Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗
Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗
Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗

Jak kupować bułki? Nie daj się nabrać na tricki sprzedawców

Na co zwracać uwagę podczas wybierania bułek w sklepie? Jak rozpoznać zafałszowania? Czym się różnią bułki wieloziarniste od pełnoziarnistych? Wyjaśnia dietetyk Magdalena Olańska.
Spis treści

Stając przed sklepową półką z pieczywem nawet najbardziej świadomy konsument może dostać zawrotu głowy od różnorodności i ilości dostępnych produktów. O ile na temat wyboru odpowiedniego chleba powstało już mnóstwo artykułów, o tyle kwestia wyboru dobrej bułki wciąż pozostaje zagadką dla większości kupujących.

Sprawdź: Chleb idealny dla diabetyków – upiecz go sam

Na co należy zwrócić uwagę?

Reklama

1. Bułki razowe

Bułki razowe stanowią bardzo dobry wybór. Ich nazwa oznacza, że powstały z mąki przemielonej tylko raz, czyli niepozbawionej wartości odżywczych. Dodatkowo, jeśli wybierzemy bułkę razową żytnią, możemy mieć pewność, że na dłużej pozostaniemy syci. Dzieje się tak, ponieważ ziarna żyta zawierają najwięcej śluzu wśród zbóż, a także cechują się niższym, w porównaniu do białego pieczywa, indeksem glikemicznym (co jest związane z utrzymywaniem stałego poziomu cukru we krwi).

Na co powinniśmy uważać?

Na sztucznie zabarwiane (najczęściej karmelem lub słodem) pieczywo.

Jak rozpoznać zafałszowanie?

Po pierwsze – po zapachu. Słodkawy, drożdżowy aromat zazwyczaj świadczy o obecności karmelu w produkcie. Poza tym złotawobrązowy odcień i niewielkie, drobniejsze niż naturalnie „oczka” w cieście. Prawdziwa bułka razowa powinna mieć ziemisty kolor i być bardziej zwarta.

Jeśli mamy możliwość, czytajmy też skład produktu.Symbol E 150 stanowi informację o dodatku karmelu. Tym, co tak naprawdę potrzebne jest do wypieku bułki razowej jest tylko: mąka razowa, woda, sól i drożdże.

Reklama

2. Bułki grahamki

Tradycyjne bułki grahamki to również dobry wybór. Ich bazę stanowi pszenna razowa mąka graham.

Na co powinniśmy uważać?

W strukturze takiej bułki powinny być widoczne otręby, a dodatkowo nie powinna się ona zbytnio kruszyć. Jeśli tak się dzieje, to może być znak, że do zwykłej, białej bułki dodano po prostu otręby.

Reklama

3. Kajzerki

Klasyczne kajzerki także mogą stanowić odpowiedni wybór dla niektórych osób. Osoby starsze, rekonwalescenci, a także ci, którzy mają problemy z przewodem pokarmowym, powinni sięgać po jasne, pszenne pieczywo, które jest najlżej strawne i nie podrażnia nadwyrężonego już układu trawiennego.

Starajmy się wybierać jednak te, które w swoim składzie zawierają jedynie mąkę pszenną, wodę, sól i drożdże, bez dodatkowych spulchniaczy, konserwantów i ulepszaczy.

Reklama

Bułki wieloziarniste vs. pełnoziarniste

Często traktujemy te określenia jako synonimy. Tak jednak nie jest. Bułka pełnoziarnista powstaje z pełnego ziarna, zawiera więc wszystkie składniki odżywcze. Jest to najzdrowszy wybór. Bułka wieloziarnista natomiast to produkt wypiekany z kilku rodzajów mąki, niekoniecznie pełnoziarnistej. Zwracajmy więc uwagę na nazwę produktu.

Uważajmy też na świeżo wypiekane w sklepach bułki. Najczęściej trafiają one do sklepu w formie głęboko mrożonego ciasta. Często niestety są to mrożonki przygotowywane daleko poza granicami Polski, które ze świeżym produktem nie mają nic wspólnego.

Dodatkowo w wielu sklepach stosuje się praktykę aromatyzowania pomieszczeń, czyli wypuszczania zapachu (w tym wypadku świeżego pieczywa), żeby skusić klientów. Smakowity aromat, który czujemy może być więc jedynie chemiczną mieszanką zapachową.

Tak więc nie jesteśmy całkowicie bezradni wobec zafałszowań i chwytów marketingowych producentów pieczywa. Wystarczy zapamiętać kilka powyższych zasad, a wybór odpowiedniego, pełnowartościowego produktu nie będzie dla nas problemem.

Magdalena Olańska - dietetyk, diet coach, kognitywistka. Może pochwalić się szerokim i różnorodnym doświadczeniem zawodowym. Uczestniczyła w międzynarodowych projektach, m.in. na Uniwersytecie w Walencji, gdzie wraz z grupą naukowców z różnych krajów prowadziła badania dotyczące żywności funkcjonalnej. Uczestniczka konferencji, propagatorka zdrowego odżywiania. Brała udział w programach organizowanych przez Polskie Towarzystwo Dietetyki (m.in. "Mądre żywienie, zdrowe pokolenie", czy "1000 wizyt dla serca"). Obecnie zawodowo zajmuje się pomocą osobom z problemami żywieniowymi.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne
Jedzenie z glutaminianem sodu
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Tłuszcze nasycone - jak je odróżnić od nienasyconych? Dzienna dawka
Produkty bogate w tłuszcze nasycone
Podobne artykuły
Produkty bez glutenu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Gorzki posmak w ustach
Gorzki smak w ustach - rano i po jedzeniu. Co oznacza i jak się go pozbyć?
Chleb wieloziarnisty razowy
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Masło klarowane
Masło klarowane (ghee) - jak zrobić i do czego je stosować?

Reklama


Skąd się bierze "uczulenie na fruktozę"? 🍎
Dowiedź się!