ChatGPT został poddany egzaminowi z interny. Wyniki mogą zaskakiwać. Sprawdź❗
ChatGPT został poddany egzaminowi z interny. Wyniki mogą zaskakiwać. Sprawdź❗
ChatGPT został poddany egzaminowi z interny. Wyniki mogą zaskakiwać. Sprawdź❗

Kiszone cytryny – do czego i jak jeść? Sprawdź niezawodny przepis

Kiszone cytryny wywodzą się z kuchni marokańskiej. Dodawane są tam do tradycyjnych dań typu tadżin, mięs oraz sałatek. Dodają one potrawom orzeźwiającą nutę oraz mocno cytrynowy aromat. Coraz częściej wykorzystywane są także w codziennych przepisach.
Kiszone cytryny w słoiku
Źródło: 123RF
Spis treści

Reklama

Właściwości kiszonych cytryn

Kiszone cytryny tak jak większość produktów poddanych procesowi kiszenia będą doskonałym źródłem naturalnych bakterii probiotycznych. Wpływają one korzystnie na skład mikroflory jelitowej, zapewniając prawidłowe procesy trawienia i wchłaniania.

Ponadto, kiszona cytryna tak jak świeża dostarczy wiele witamin i składników mineralnych. Cytryny stanowią źródło witaminy C, która wpływa pozytywnie na układ odpornościowy, a także na uszczelnienie naczyń krwionośnych co poprawia wygląd skóry.

Cytryny kiszone dostarczą także antyoksydantów, które niwelują wolne rodniki oraz niewielkie ilości kwasu foliowego.

Reklama

Do czego kiszone cytryny?

Jak wykorzystać kiszone cytryny? Tutaj ograniczenie jedynie będzie stanowiła wyobraźnia. Kiszenie cytryn nie jest zbyt trudne i staje się coraz bardziej popularne. Nadają się one zarówno do wykwintnych dań mięsnych jak i deserów.

Kiszone cytryny w plastrach doskonale sprawdzą się jako przyprawa do pieczonych potraw z ryb. Weganie i wegetarianie mogą wykorzystać sok z kiszonych cytryn oraz całe owoce jako dodatek do gotowania kasz, ryżu czy dań jednogarnkowych.

Rodzime marokańskie przepisy uwzględniają cytryny głównie w daniach typu tadżin, czyli jednogarnkowych potrawach mięsnych z dodatkiem ryżu lub kaszy zapiekanych na ogniu w glinianym garnku.

Przepis na kiszone cytryny

Kiszone cytryny mogą być przygotowane na kilka sposobów. Jak kisić cytryny? Wystarczy wybrać odpowiednie, niezbyt duże owoce i dokładnie je umyć. Następnie należy naciąć je na krzyż do 3/4 głębokości i wsypać do środka sól.

Kolejno cytryny ciasno upchamy w słoiku, zalewamy wodą i odstawiamy w ciemne miejsce na około tydzień. Niektórzy w swoich przepisach na cytryny marynowane dodają też rozmaite przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, imbir, cynamon), sok z cytryny czy cukier.

Można także przygotować cytryny kiszone w miodzie i wykorzystywać je do deserów.

Reklama

Kiszone cytryny na odchudzanie

Kiszone cytryny na odchudzanie sprawdzą się doskonale. Zawierają one bowiem niewiele kilokalorii, a z ich udziałem można przygotować aromatyczne, dietetyczne potrawy. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do dressingu do polania lekkiej sałatki czy dań z drobiu.

Z ich udziałem można przyrządzić sos do kurczaka czy aromatyczną kaszę. Potrawy z ich udziałem są przede wszystkim smaczne, a satysfakcjonujące posiłki na diecie to klucz do trzymania się założonego planu.

Warto poszerzać kulinarne horyzonty i urozmaicać codzienne posiłki. Niezależnie od tego czy celem jest redukcja masy ciała, zdrowe odżywianie czy szukanie inspiracji dietetycznych warto skorzystać z nowoczesnych rozwiązań.

Aplikacja dietetyczna oferuje kilkanaście rodzajów diet, które można dostosować do indywidualnych potrzeb, a w ramach subskrypcji dostaje się także dostęp do prawie 2000 przepisów oraz stały kontakt z dietetykiem.

Artykuł zawiera lokowanie produktu

Czytaj również

Bibliografia

  • Kulinarne wyprawy Jamiego; Jamie Olivier; Wydawnictwo Insignis 2012
  • Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ), Xinmiao Lv. i in.; “Citrus fruits as a treasure trove of active natural metabolites that potentially provide benefits for human health”; [Dostęp 16.08.2021]
dietetyk Kamila Pawłowska
Artykuł napisany przez
dietetyk Kamila Pawłowska
Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka. Na co dzień pracuje jako dietetyk w Peater - globalnej platformie dietetycznej popularyzującej zdrowe podejście do diety. Pasjonatka aktywności fizycznej i zdrowego stylu życia. Interesuje się również psychodietetyką -ukończyła studia podyplomowe w tym zakresie na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym SWPS. Certyfikowany Instruktor Fitness oraz Trener Personalny. Jej konikiem jest żywienie osób aktywnych fizycznie. Wiedzę z tego obszaru zdobywa uczestnicząc w licznych szkoleniach i warsztatach.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Przepisy
Siemię lniane na kaszel – jak przygotować i stosować u dzieci i dorosłych? Przepis
Przygotowywanie siemienia lnianego na kaszel
Zupa z selera naciowego: przepis na krem i zupy dietetyczne
Zupa z selera w białek miseczce
Dietetyczna kolacja – na ciepło i sałatki. Przepisy
Produkty na dietetyczną kolację
Podobne artykuły
Tempeh gotowy do spożycia
Tempeh - jak go zrobić i gdzie kupić? Właściwości i przepisy
Obiad z ryżem
Dania z ryżem – pomysły na szybkie potrawy
Ciasto jogurtowe idealne dla diabe
Ciasto dla cukrzyka - przepisy na ciasto dla diabetyka
Sok z czosnku
Syrop z czosnku - właściwości i przeciwwskazania. Jak długo można go pić?
Przygotowanie syropu z cebuli
Syrop z cebuli - właściwości, skutki uboczne i dawkowanie. Jak go zrobić?

Reklama


1/3 kobiet ma niedobór tego pierwiastka 😲
Sprawdź powód!