Najzdrowsze miejsce w internecie

Dania z dyni – co zrobić z piżmowej i Hokkaido? Przepisy

Dania z dyni należą do odżywczych oraz sycących. Produkt ten umożliwia przygotowanie przeróżnych potraw, zarówno wytrawnych jak i na słodko. Chociaż dynia kojarzy się z jesienią, chłodem i rozgrzewającymi potrawami to wiele jej odmian można otrzymać przez cały rok.
Zupa z dyni piżmowej
Źródło: 123RF
Spis treści

Co zrobić z dyni na obiad?

Dynia jest warzywem niskokalorycznym oraz bogatym w błonnik pokarmowy. Dzięki temu dania z dyni idealnie wpasowują się w dietę pozwalającą na zredukowanie nadmiernych kilogramów.

To intensywnie pomarańczowe warzywo posiada skarbnice witamin i składników mineralnych. Jest dobrym źródłem beta karotenu, który jest silnym przeciwutleniaczem oraz kwasu foliowego, potasu i cynku. Dzięki uniwersalności tego warzywa może być ono wykorzystywane w kuchni na wiele sposobów.  

Potrawy z dyni są smaczne zarówno w wersji na słodko (np. ciasta, placki, babeczki, farsz do naleśników, owsianki) jak i na słono (np. zupy, risotto, makarony, kotlety, pierożki). W pełni sezonu warto po nią sięgać tak często jak tylko się da by wykorzystać jej potencjał.

Można również przedłużyć jej trwałość. Wystarczy dynię umyć, pokroić w kostkę, podgotować, a następnie zamrozić (wcześniej można ją zblendować na puree. Dzięki takiemu zabiegowi w momentach kryzysowych można przygotować pyszny obiad z dyni dla rodziny lub przyjaciół. Świetnym pomysłem będzie aromatyczna zupa dyniowa z przyprawami korzennymi czy też curry z dynią, szpinakiem i ciecierzycą. Na deser można zaserwować sernik dyniowy lub muffinki.

Proste przepisy z dyni

Przepisy na dania z dynią wydają się być często pracochłonne. Samo wstępne przygotowanie warzywa zabiera całkiem sporo czasu, dlatego w momencie, gdy jest go niewiele warto sięgnąć po mrożonkę lub dynię Hokkaido, która to nie wymaga obierania.

Dzięki temu dania z dynią jak najbardziej sprawdzą się w przypadku osób zabieganych.

Gulasz z dorsza i dyni

Składniki:

  • Dorsz świeży filet – 200 g
  • Cukinia – ½ sztuki
  • Papryka czerwona – ¼ sztuki
  • Dynia mrożona – 1 szklanka
  • Pomidor – 1 sztuka
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Papryka słodka wędzona, majeranek suszony, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Rybę umyj i pokrój.
  2. Cebulę obierz i posiekaj.
  3. Cukinię, paprykę oraz pomidory umyj i pokrój.
  4. W garnku z rozgrzanym tłuszczem zeszklij cebulę, a następnie dodaj pozostałe warzywa oraz przyprawy i podsmaż.
  5. Dodaj rybę i duś wszystko przez około 10-15 minut, aż ryba będzie ugotowana.
  6. Gotowe danie przełóż na talerz.

Potrawy z dyni Hokkaido

Dynia Hokkaido to warzywo o niewielkich rozmiarach, ale kryjące w sobie wiele walorów smakowych i odżywczych. Ta odmiana dyni jest nieco słodsza i posiada orzechowo-kasztanowy posmak. To co ją wyróżnia na tle innych gatunków to to, że jest jadalna w całości – skórkę tej odmiany dyni można swobodnie spożywać po obróbce termicznej.

Potrawy z dyni hokkaido wymagają także krótszego czasu przygotowania (np. smażenia, pieczenia, gotowania). Jej niewielkie rozmiary sprawiają, że jest świetnym materiałem do faszerowania, a jej słodkość i oryginalny smak powoduje, że dania z dyni hokkaido w słodkim wydaniu przenoszą nas w inny wymiar.

Zupa krem z dyni z granatem

Składniki:

  • Dynia Hokkaido – 230 g
  • Marchew – 2 sztuki
  • Pietruszka, korzeń – ½ sztuki
  • Ziemniaki – ½ sztuki
  • Cebula – ½ sztuki
  • Por – ¼ sztuki
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Imbir, korzeń – 10 g
  • Pomarańcza – 2 cząstki
  • Sok z granatu – ¼ szklanki
  • Bulion warzywny – 2 szklanki
  • Oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • Dynia, pestki – 2 łyżki
  • Granat – 3 łyżki
  • Cynamon mielony, kurkuma, papryka ostra mielona, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz, usuń pestki i pokrój w kostkę.
  2. Marchewkę oraz pietruszkę umyj, obierz i pokrój w paski.
  3. Na wyłożonej papierem blaszce ułóż marchewkę, pietruszkę oraz dynię. Warzywa skrop częścią oleju i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.
  4. Ziemniaka i cebulę obierz, a następnie pokrój w kostkę.
  5. Pora umyj i drobno pokrój.
  6. Imbir oraz czosnek obierz i posiekaj.
  7. W garnku rozgrzej tłuszcz, wrzuć cebulę, czosnek, imbir oraz pora i smaż przez chwilę. Następnie dodaj ziemniaki, przyprawy oraz bulion i gotuj aż wszystkie składniki zmiękną.
  8. Upieczone warzywa wyjmij z piekarnika i dodaj do garnka.
  9. Do gotujących się warzyw dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy oraz sok z granatu.
  10. Całość dopraw solą i pieprzem, a następnie zmiksuj na gładki krem.
  11. Zupę podawaj z pestkami granatu i dyni.

Dania z dyni piżmowej

Dynia piżmowa to gatunek dyni o pokroju podłużnym (gruszkowatym), niewielkich rozmiarów i maślanym smaku. Warto pamiętać, że obróbka termiczna taka jak pieczenie oraz grillowanie, a także dodatek ziół czy przypraw (np. cynamonu lub wędzonej papryki) uwydatnia jej smak i aromat, dzięki czemu dania z dyni piżmowej będą jeszcze bardziej aromatyczne i apetyczne.

Dyniowy budyń jaglany na mleczku kokosowym z jabłkiem i orzechami włoskimi

Składniki:

  • Jabłko – ½ sztuki
  • Miód pszczeli – 1 łyżeczka
  • Kasza jaglana – 3 łyżki
  • Mleczko koksowe – 3 łyżki
  • Dynia piżmowa – 100 g
  • Cynamon – 1 szczypta
  • Orzechy włoskie – 3 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gotuj w wodzie przez około 15 minut.
  2. Dynię obierz, pokrój w kostkę i ugotuj na parze lub w wodzie.
  3. Owoc obierz i pokrój.
  4. W naczyniu blendera umieść ugotowaną kaszę, mleczko kokosowe, dynię, miód oraz przyprawy i zmiksuj na gładki krem.
  5. Budyń przełóż do miseczki, na wierzchu ułóż pokrojony owoc oraz posiekane orzechy.
  6. Pamiętaj o myciu owoców, również tych, które obierasz ze skórki.

Urozmaicona, zbilansowana dieta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego warto wzbogacać nasze posiłki sezonowymi warzywami i owocami. Nowoczesne rozwiązania dietetyczne wychodzą naprzeciw osobom chcącym kształtować prozdrowotne nawyki żywieniowe lub poszukującym inspiracji kulinarnych.

Kilkanaście różnych diet oraz tysiące przepisów na zdrowe i smaczne posiłki znaleźć można w aplikacji dietetycznej. Każdy plan dostosowywany jest do indywidualnych potrzeb. Ponadto można modyfikować zaproponowaną dietę tak, aby włączać sezonowe warzywa. 

Czytaj również
 Dietetyk platformy żywieniowej Peater.net Ewelina Ogrzewała
Artykuł zweryfikowany przez
Dietetyk platformy żywieniowej Peater.net Ewelina Ogrzewała
Dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Stypendystka lokalnego programu, w którym to zrealizowała swój projekt z zakresu zdrowego odżywiania dla kobiet ciężarnych w szkole rodzenia oraz warsztaty żywieniowe dla dzieci. Doświadczenie i praktykę w zawodzie dietetyka zdobywa na kursach, a także prowadząc indywidualnych pacjentów. Współpracuje z osobami z problemem nadwagi i otyłości, a także chorób dietozależnych (m.in.: nadciśnienie, choroby układu krążenia, dyslipidemia, cukrzyca typu II i insulinooporność). Na co dzień pracuje jako dietetyk w Peater - globalnej platformie dietetycznej popularyzującej zdrowe podejście do diety.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Czy cukinię można jeść na surowo?
Surowca cukinia
Przeczytaj artykuł
Ile czosnku dziennie?
Dzienna dawka czosnku
Przeczytaj artykuł
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Podobne artykuły
Czy cukinię można jeść na surowo?
Ile czosnku dziennie?
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
Sok z buraka - jak go zrobić? Przepis i właściwości
Sok z selera naciowego - jak zrobić i na co pomaga?

Reklama

Może to Cię zainteresuje
Clear Aligner - działanie i efekty. Jaka cena całego leczenia?
Analiza składu ciała - waga i normy. Na czym polega BIA?
Zapaść serca - objawy i przyczyny. Jak wygląda leczenie?
Spanie nago - czy jest zdrowe? W pojedynkę i z partnerem

Reklama