NAJZDROWSZE MIEJSCE W INTERNECIE

Badanie INR - kiedy jest potrzebne? Diagnostyka zaburzeń krzepnięcia krwi

Badanie INR wykonuje się u pacjentów po to, żeby sprawdzić u nich współczynnik czasu protrombinowego mówiący o zdolności krwi do krzepnięcia. Badanie zalecane jest głównie osobom po zabiegach kardiologicznych, kardiochirurgicznych i zabiegach chirurgii naczyniowej. Badanie pozwala ocenić działanie leków przeciwzakrzepowych. Zobacz, jak interpretować wskaźnik INR.
Pobranie krwi do badania INR
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Badanie INR wykonuje się w przypadku podejrzenia zaburzeń krzepliwości krwi bądź po zabiegach.
  • Badanie INR nie należy do kosztownych badań, jeśli jednak istnieje konieczność wykonywania go regularnie, warto zaopatrzyć się w specjalny aparat. Taki analizator INR polecany jest osobom z konkretnymi chorobami.
  • Możliwe jest obniżenie lub podwyższenie wskaźnika INR poprzez odpowiednią dietę. W części przypadków potrzeba jednak przyjmować leki na krzepliwość krwi.
SPRAWDŹ TEŻ: Zaburzenia krzepnięcia krwi - przyczyny, objawy, leczenie
Spis treści

Co to jest badanie INR?

INR (ang. International Normalized Ratio) jest międzynarodowym wskaźnikiem czasu protrombinowego, który pokazuje czas krzepnięcia krwi. To niezwykle istotne badanie u pacjentów przyjmujących leki przeciwzakrzepowe, poddawanych różnym zabiegom chirurgicznym, osobom po przeszczepach lub cierpiącym z powodu chorób krwi.

Protambina natomiast jest białkiem, które wytwarza wątroba i służy do krzepnięcia krwi. Substancja ta razem z kilkoma innymi współdziała w procesie tworzenia się skrzepu na skaleczeniach czy innych urazach.

Zbyt wysoki lub zbyt niski poziom czynników krzepnięcia może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych. Przy jakichkolwiek problemach z krzepliwością należy skontaktować się z lekarzem, który zleci wykonanie badania INR.

Na czym polega badanie INR?

INR można określić podczas laboratoryjnego badania krwi. Pobiera się wtedy próbkę krwi z żyły łokciowej. Jak wygląda przygotowanie do badanie INR? Tak naprawdę nie trzeba nic specjalnego robić. Badanie nie wymaga, żeby pacjent był na czczo.

Badanie można wykonać również samodzielnie w domu używając analizatora INR. Aparat wyposażony jest w specjalne paski testowe, na których umieszcza się kroplę krwi pobraną z palca. To urządzenie do domowego pomiaru krzepliwości krwi, które jest szczególnie przydatne osobom wymagającym regularnej kontroli, czyli:

  • pacjentom po przeszczepach,
  • osobom po wszczepionych zastawkach,
  • osobom z migotaniem przedsionków,
  • chorującym na zakrzepicę żył głębokich,
  • pacjentom po zatorowości płucnej.

Kto jeszcze musi badać wskaźnik INR?  Wskazaniem są: terapia tzw. antykoagulantami (lekami przeciwkrzepliwymi), przebyte zabiegi kardiologiczne i naczyniowe (np. wszczepienie stentów), planowane zabiegi u pacjentów, którzy przyjmują leki z grupy witaminy K, niewydolność wątroby, skazy krwotoczne.

Ile natomiast kosztuje badanie INR? Cena takiego badania kosztuje około 10-20 złotych i zależy ona od miejscowości a także cennika laboratorium.

Jaka jest norma badania INR?

U osób zdrowych, które nie przyjmują leków przeciwkrzepliwych, poziom INR wynosi w przybliżeniu 1 (0,8-1,2).

U pacjentów z żylną chorobą zakrzepowo-zatorową, z migotaniem przedsionków, z wadami zastawek serca i do tego przyjmujących antykoagulanty INR powinien wynosić 2-3. U pacjentów ze sztuczną zastawką normalna wartość INR może wzrosnąć do 2,5-3,5.

Co oznaczają wyniki badania INR?

Jeśli wskaźnik INR wzrasta powyżej 5 to sygnał, że pacjent przedawkował leki przeciwkrzepliwe. To niebezpieczny stan, który grozi różnymi powikłaniami, dlatego lekarz musi niezwłocznie wyregulować stosowanie antykoagulantów.

Zbyt wysoki INR może doprowadzić do:

  • skazy krwotocznej,
  • skłonności do tworzenia się siniaków,
  • krwawienia z nosa czy dziąseł,
  • przedłużającego się krwawienia miesiączkowego,
  • krwiomoczu,
  • krwawień z dróg rodnych,
  • krwawień z przewodu pokarmowego,
  • krwawień z ran pooperacyjnych.

Zbyt wysoki wskaźnik INR może mieć źródło w niedoborze witaminy K, przyjmowanych lekach (nawet w niektórych antybiotykach), chorobach wątroby czy nawet zespołu rozsianego wykrzepiania wewnątrznaczyniowego DIC.

Zbyt niski wskaźnik INR też nie jest dobry dla organizmu i wymaga interwencji lekarza, gdyż może grozić zakrzepicą. INR poniżej normy jest częstym zjawiskiem w okresie okołoporodowym.

Przyczyną może być również picie naparu z dziurawca czy suplementy z żeń-szeniem. Sama w sobie dieta może zaniżać wskaźnik INR. Pokarmy bogate w witaminę K są główną przyczyną.

Leczenie nieprawidłowości wskaźnika INR

Wahania wskaźnika INR u osób leczonych antykoagulantami mogą wynikać z diety bogatej lub ubogiej w produkty zawierające witaminę K i przyjmowania niektórych leków.

INR wzrasta, po zjedzeniu jabłek, pomarańczy, szparagów, marchewki, ziemniaków, grochu, wołowiny, mleka, otrębów pszennych.

Wskaźnik INR obniżają: kalafior, kapusta, soja, szpinak, sałata, wątróbka.

Popularny aetaminofen (paracetamol) podwyższa wskaźnik INR, ale nie tak silnie, jak inne leki. Wskaźnik INR jest dużo wyższy u pacjentów na stałe przyjmujących:

  • amiodaron,
  • erytromycynę,
  • propafenonę,
  • omeprazol,
  • kotrimoksazol,
  • flukonazol,
  • metronidazol,
  • mikonazol,
  • izoniaz.

Wskaźnik INR spada u chorych leczonych  barbituranami, lekami antyhistaminowymi, lekami moczopędnymi i leki antykoncepcyjnymi.

Czytaj również

Bibliografia

  • F. Kokot, L. Hyla-Klekot, S. Kokot, Badania laboratoryjne. Zakres norm i interpretacja, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa, 5, 2021, ISBN: 9788320043013.
  • R. Caquet, 250 badań laboratoryjnych. Kiedy zlecać. Jak interpretować. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, ISBN 978-83-200-5366-1.
  • J. Wallach, Interpretacja badań laboratoryjnych, Medipage Warszawa 2011, wyd.1, ISBN 978-83-61104-38-4.
  • Polskie zalecenia dotyczące leczenia antagonistami witaminy K, Journal of Transfusion Medicine 2013, tom 6, nr 2, https://journals.viamedica.pl/journal_of_transfusion_medicine/article/download/35062/25496.
Joanna Barczykowska-Tchorzewska
Artykuł napisany przez
Joanna Barczykowska-Tchorzewska
Od początku związana z dziennikarstwem medycznym. Autorka licznych wywiadów, artykułów oraz reportaży poświęconych zdrowiu i medycynie. Wyróżniona w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2015 przez Stowarzyszenie Dziennikarze dla Zdrowia. W latach 2009-2010 związana z Gazetą Wyborczą, od 2010 do 2015 roku odpowiadała za dział zdrowie w serwisach i dzienniku „Polska The Times. Dziennik Łódzki”. Od 2016 roku związana z Medme.pl, jako redaktor naczelna portalu i wiceprezes spółki Pharma Partner.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Więcej z kategorii Zdrowie
Przeczytaj artykuł
Koronarografia serca – na czym polega i ile trwa badanie?
Przeczytaj artykuł
Badanie ALT – norma i wyniki. Co znaczy wysokie alt?
Przeczytaj artykuł
Badanie PSA - co to jest i jak się przygotować? Normy
Podobne artykuły
Koronarografia serca – na czym polega i ile trwa badanie?
Badanie ALT – norma i wyniki. Co znaczy wysokie alt?
Badanie PSA - co to jest i jak się przygotować? Normy
RDW CV - co znaczy wysokie lub niskie?
WBC morfologia - norma, wyniki i ich interpretacja

Reklama

Może to Cię zainteresuje
Zimne dłonie – jak leczyć? Przyczyny i domowe sposoby
Ukruszony ząb - co należy zrobić, gdy dojdzie do urazu?
Skoki ciśnienia - przyczyny i objawy. Od czego nagłe?
Dieta w ciąży i w czasie karmienia piersią - czy warto stosować olej rzepakowy?

Reklama