Zespół jelita nadwrażliwego to choroba, w której zaburzona jest praca mięśni jelit. Ich chaotyczne ruchy zakłócają prawidłowe przemieszczanie resztek pokarmowych wzdłuż przewodu pokarmowego. Powoduje to zaparcia, biegunki oraz kurczowe bóle brzucha. Objawy te nasilają się w sytuacjach stresowych, w czasie miesiączki i po spożyciu niektórych pokarmów.
Zwykle towarzyszą im wzdęcia oraz częste gazy. Mimo wieloletnich dolegliwości, często utrudniających normalne funkcjonowanie, nie jest to choroba groźna - nie powoduje uszkodzenia jelita ani powstania nowotworu. Badania, za pomocą których można obejrzeć przewód pokarmowy, nie wykryją w nim żadnych nieprawidłowości.
Zobacz wideo: Kto jest narażony na zachorowanie na raka jelita grubego
Reklama
Przede wszystkim stres
Przyczyny nadwrażliwości jelit nie są do końca poznane. Zauważono jednak, że objawy choroby częściej występują u osób zestresowanych, z depresją i nerwicą. Mogą być wywołane zaburzeniami czucia, spowodowanymi zwiększoną wrażliwością nerwów brzusznych na ból. W niektórych przypadkach sprawcą dolegliwości jest nieprawidłowa flora bakteryjna jelit.
Reklama
Jak sobie radzić?
Jeśli zespół jelita nadwrażliwego ma u nas podłoże emocjonalne, powinniśmy nauczyć się panowania nad stresem. Niezbędna może okazać się pomoc psychologa lub psychiatry. Skuteczne bywają bowiem leki przeciwdepresyjne, które zmniejszają towarzyszące tej chorobie depresję i lęk.
W przypadku dokuczliwych bólów brzucha najczęściej stosuje się leki rozkurczowe. Łagodząco działają ziołowe napary z mięty i rumianku. Gdy dominującym objawem jest biegunka, zaleca się loperamid. W przypadku zaparć nie powinno stosować się roślinnych środków przeczyszczających. Zwiększają one rozdęcie jelita, co dodatkowo może nasilić bóle brzucha. Kluczowe w tej postaci choroby jest przestrzeganie odpowiedniej diety.
Reklama
Jak się odżywiać?
Osoby z nadwrażliwym jelitem powinny zrezygnować z jedzenia niektórych potraw. Wiele pokarmów może bowiem nasilić dolegliwości. Najczęściej są to tłuste, smażone mięsa, pokarmy mleczne, alkohol, kawa oraz sorbitol, słodzik obecny w dietetycznych produktach typu light.
Osoby cierpiące na zaparcia powinny spożywać pokarmy z dużą ilością błonnika: otręby, razowe pieczywo, kasze, warzywa strączkowe, buraki, szpinak oraz ziemniaki. Wskazane jest także wypijanie co najmniej 2 litrów płynów dziennie, z wyłączeniem napojów gazowanych, które nasilają bóle brzucha. Unikać należy powodującej zaparcia czekolady oraz kakao. Osoby z biegunkową postacią choroby powinny natomiast unikać potraw bogatych w błonnik.
Czytaj także: Nieszczelne jelita - objawy, dieta i leczenie