Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗
Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗
Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Kiszenie warzyw to w Polsce tradycja pielęgnowana z pokolenia na pokolenie. Panie domu mają swoje przepisy na kiszone ogórki, kapustę czy inne warzywa. Bo kisić można także marchew i buraki.
Dlaczego warto jeść kiszonki?
Źródło: 123RF
Spis treści

Kiszone warzywa są bombą witaminowo-minerałową. Zawierają witaminy A, E, C, K, grupy B, żelazo, magnez, wapń, fosfor i potas. Poznaj powody, dla których warto poświecić czas na domowe kiszenie.

Źrodło: Opracowanie własne

Reklama

Kiszonki nie tylko na zimę

1. Kiszonki posiadają wysoką wartość odżywczą, a ich skład jest podobny do świeżych surowców. Podczas procesu kiszenia powstają liczne witaminy z grupy B (B1, B2, B3), a więc produkty zostają wzbogacone w te składniki.

2. Naturalne probiotyki. Kwas mlekowy powstały w czasie fermentacji oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc nas przed chorobami.

3. Regulują przemianę materii, pomagając trawić węglowodany, tłuszcze i białka.

4. Pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego i koncentrację.

5. W trakcie fermentacji tworzy się acetylocholina, odpowiadająca za przekazywanie impulsów nerwowych, która ponadto obniża ciśnienie krwi oraz zwalnia częstość akcji serca.

6. Bogactwo witaminy C. Kilka łyżek kiszonej kapusty pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.

7. Podwyższa odporność na infekcje i przyspiesza spalanie kalorii.

8. Niska zawartość kaloryczna kiszonych produktów (łyżka kapusty kiszonej to zaledwie 12 kcal).

9. Kiszonki zawierają dużo błonnika, świetnie sprawdzają się przy zaparciach, regulują wypróżniania.

10. Kwas mlekowy reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, zmniejsza poziom cholesterolu. Bakterie kwasu mlekowego odgrywają też ważną rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych z grupy B.

11. Skarbnica witamin zwłaszcza jesienią i zimą. Nie zawierają konserwantów i wzbogacą każdy posiłek.

12. Najlepsza, najzdrowsza i najtańsza surówka na zimowym stole.

Ewelina Polna

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Tłuszcze nasycone - jak je odróżnić od nienasyconych? Dzienna dawka
Produkty bogate w tłuszcze nasycone
Kolagen w jedzeniu - gdzie można go znaleźć? Naturalne źródła i suplementacja
Grafika artykułu Kolagen w jedzeniu - gdzie można go znaleźć. Na grafice znajduje się szklanka z ropuszczonym kolagenem i tytuł artykułu.
Podobne artykuły
Gorzki posmak w ustach
Gorzki smak w ustach - rano i po jedzeniu. Co oznacza i jak się go pozbyć?
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Produkty bez glutenu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Chleb wieloziarnisty razowy
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo
Jedzenie z glutaminianem sodu
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne

Reklama