Dania z pomidorów – co zrobić na obiad? Przepisy

Dania z pomidorów bardzo często goszczą na stołach w porze obiadowej. Wynika to z ogromnej uniwersalności oraz niezwykłego smaku i charakterystycznego zapachu tego warzywa. Najpopularniejszą formą ich użycia jest dobrze znana zupa pomidorowa, ale są również podstawą przeróżnych sosów czy też dodatkiem do dania.
Pomidory
Źródło: 123RF
Spis treści

Właściwości pomidorów

Wartość odżywcza pomidora jest bardzo wysoka. Warzywo to cechuje się znakomitymi właściwościami zdrowotnymi, a także dietetycznymi, przy niskiej wartości energetycznej.  Jedną z głównych właściwości pomidora jest to, że wykazuje on działanie antyoksydacyjne.

Wynika to z faktu obecności w nim szeregu ważnych antyoksydantów (karotenoidów, flawonoli, witaminy C, tokoferolu). Dodatkowo jest bogatym źródłem witamin z grupy B i zawiera sporo błonnika pokarmowego.

Warzywo to powinno znaleźć się w codziennej diecie każdej osoby, ze względu na wysoką zawartość substancji o działaniu antynowotworowym, przeciwzapalnym, wspomagających układ krążenia i poprawiających stan skóry.

Co zrobić z pomidorów na obiad?

Pomidory w kuchni są doceniane za ich smak i zapach. Są często wykorzystywane w przeróżnych potrawach niemal na całym świecie, dlatego znalezienie przepisu na danie z pomidorów nie stanowi problemu.

Świetnie sprawdzają się w sosach, sałatkach, potrawkach czy jako dodatek do kanapki. Dobrym pomysłem na smaczne i łatwe potrawy z pomidorów są zupa czy leczo np. leczo z kurczakiem czy zupa krem z pomidorów i ciecierzycy.

Do ciekawych i szybkich propozycji na dania z pomidorków koktajlowych należą wrapy czy sałatki np. sałatka z pomidorem, serem mozzarella i oliwkami lub wrap z hummusem, pomidorem, ogórkiem i sałatą.

W przypadku tego rodzaju potraw wystarczy pokroić pomidory wraz z innymi składnikami i wszystko wyłożyć na talerz bądź w tortillę.

Danie z pomidorami z puszki

Pomidory z puszki niezwykle ułatwiają i skracają czas przygotowania posiłku. Dlatego w przypadku ograniczonej ilości czasu warto po nie sięgać.

Obiad z pomidorami z puszki to jest potrawa, którą każdy może przygotować w zaledwie 15 minut. Wystarczy ugotować ulubiony dodatek węglowodanowy np. makaron, pomidory podsmażyć z przyprawami oraz ciecierzycą z puszki. Następnie wszystko razem wymieszać i gotowe.

Dania z suszonymi pomidorami

Suszone pomidory cechują się jeszcze bardziej wyrazistym smakiem i aromatem. Dania z suszonymi pomidorami przypadną każdemu smakoszowi pomidorów do gustu. Można z nich przygotować sos do spaghetti, wykorzystać jako dodatek do sałatki, makaronu, wrapa czy zmiksować na pastę i posmarować nią kanapki.

Potrawy z suszonych pomidorów mogą należeć do tych prostych, a także bardziej wyrafinowanych. Sprawdzą się jako marynata do ryby, czy do faszerowania mięsa np. rolady lub pieczonych warzyw.

Potrawy z kiszonych pomidorów

Potrawy z kiszonych pomidorów nie pojawiają się często na polskich stołach, jednakże mimo tego w internecie można spotkać coraz więcej przepisów z ich wykorzystaniem. Wynika to z faktu, że kiszenie staje się popularniejsze, a wielbiciele kiszonek chętniej sięgają po inne warzywa, nie tylko ogórki.

Kiszone pomidory świetnie sprawdzają się jako dodatek do sosów czy zup. Do smacznych potraw z kiszonych pomidorów na zimno można zaliczyć chłodnik czy koktajl warzywny. Bardzo dobrze sprawdzają się również jako składnik sałatki czy element kanapki.

Pomidory wpisują się w jadłospis zarówno osób, które chcą schudnąć, przytyć czy po prostu zmienić swoje nawyki żywieniowe. W wyliczeniu odpowiedniej kaloryczności diety dostosowanej do celu i indywidualnych potrzeb pomoże nowoczesna platforma.

W ramach abonamentu otrzymujemy przepisy wraz z listą zakupów, a także szereg innych ciekawych funkcjonalności, jak np. gotowanie dla rodziny.

Czytaj również

Bibliografia

  • Ewelina Gwóźdź, Piotr Gębczyński - Prozdrowotne właściwości owoców pomidora i jego przetworów - Med Rodz 2015; 4(18): 186-188
  • Ewelina HALLMANN, Ewa REMBIAŁKOWSKA - BADANIE I OCENA JAKOŚCI OWOCÓW WYBRANYCH ODMIAN POMIDORÓW (Lycopersicon esculentum Mill) Z PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ I KONWENCJONALNEJ ZE SZCZEGÓLNYM UWZGLĘDNIENIEM ZWIĄZKÓW BIOAKTYWNYCH - „Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering” 2007, Vol. 52(3)
  • Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ)
Artykuł napisany przez
Karina Białek
Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka. Na co dzień pracuje jako dietetyk w Peater - globalnej platformie dietetycznej popularyzującej zdrowe podejście do diety. Od najmłodszych lat eksperymentuje w kuchni i poszukuje niebanalnych połączeń. Obecnie uwielbia wertować książki kucharskie w poszukiwaniu ciekawych pomysłów na zdrowsze wersje tradycyjnych dań. Dietetyka i żywienie człowieka to jej pasja, dlatego ciągle stara się poszerzać swoją wiedzę w tym temacie. Pracując w Akademii Kulinarnej oraz cateringach dietetycznych, zdobyła wiedzę jak prawidłowo komponować posiłek, by był odżywczy i apetyczny. Wierzy, że zdrowa dieta może być smaczna i różnorodna.
Więcej z kateogrii: Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Najbardziej sycące produkty - oto 7 niskokalorycznych produktów
Przeczytaj artykuł
Potrawy z cukinii – proste przepisy na potrawy z kabaczka
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!
Podobne artykuły
Najbardziej sycące produkty - oto 7 niskokalorycznych produktów
Potrawy z cukinii – proste przepisy na potrawy z kabaczka
Danie ze szpinakiem – przepisy na potrawy ze świeżym i mrożonym
Dania z brokułem – jakie? Dietetyczne przepisy

Przychodnia online dla Ciebie

Szybka konsultacja lekarska online przez telefon.

Zacznij leczenie, przedłuż receptę na przyjmowane leki - szybko i bez kolejek.

Wybierz konsultację

Reklama

Może to Cię zainteresuje
Ból owulacyjny - ile trwa i jak go załagodzić?
Dieta ketogeniczna – na czym polega? Zasady i jadłospis
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
RDW CV - co znaczy wysokie lub niskie?
D-dimery: norma, badanie i wyniki. Przyczyny podwyższonych?

Reklama