Najzdrowsze miejsce w internecie

Co zrobić z truskawek? Przepisy na zdrowe dania

Gdy przychodzi sezon na truskawki, głowę zaprząta myśl jak dobrze wykorzystać ten czas. W poniższym artykule podpowiadamy, co zrobić z truskawek, by cieszyć się nimi zarówno latem, jak i zimą.
Sałatka z tryskawkami i orzechami
Źródło: 123RF
Spis treści

Co zrobić z truskawek?

Truskawki z powodzeniem mogą być składnikiem śniadania, przekąski, obiadu i kolacji. W odpowiednim towarzystwie wkomponują się w dania na każdą porę dnia. Warto po nie sięgać szczególnie w sezonie, ponieważ ich wartości odżywcze są wtedy najwyższe, a co najważniejsze, walory smakowe są zupełnie inne.

Truskawki należą do owoców jagodowych, uznawanych za jedne z najzdrowszych i posiadają udokumentowane, prozdrowotne właściwości. Zawierają wiele związków o działaniu przeciwutleniającym, które mogą neutralizować wolne rodniki, zagrażające prawidłowemu funkcjonowaniu komórek organizmu.

Dodatkowo, są niskokaloryczne, dzięki czemu możemy po nie sięgać bez wyrzutów sumienia. Co zatem zrobić z truskawkami?  

Latem warto dodać je do sałatki, owsianki czy tarty. Pomysłów i przepisów na to, co można zrobić z truskawek jest wiele, wystarczy jedynie odrobina kreatywności i chęci, by stworzyć coś pysznego, a zarazem zdrowego.

Co można zrobić z truskawek na szybko?

Mało kto lubi przesiadywać godzinami w kuchni, a tym bardziej latem. Z ratunkiem przychodzą proste przepisy, które nie tylko smakują, ale pozwalają również wykorzystać czas wolny na świeżym powietrzu. Co można zrobić z truskawek na szybko?

Ekspresowym pomysłem będzie wykonanie galaretki z truskawek, domowych lodów czy jogurtu z kawałkami owoców. Jeżeli bardziej przemawia do nas w lato forma pitna i zastanawiamy się, co można zrobić z truskawek do picia, to sprawa jest prosta.

Z tych, jak i innych owoców jagodowych, można przygotować koktajl z truskawek lub kompot.

Koktajl z truskawkami, bananem, awokado i migdałami

Składniki:

  • mleko migdałowe – ½ szklanki (125 ml),
  • truskawki – ½ szklanki (75 g),
  • banan – ½ sztuki (55 g),
  • awokado - 1 plaster (28 g),
  • migdały - 1 łyżka (16 g).

Sposób przygotowania

  1. Owoce i warzywa umyj, obierz i pokrój.
  2. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką konsystencję.

* Jeśli twój koktajl jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody.

Co można zrobić z mrożonych truskawek?

Gdy kończy się sezon na truskawki, część osób zamraża zapasy lub zaczyna kupować mrożonki w sklepie. Taki produkt jest wartościowy, chociaż jego smak czasamiróżni się od świeżych owoców.  Co można zrobić z mrożonych truskawek?

W upalne dni dobrym pomysłem będzie mrożony jogurt lub sorbet truskawkowy.

Mrożony jogurt z truskawkami

Składniki:

  • mrożonych truskawek – 200 g,
  • jogurt naturalny, gęsty – 250 g,
  • ksylitol - 1 łyżka.

Sposób przygotowania

  1. Zmrożone truskawki, jogurt i ksylitol przekładamy do miksera i miksujemy chwilę (niekoniecznie do pełnego zblendowania truskawek). Podajemy od razu.
  2. Zmiksowaną masę możemy również włożyć do zamrażarki. Pamiętaj jednak, by co 30 minut przemieszać masę.

Co można zrobić z truskawek na śniadanie i obiad?

Truskawki warto dodać do śniadaniowej owsianki czy jaglanki, ale można również przygotować z nich mrożony mus z dodatkiem bananów. Natomiast na obiad warto podać truskawki z makaronem, ryżem lub twarogiem, a także zupę owocowa z truskawkami w roli głównej.

Dania te łatwo zbilansować – wystarczy pamiętać, aby dodać do nich odrobinę białka np. w postaci nabiału oraz węglowodanów (makaron, ryż, kasza jaglana, płatki owsiane), a także odrobiny tłuszczu np. masła orzechowego, nasiona chia czy płatki migdałów.

Czekoladowy śniadaniowy mus z truskawkami

Składniki:

  • mleko migdałowe – ¼ szklanki (63 ml),
  • banan – 1 ½ sztuki (165 g),
  • masło orzechowe - 1 łyżeczka (11 g),
  • kakao naturalne, ciemne - 1 łyżeczka (2 g),
  • truskawki - 1 szklanka (110 g),
  • czekolada gorzka – 10 g,
  • płatki owsiane górskie - 2 łyżki (20 g).

Sposób przygotowania

  1. Do kielicha blendera wrzuć banana, masło orzechowe, kakao i mleko, a następnie zblenduj na gładki krem.
  2. Gotowe danie przełóż do miseczki, posyp płatkami, tartą czekoladą i truskawkami.

* Pamiętaj o myciu owoców, również tych, które obierasz ze skórki.

Co zrobić z truskawek na zimę?

Chcąc zachować walory smakowe owoców warto wykonać przetwory z truskawek. Można przygotować między innymi sok,, dżem czy konfiturę. Dania z truskawkami należą raczej do tych prostych i w miarę szybko można je wykonać. To samo dotyczy przetworów.

Cieszenie się smakiem lata w środku zimy nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Jak zrobić dżem z truskawek? Poniżej przedstawiamy prosty przepis na słoiczek słodyczy.

Dżem z truskawek

Składniki:

  • truskawki – 3½ kg,
  • ksylitol – 1 kg,
  • sok wyciśnięty z cytryny – ¼ szklanki.

Sposób przygotowania

  1. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i przekładamy do garnka z grubym dnem. Zasypujemy ksylitolem.
  2. Garnek ustawiamy na gazie, mieszamy cały czas, aż do zagotowania. Gotujemy ok. 3-4 godzin, aż truskawki rozpadną się, a sok częściowo odparuje.
  3. Gotowy dżem przekładamy do umytych, wyparzonych i osuszonych słoików. Słoiki szczelnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem na ściereczce i studzimy.

Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę codziennej diety. W okresie wiosenno-letnim najlepiej sięgać po te sezonowe. Z pomocą w zbilansowaniu sposobu żywienia przychodzą nowoczesne aplikacje dietetyczne oferujące gotowe plany żywieniowe.

W ramach subskrypcji otrzymujemy możliwość nieograniczonego kontaktu z wykwalifikowanym dietetykiem oraz dostęp do bazy przepisów. W celu ułatwienia zmian nawyków dostępna jest intuicyjna lista zakupów i funkcja „Gotowania dla rodziny”.

Czytaj również

Bibliografia

  • Skrovankova, S., Sumczynski, D., Mlcek, J., Jurikova, T., & Sochor, J.: Bioactive compounds and antioxidant activity in different types of berries. International journal of molecular sciences, 2015, 16(10), 24673-24706
  • Bialasiewicz, P., Prymont-Przyminska, A., Zwolinska, A. i wsp..: Addition of strawberries to the usual diet decreases resting chemiluminescence of fasting blood in healthy subjects-possible health-promoting effect of these fruits consumption. Journal of the American College of Nutrition, 2014, 33(4), 274-287
Ewelina Ogrzewała
Artykuł napisany przez
Ewelina Ogrzewała
Dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Stypendystka lokalnego programu, w którym to zrealizowała swój projekt z zakresu zdrowego odżywiania dla kobiet ciężarnych w szkole rodzenia oraz warsztaty żywieniowe dla dzieci. Doświadczenie i praktykę w zawodzie dietetyka zdobywa na kursach, a także prowadząc indywidualnych pacjentów. Współpracuje z osobami z problemem nadwagi i otyłości, a także chorób dietozależnych (m.in.: nadciśnienie, choroby układu krążenia, dyslipidemia, cukrzyca typu II i insulinooporność). Na co dzień pracuje jako dietetyk w Peater - globalnej platformie dietetycznej popularyzującej zdrowe podejście do diety.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
9
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Grejpfrut a leki - jakie leki wchodzą w interakcję z grejpfrutem?
Owoc grejpftur oraz tabletki
Przeczytaj artykuł
Mango - właściwości, witamy, kalorie. Jak je jeść?
Owoc mango
Przeczytaj artykuł
Kiedy awokado jest dojrzałe?
Dojrzałe awokado
Podobne artykuły
Grejpfrut a leki - jakie leki wchodzą w interakcję z grejpfrutem?
Mango - właściwości, witamy, kalorie. Jak je jeść?
Kiedy awokado jest dojrzałe?
Nawożenie borówki amerykańskiej. Jak, czym i kiedy? Program
Owoc kiwi - właściwości, witaminy. Ile ma kalorii?

Reklama

Może to Cię zainteresuje
Clear Aligner - działanie i efekty. Jaka cena całego leczenia?
Analiza składu ciała - waga i normy. Na czym polega BIA?
Zapaść serca - objawy i przyczyny. Jak wygląda leczenie?
Spanie nago - czy jest zdrowe? W pojedynkę i z partnerem

Reklama