Reklama
Bogactwo witamin i enzymów
W cyklu życiodajnym roślin kiełki reprezentują moment największej żywotności. Podczas kiełkowania zawartość witamin i enzymów gwałtownie wzrasta, jednocześnie cukier przekształcony jest w cukry proste, białko zmienione w aminokwasy i peptony, a surowy tłuszcz jest rozkładany do postaci wolnych kwasów tłuszczowych. Proces kiełkowania doprowadza zatem do wstępnego strawienia zawartych w nasionach składników odżywczych, co sprawia, że są one łatwiejsze do przyswojenia i dalszego metabolizowania. Często zboża czy warzywa, które nas uczulają, w formie skiełkowanej nie uczulają. Zwłaszcza zimą oraz wczesną wiosną kiełki stanowią świetne źródło witamin i minerałów.
Reklama
Kiedy kiełki trzeba obgotować?
W Chinach, gdzie spożywanie kiełków ma tysiącletnią tradycję, zwykle się kiełki gotuje. Rzeczywiście, dla lepszego trawienia kiełki dużych zbóż lub roślin strączkowych powinny zostać obgotowane na parze - fasola adzuki, soczewica, kukurydza, zielony groszek, soja, ciecierzyca, pszenica. Kiełki obgotowana na parze zachowają wartości odżywcze i energetyzujące. Jeśli ktoś ma luźne stolce lub często odczuwa zimno powinien kiełki spożywać obgotowane. Także dopiero po obgotowaniu stają się one odpowiednim pokarmem dla ludzi starszych i dzieci.
Reklama
Ulubione kiełki Ameryki
Lucerna to ulubiony rodzaj kiełków w Ameryce. Pobudzają one apetyt, korzystnie działają na układ moczowy i jelita, oczyszczają organizm. Używane są w przypadku artretyzmu i kamieni żółciowych. Zawierają osiem enzymów, które pomagają w przyswajaniu białka, tłuszczów i węglowodanów. Jest to pokarm bezpieczny nawet dla dzieci i matek karmiących. Zawierają białko, żelazo, wapń, magnez, potas, siarkę, kobalt, cynk, a także witaminy K i PP.
Reklama
Kiełki pszenicy w kosmetyce
Olejek pozyskiwany z kiełków znajdziesz w kremach nawilżających, regenerujących, serum i maskach ujędrniających przeznaczonych do pielęgnacji cery dojrzałej. A także w innych kosmetykach zalecanych dla skóry szorstkiej, wrażliwej, zmęczonej i skłonnej do podrażnień. Jest również składnikiem szamponów i odżywek do łamliwych i suchych włosów. Sekretem działania kiełków jest bogactwo witaminy E o właściwościach antyrodnikowych i nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) wykazujących cechy nawilżające i łagodzące. Olejek z pszenicy uelastycznia skórę, chroni przed przedwczesnym starzeniem i skutecznie pomaga wygładzić naskórek. Jest też składnikiem balsamów zapobiegających powstawaniu cellulitu.
Czytaj też: Jakie zdrowe i jadalne rośliny możesz hodować w swoim domu?
Ewa Pol