Dieta przy refluksie – jadłospis, przepisy. Co jeść?

Dieta przy refluksie stanowi podstawową metodę leczenia choroby. Pozwala przede wszystkim na zmniejszenie uciążliwych objawów. Przestrzeganie jej zasad redukuje ryzyko wystąpienia dolegliwości oraz konsekwencji wynikających z nieleczonego refluksu żołądkowo-przełykowego.
Dieta przy refluksie
Źródło: 123RF

Spis treści

Na czym polega dieta przy refluksie?

Leczenie refluksu żołądkowo-przełykowego polega przede wszystkim na zmianie diety oraz stylu życia. Niezmiernie ważne są nie tylko produkty jakie spożywamy, ale również sposób ich przygotowywania i samego jedzenia.

Dieta refluksowa zaleca aby jeść nawet 5-6 małych objętościowo posiłków, tak aby nie dopuścić do nadmiernego rozciągnięcia żołądka, które powoduje wzrost ciśnienia w jamie brzusznej, a co za tym idzie również niedomykalności zwieracza między przełykiem, a żołądkiem.

Po każdym spożytym posiłku należy unikać przyjmowania pozycji leżącej i nie wykonywać intensywnych ćwiczeń. Ostatni posiłek należy zjeść 3-4 godziny przed snem, tak aby dać możliwość jego strawienia przed spoczynkiem nocnym. Dieta na refluks bazuje na produktach, które nie powodują nadmiernego wydzielania soków żołądkowych.

Co jeść przy refluksie?

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jak ważna jest dieta przy refluksie. Żaden lek nie przyniesie satysfakcjonujących rezultatów jeżeli nie będzie połączony z odpowiednią dietą. Co można jeść przy refluksie i jaka dieta będzie miała swoje zastosowanie?

Największe korzyści przyniesie łatwostrawna dieta z ograniczeniem tłuszczu. Kluczową rolę odgrywa sposób przygotowania potrawy. Rekomendowanymi technikami jest gotowanie w wodzie, na parze czy też pieczenie bez wcześniejszego obsmażania.

Dieta powinna być:

  • zbilansowana,
  • różnorodna
  • zindywidualizowana.

Przy refluksie warto sięgać po niskotłuszczowy nabiał, ponieważ może neutralizować treść żołądkową. Warto również do swojej diety wprowadzić jaja, chude mięso oraz ryby. Produkty zbożowe należy spożywać według własnej tolerancji i w zależności od wystąpienia objawów, w przypadku zaostrzenia wybierać te oczyszczone np. pieczywo jasne, graham i drobne makarony oraz kasze (manna, krakowska), a podczas remisji te z pełnego ziarna (pieczywo razowe czy grube kasze np. pęczak, gryczana). W przypadku warzyw, zalecane są te młode, a strączki w niewielkich ilościach i według własnej tolerancji.

Reklama

Czego nie jeść przy refluksie?

W przypadku uporczywych objawów refluksu modyfikacje w swojej diecie należy rozpocząć od ograniczenia lub wyeliminowania:

  • kawy,
  • mocnej herbaty,
  • czekolady,
  • wyrobów czekoladowych,
  • tłustych pokarmów (wywary mięsne, produkty smażone w głębokim tłuszczu, potrawy z zasmażką czy zabielane śmietaną).

Wszystkie te produkty obciążają żołądek, długo w nim zalegają i potęgują objawy refluksu. Alkohole, zarówno mocne jak i słabe, mogą zwiększać wydzielanie soków żołądkowych, co dodatkowo nie sprzyja leczeniu.

Czego nie jeść przy refluksie? Ograniczeniu powinny ulec również warzywa cebulowe, należą do nich między innymi:

  • cebula,
  • czosnek,
  • por,
  • szczypiorek,
  • szalotka.

Warto także ograniczyć niektóre z przypraw, szczególnie te ostre np. paprykę ostrą, chili, curry, pieprz oraz musztardę, chrzan i gotowe mieszanki przypraw.

Dieta przy refluksie – jadłospis

Jak może wyglądać przykładowe menu przy refluksie?

Śniadanie - Kanapki z schabem pieczonym, pomidorem i kiełkami

Składniki:

  • Chleb graham – 2 kromki
  • Schab pieczony – 2 plastry
  • Sałata masłowa - 2 liście
  • Pomidor – 4 plastry
  • Lucerna, kiełki – 1 łyżka
  • Margaryna, 100% roślinna – 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Pomidora umyj i pokrój.
  2. Pieczywo pokrój i posmaruj tłuszczem. Następnie ułóż na nim sałatę, wędlinę, pomidora oraz kiełki.

II Śniadanie - Serek z ogórkiem i pestkami dyni

Składniki:

  • Serek wiejski, light – ¾ szklanki
  • Ogórek – ¼ sztuki
  • Dynia, pestki – 1 łyżka
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa umyj i drobno posiekaj.
  2. Serek wyłóż do miseczki i wymieszaj z warzywami, pestkami i pieprzem.

Obiad – Dorsz gotowany na parze z batatami i fasolką szparagową

Dorsz gotowany na parze

Składniki:

  • Dorsz świeży, filet – 200g
  • Tymianek, świeży  – gałązka
  • Sól, Pieprz czarny

Sposób przygotowania:

  1. Rybę umyj, osusz i posyp przyprawami.
  2. Gotuj ją na parze przez około 10 minut.

Batat z solą

Składniki:

  • Batat – 1 sztuka
  • Sól

Sposób przygotowania:

  1. Batata umyj, obierz i pokrój w dużą kostkę.
  2. Gotuj do miękkości w osolonej wodzie przez około 15-20 minut (w zależności od ich wielkości), a następnie odcedź.

Fasolka szparagowa, gotowana

Składniki:

  • Fasolka szparagowa zielona, mrożona – 1 szklanka
  • Sól

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę wrzuć do osolonego wrzątku i ugotuj na półtwardo. Odcedź.

Podwieczorek – Jogurt z borówkami i miodem

Składniki:

  • Jogurt naturalny – 1 szklanka
  • Borówki – ¾ szklanki
  • Miód – 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj wszystkie składnik

Kolacja – Toritilla z jajkiem, szpinakiem i awokado

Składniki:

  • Placek tortilli pszennej– 1 sztuka
  • Jajko gotowane – 2 sztuki
  • Awokado - 2 plastry
  • Pomidor – ½  sztuki
  • Jogurt naturalny – 2 łyżki
  • Szpinak świeży - garść
  • Pieprz czarny, Sól

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj jajko na twardo przez 8-10 minut, ostudź i pokrój w plastry.
  2. Warzywa umyj, osusz i pokrój.
  3. Tortille podgrzej na patelni, posmaruj jogurtem, a następnie ułóż na nich jajka i warzywa.
  4. Zawiń dolny brzeg i zwiń wrapa w rulon. Na końcu zwiąż sznureczkiem lub zawiń folią aluminiową.

Dużo więcej inspiracji kulinarnych można znaleźć na platformie żywieniowej.

Jakie owoce można jeść przy refluksie?

Tolerancja owoców przy występującym refluksie jest kwestą indywidualną. U większości osób objawy nasilać mogą głównie cytrusy: cytryny grejpfruty, pomarańcze i soki na ich bazie. Pozostałe owoce można spożywać w zależności od stopnia tolerancji. W celu ułatwienia trawienia można owoce obierać, piec/gotować lub rozdrabniać. Unikać szczególnie należy wszelakich soków owocowych.

W poszukiwaniu odpowiedniej dla siebie diety może pomóc platforma dietetyczna. Generując plan żywieniowy można zaznaczyć wykluczenia nietolerowanych produktów spożywczych. Dodatkowo można skorzystać z opieki dietetyka, który doradzi, jaka dieta będzie optymalna.

Artykuł zawiera lokowanie produktu

Czytaj też:

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!

<-- popup -->