Dlaczego warto jeść kiszonki?

Kiszenie warzyw to w Polsce tradycja pielęgnowana z pokolenia na pokolenie. Panie domu mają swoje przepisy na kiszone ogórki, kapustę czy inne warzywa. Bo kisić można także marchew i buraki.
Dlaczego warto jeść kiszonki?
Źródło: 123RF
Spis treści

Kiszone warzywa są bombą witaminowo-minerałową. Zawierają witaminy A, E, C, K, grupy B, żelazo, magnez, wapń, fosfor i potas. Poznaj powody, dla których warto poświecić czas na domowe kiszenie.

Kiszonki nie tylko na zimę

1. Kiszonki posiadają wysoką wartość odżywczą, a ich skład jest podobny do świeżych surowców. Podczas procesu kiszenia powstają liczne witaminy z grupy B (B1, B2, B3), a więc produkty zostają wzbogacone w te składniki.

2. Naturalne probiotyki. Kwas mlekowy powstały w czasie fermentacji oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc nas przed chorobami.

3. Regulują przemianę materii, pomagając trawić węglowodany, tłuszcze i białka.

4. Pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego i koncentrację.

5. W trakcie fermentacji tworzy się acetylocholina, odpowiadająca za przekazywanie impulsów nerwowych, która ponadto obniża ciśnienie krwi oraz zwalnia częstość akcji serca.

6. Bogactwo witaminy C. Kilka łyżek kiszonej kapusty pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.

7. Podwyższa odporność na infekcje i przyspiesza spalanie kalorii.

8. Niska zawartość kaloryczna kiszonych produktów (łyżka kapusty kiszonej to zaledwie 12 kcal).

9. Kiszonki zawierają dużo błonnika, świetnie sprawdzają się przy zaparciach, regulują wypróżniania.

10. Kwas mlekowy reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, zmniejsza poziom cholesterolu. Bakterie kwasu mlekowego odgrywają też ważną rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych z grupy B.

11. Skarbnica witamin zwłaszcza jesienią i zimą. Nie zawierają konserwantów i wzbogacą każdy posiłek.

12. Najlepsza, najzdrowsza i najtańsza surówka na zimowym stole.

Ewelina Polna

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii: Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
Przeczytaj artykuł
Mniszek lekarski - właściwości i działanie. Na co pomaga?
Podobne artykuły
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
Mniszek lekarski - właściwości i działanie. Na co pomaga?
Syrop z mniszka lekarskiego (mleczu) – jak zrobić? Przepis
Syrop z pędów sosny - właściwości, przepis. Jak go zrobić?
Żywność koszerna - co to znaczy i jakie są zasady?

Reklama

Może to Cię zainteresuje
Gorączka u niemowlaka - jak ją zbić, kiedy pójść do lekarza?
Dreszcze – co to są? Przyczyny i objawy
Choroba Creutzfeldta-Jakoba - na czym polega? Objawy
Rumień wielopostaciowy – leczenie. Czy jest zaraźliwy?
Nadmiar testosteronu u kobiet - co oznacza?

Reklama