Reklama
Właściwości cebuli
Cebula kryje w sobie moc witamin i mikroelementów, które poprawiają odporność. Witamina C, magnez, fosfor, cynk i krzemwzmacniają organizm, dzięki czemu staje się on mniej podatny na infekcje.
O cebuli mówi się często, że to naturalny antybiotyk. Wszystko przez bakteriobójcze substancje znajdujące się pod jej łuskami.
Dzięki dużej zawartości antyoksydantów, regularne spożywanie cebuli może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, nerek, gardła i jamy ustnej. Przekonują o tym naukowcy z Włoch i Szwajcarii.
Działanie cebuli
Cebula rozrzedza krew, przez co przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów. Dzięki wysokiej zawartości potasu może z kolei przyczynić się do obniżenia ciśnienia tętniczego.
Ważne! Cebula, choć zdrowa, jest też ciężkostrawna. Osoby z wrażliwym żołądkiem, ciężkimi chorobami nerek i wątroby, zapaleniem jelit oraz innymi chorobami układu pokarmowego niestety powinny z niej zrezygnować. Wykluczyć z diety powinny ją również osoby, u których często pojawia się zgaga, albowiem duża ilość cebuli w jadłospisie może przyczynić się do wzmożenia objawów tej dolegliwości.
Reklama
Zastosowanie cebuli
Cebula jest składnikiem niektórych maści na blizny. Choć nie pachną one zbyt ładnie, są naprawdę skuteczne. Sok z cebuli wspomaga również gojenie się ran po oparzeniach. To warstwowe warzywo, dzięki zawartości flawonoidów, działa moczopędnie. Warto zatem spożywać je podczas infekcji dróg moczowych czy w zaburzeniach związanych z wydalaniem moczu.
Początek treści sponsorowanej
W przypadku nieestetycznych blizn pooparzeniowych, powypadkowych czy pooperacyjnych warto sięgnąć po lek w formie żelu dostępny w aptekach. Preparat, zawiera substancje czynne, takie jak heparyna, allantoina i wyciąg z cebuli. Współdziałanie tych składników w szczególności reguluje syntezę kolagenu, będącego głównym białkiem tkanki łącznej, co pozytywnie wpływa na wygląd i sposób gojenia uszkodzonej skóry. Jeśli chcesz pozbyć się blizny kliknij tutaj.
Koniec treści sponsorowanejJak przechowywać cebulę? Na pewno nie w lodówce. Najlepiej trzymać ją w suchym i ciemnym miejscu. Po przekrojeniu należy jak najszybciej ją spożyć – inaczej zacznie wydzielać nieprzyjemny, ostry zapach. Aby przekonać się o jej leczniczych właściwościach, najlepiej spożywać ją na surowo. Przy przeziębieniu na przykład w formie syropu z dodatkiem miodu i soku z cytryny.