Macierzanka piaskowa, cytrynowa - właściwości, zastosowanie

Macierzanka to niewielka roślina lecznicza. Macierzanka piaskowa ma działanie oczyszczające, rozkurczowe i przeciwzapalne, a ziele macierzanki leczy również choroby skóry. Cytrynowa i zwyczajna z kolei, wzmacnia organizm i działają antybakteryjnie.
Macierzanka
Źródło: 123RF
Spis treści

Macierzanka jest rośliną ciepłolubną. W Polsce występuje około 10 gatunków tej rośliny. Ma ona nie tylko walory ozdobne, ale też prozdrowotne. Na świecie istnieje ponad 300 gatunków tej rośliny, choć w Polsce mamy dostęp do jedynie kilku ogrodowych odmian. Warto mieć w swoim ogrodzie niektóre rodzaje macierzanki z uwagi na smak i aromat, ale też wymienione powyżej właściwości prozdrowotne. Dzięki temu w każdej chwili będziemy mogli przygotować zdrowy napar bądź herbatę z macierzanki.

Właściwości macierzanki

Macierzanka ma właściwości lecznicze, które wynikają przede wszystkim z jej składu. Znajdziemy w nim przede wszystkim:

  • olejki eteryczne,
  • flawonoidy,
  • garbniki,
  • sole mineralne.

Macierzanka piaskowa to gatunek macierzanki wszechobecny w polskich ogrodach. Roślina ta sięga od 5 do 30 cm wzrostu. W zapachu przypominać może tymianek, z którym jest zresztą spokrewniona.

Ziele macierzanki piaskowej pomaga oczyścić organizm z toksyn. Wyciąg z tej rośliny wspomaga też leczenie męczącego kaszlu, gdyż ma działanie wykrztuśne. Macierzanka działa odkażająco, ma pozytywny wpływ na układ trawienny. W połączeniu z innymi ziołami można stosować ją przy chorobach skóry. Z uwagi na jej właściwości rozkurczowe i rozluźniające polecana jest kobietom w trakcie menstruacji oraz przy dolegliwościach migrenowych.

Macierzanka zwyczajna i macierzanka cytrynowa

Macierzanka cytrynowa czyli tymianek cytrynowy i macierzanka zwyczajna to kolejne popularne gatunki tej rośliny. Do przyprawiania potraw szczególnie polecana jest wersja cytrynowa, która ma wyjątkowe walory smakowe. Za codziennym wykorzystaniem macierzanki w kuchni przemawia też fakt, iż ma ona właściwości ułatwiające trawienie - wspomaga pracę jelit oraz przeciwdziała wzdęciom.

Macierzankę zastosować można również na łupież, a napar pomoże zwalczyć ból gardła oraz przeziębienie.

Macierzanka - herbata

Picie herbaty z macierzanki pomoże osiągnąć zdrową i piękną skórę. Zawarte w niej flawonoidy przeciwdziałają starzeniu się komórek oraz mają właściwości przeciwutleniające i antynowotworowe. Garbniki, które mają nie tylko właściwości bakteriobójcze i ściągające, wzmocnią organizm. 

Wywar z tejże rośliny stosować można wewnętrznie oraz zewnętrznie. Aby przygotować herbatę z macierzanki wystarczy łyżka wysuszonego już zioła oraz szklanka wrzątku, którym zalewamy ziele. Następnie parzymy je przez około kwadrans. Po odcedzeniu herbata jest gotowa do spożycia. Dla lepszego trawienia należy wypić ją po jedzeniu. 

Zastosowanie macierzanki

Aby przygotować wywar do kąpieli, należy 300 g suszonej rośliny zalać około 4 litrami wrzątku. Po 20 minutach parzenia przecedzić wywar i wlać do wanny z niezbyt gorącą wodą. Taka kąpiel nie tylko poprawi wygląd skóry, ale też rozluźni oraz złagodzi bóle reumatyczne.

Czytaj też:

 

Artykuł napisany przez
Więcej z kateogrii: Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
Przeczytaj artykuł
Mniszek lekarski - właściwości i działanie. Na co pomaga?
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!
Podobne artykuły
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
Mniszek lekarski - właściwości i działanie. Na co pomaga?
Syrop z mniszka lekarskiego (mleczu) – jak zrobić? Przepis
Syrop z pędów sosny - właściwości, przepis. Jak go zrobić?
Żywność koszerna - co to znaczy i jakie są zasady?

Przychodnia online dla Ciebie

Szybka konsultacja lekarska online przez telefon.

Zacznij leczenie, przedłuż receptę na przyjmowane leki - szybko i bez kolejek.

Wybierz konsultację

Reklama

Może to Cię zainteresuje
Ból owulacyjny - ile trwa i jak go załagodzić?
Dieta ketogeniczna – na czym polega? Zasady i jadłospis
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
RDW CV - co znaczy wysokie lub niskie?
D-dimery: norma, badanie i wyniki. Przyczyny podwyższonych?

Reklama