Zaburzenia psychiczne mogą być zaraźliwe wśród młodzieży 😦 Dowiedz się więcej!
Zaburzenia psychiczne mogą być zaraźliwe wśród młodzieży 😦 Dowiedz się więcej!
Zaburzenia psychiczne mogą być zaraźliwe wśród młodzieży 😦 Dowiedz się więcej!

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Kiszenie warzyw to w Polsce tradycja pielęgnowana z pokolenia na pokolenie. Panie domu mają swoje przepisy na kiszone ogórki, kapustę czy inne warzywa. Bo kisić można także marchew i buraki.
Dlaczego warto jeść kiszonki?
Źródło: 123RF
Spis treści

Kiszone warzywa są bombą witaminowo-minerałową. Zawierają witaminy A, E, C, K, grupy B, żelazo, magnez, wapń, fosfor i potas. Poznaj powody, dla których warto poświecić czas na domowe kiszenie.

Źrodło: Opracowanie własne

Kiszonki nie tylko na zimę

1. Kiszonki posiadają wysoką wartość odżywczą, a ich skład jest podobny do świeżych surowców. Podczas procesu kiszenia powstają liczne witaminy z grupy B (B1, B2, B3), a więc produkty zostają wzbogacone w te składniki.

2. Naturalne probiotyki. Kwas mlekowy powstały w czasie fermentacji oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc nas przed chorobami.

3. Regulują przemianę materii, pomagając trawić węglowodany, tłuszcze i białka.

4. Pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego i koncentrację.

5. W trakcie fermentacji tworzy się acetylocholina, odpowiadająca za przekazywanie impulsów nerwowych, która ponadto obniża ciśnienie krwi oraz zwalnia częstość akcji serca.

6. Bogactwo witaminy C. Kilka łyżek kiszonej kapusty pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.

7. Podwyższa odporność na infekcje i przyspiesza spalanie kalorii.

8. Niska zawartość kaloryczna kiszonych produktów (łyżka kapusty kiszonej to zaledwie 12 kcal).

9. Kiszonki zawierają dużo błonnika, świetnie sprawdzają się przy zaparciach, regulują wypróżniania.

10. Kwas mlekowy reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, zmniejsza poziom cholesterolu. Bakterie kwasu mlekowego odgrywają też ważną rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych z grupy B.

11. Skarbnica witamin zwłaszcza jesienią i zimą. Nie zawierają konserwantów i wzbogacą każdy posiłek.

12. Najlepsza, najzdrowsza i najtańsza surówka na zimowym stole.

Ewelina Polna

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Odżywianie
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Produkty bez glutenu
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Gorzki smak w ustach - rano i po jedzeniu. Co oznacza i jak się go pozbyć?
Gorzki posmak w ustach
Podobne artykuły
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Ziemniaki
Zielone ziemniaki - czy można je jeść? Trucizna czy odmiana?
Masło klarowane
Masło klarowane (ghee) - jak zrobić i do czego je stosować?
Jedzenie z glutaminianem sodu
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne
Chleb wieloziarnisty razowy
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo

Reklama


Jak odżywić skórę od wewnątrz?
Dowiedz się!