Jednym z dodatków do wielu sałatek jest majonez, który ze względu na zawartość jajek nie może być spożywany przez osoby zmagające się z alergią na ten składnik lub  przez osoby eliminujące wszelkie produkty odzwierzęce ze swojej diety. 

Jak się okazuje można przygotować majonez z aquafaby. Aby przygotować wegański majonez z wody po ciecierzycy, wystarczy dodać do niej musztardę, sól, pieprz, trochę octu i ciągle miksując wlewać mały strumieniem olej rzepakowy. 

Niestety nie można przygotować fit wersji majonezu z aquafaby bez dodatku oleju ponieważ wtedy jego struktura nie będzie przypominała prawdziwego majonezu.

Desery z aquafaby

Aquafaba znajduje szerokie zastosowanie w przygotowywaniu deserów, ponieważ doskonale nadaje się jako zamiennik jajka, umożliwiając uzyskanie puszystych i lekkich konsystencji. Można go wykorzystać w wielu słodkich przepisach i cieszyć się ich bezjajecznymi wersjami. 

Do najpopularniejszej słodkości, w której wykorzystuje się aquafabę jest beza. Wystarczy ubić dobrze schłodzoną wodę z ciecierzycy z dodatkiem cukru, a następnie upiec w piekarniku. 

Kolejnym prostym, a zarazem efektownym deserem jest mus czekoladowy z aquafabą. Tutaj tak samo jak w przypadku bezy wystarczy ubić płyn na sztywną pianę i delikatnie wymieszać go z rozpuszczoną, przestudzoną czekoladą. 

Mówiąc o czekoladzie warto nadmienić, że jednym z ciast w jakim aqufaba odnajduje się jako zamiennik jajka jest brownie. Dodatkowo doskonale sprawdza się jako składnik lodów, na które przepis prezentujemy poniżej.

Przepis na lody truskawkowe z aquafaby

Składniki:

  • woda z ciecierzycy, dobrze schłodzona– 1 szklanka;
  • truskawki – 1 ½ szklanki;
  • cukier puder – ½ szklanki;

Sposób przygotowania.

  1. Owoce umyj, pozbaw szypułek i zblenduj na mus. Jeżeli lubisz kawałki owoców w lodach to nie blenduj ich na gładko.
  2. Wodę z ciecierzycy ubij na wysokich obrotach miksera. Gdy uzyskasz sztywną pianę stopniowo dodawaj cukier cały czas miksując.
  3. Na koniec za pomocą łyżki wymieszaj pianę z owocami. 
  4. Przełóż do pojemnika i zamroź. 

Reklama

Gdzie kupić aquafabę? Ile kosztuje?

Aquafabę można kupić w różnych formach, ale najbardziej powszechnie dostępną i popularną postacią jest ugotowana ciecierzyca w puszkach lub słoikach, którą odsącza się z aqufaby. 

Dostępna jest w większości supermarketów, a także w sklepach spożywczych lub w sklepach ze zdrową żywnością. Cena aquafaby może się różnić w zależności od marki i pojemności opakowania, ale zazwyczaj kosztuje od kilku do kilkunastu złotych. Dodatkowo kupioną ciecierzycę można wykorzystać do przyrządzenia smacznej potrawy. 

Na rynku można także spotkać aquafabę w proszku, jednak ta forma nie jest już tak popularna, a cena zdecydowanie wyższa około 15-20 zł za 100g proszku. Jednak cena za porcję jest zbliżona, ponieważ z 10g proszku otrzymuje się około 150 ml płynu. Dodatkowo proszek łatwiej się przechowuje i można użyć tyle aquafaby ile jest potrzebne w danej chwili. 

Aquafaba doskonale sprawdzi się w diecie wegańskiej czy tej eliminującej jajka. Należy pamiętać, że eliminująć jakiś produkt lub całą grupę produktów należy zadbać, aby posiłki nadal były pełnowartościowe. 

Z pomocą w zbilansowaniu sposobu żywienia przychodzą nowoczesne aplikacje dietetyczne oferujące gotowe plany żywieniowe. W ramach subskrypcji otrzymujemy możliwość nieograniczonego kontaktu z wykwalifikowanym dietetykiem oraz dostęp do bazy przepisów. W celu ułatwienia zmian nawyków dostępna jest intuicyjna lista zakupów i funkcja „Gotowania dla rodziny”.  

Czytaj również

Bibliografia

  • Jarosz M. Normy Żywienia Dla Populacji Polski. Warszawa: Instytut Żywności i Żywienia; 2020
  • He, Yue, et al.
  • Buhl, Tina F., Claus H. Christensen, and Marianne Hammershøj.
dietetyk Kamila Pawłowska
Artykuł napisany przez
dietetyk Kamila Pawłowska
Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka. Na co dzień pracuje jako dietetyk w Peater - globalnej platformie dietetycznej popularyzującej zdrowe podejście do diety. Pasjonatka aktywności fizycznej i zdrowego stylu życia. Interesuje się również psychodietetyką -ukończyła studia podyplomowe w tym zakresie na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym SWPS. Certyfikowany Instruktor Fitness oraz Trener Personalny. Jej konikiem jest żywienie osób aktywnych fizycznie. Wiedzę z tego obszaru zdobywa uczestnicząc w licznych szkoleniach i warsztatach.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Zdrowa żywność
Migdały - jak rosną i jak je obrać? Poznaj ich właściwości
Garść migdałów do jedzenia
Olej z krokosza - jakie ma właściwości? Przeciwwskazania
Olej z krokosza w butelce a obok kwiaty
Na jakim oleju najlepiej smażyć, a na jakich nie można?
Zielonkawa oliwa jest nalewana na patelnię, w tle jest rozmyta druga patelnia, prawdobodobnie z mięsem na niej.
Podobne artykuły
Gotowany kalafior
Kiszony kalafior – jak kisić? Przepis
Buteleczka zawierająca olej z wiesiołka
Olej z wiesiołka - na co pomaga i jakie ma właściwości? Dawkowanie i przeciwwskazania
Miseczka z tofu
Co to jest i jak smakuje tofu? Sprawdź, jak przyrządzić danie z serem sojowym
Napój ze spiruliny
Spirulina - co to jest i na co pomaga? Właściwości i przeciwwskazania
Orzechy nerkowca w miseczce
Orzechy nerkowca - właściwości zdrowotne i odżywcze

Reklama


Jak leczyć się w prywatnych szpitalach? 🏥
Sprawdź!