Tego nie jedz po operacji wyrostka. Kliknij tutaj!
Tego nie jedz po operacji wyrostka. Kliknij tutaj!
Tego nie jedz po operacji wyrostka. Kliknij tutaj!

Jakie właściwości ma cebula?

Cebula to warzywo o wielu właściwościach leczniczych – działa nie tylko na przeziębienie, ale także na… blizny. Pomoże także osobom z problemami dróg moczowych. Jakie właściwości posiada cebula i co robić, by się o nich przekonać?
Właściwości cebuli
źródło:123RF
Spis treści

Reklama

Właściwości cebuli

Cebula kryje w sobie moc witamin i mikroelementów, które poprawiają odporność. Witamina C, magnez, fosfor, cynk i krzemwzmacniają organizm, dzięki czemu staje się on mniej podatny na infekcje.

O cebuli mówi się często, że to naturalny antybiotyk. Wszystko przez bakteriobójcze substancje znajdujące się pod jej łuskami.

Dzięki dużej zawartości antyoksydantów, regularne spożywanie cebuli może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, nerek, gardła i jamy ustnej. Przekonują o tym naukowcy z Włoch i Szwajcarii.

Działanie cebuli

Cebula rozrzedza krew, przez co przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów. Dzięki wysokiej zawartości potasu może z kolei przyczynić się do obniżenia ciśnienia tętniczego.

Ważne! Cebula, choć zdrowa, jest też ciężkostrawna. Osoby z wrażliwym żołądkiem, ciężkimi chorobami nerek i wątroby, zapaleniem jelit oraz innymi chorobami układu pokarmowego niestety powinny z niej zrezygnować. Wykluczyć z diety powinny ją również osoby, u których często pojawia się zgaga, albowiem duża ilość cebuli w jadłospisie może przyczynić się do wzmożenia objawów tej dolegliwości.

Reklama

Zastosowanie cebuli

Cebula jest składnikiem niektórych maści na blizny. Choć nie pachną one zbyt ładnie, są naprawdę skuteczne. Sok z cebuli wspomaga również gojenie się ran po oparzeniach. To warstwowe warzywo, dzięki zawartości flawonoidów, działa moczopędnie. Warto zatem spożywać je podczas infekcji dróg moczowych czy w zaburzeniach związanych z wydalaniem moczu. 

Jak przechowywać cebulę? Na pewno nie w lodówce. Najlepiej trzymać ją w suchym i ciemnym miejscu. Po przekrojeniu należy jak najszybciej ją spożyć – inaczej zacznie wydzielać nieprzyjemny, ostry zapach. Aby przekonać się o jej leczniczych właściwościach, najlepiej spożywać ją na surowo. Przy przeziębieniu na przykład w formie syropu z dodatkiem miodu i soku z cytryny.

Olga Szymkowiak
Artykuł napisany przez
Olga Szymkowiak
Olga Szymkowiak to utalentowana dziennikarka i content writer, która swoją karierę zawodową rozpoczęła w "Gazecie Wyborczej". Jej doświadczenie obejmuje pracę w jednym z wiodących polskich portali medycznych, gdzie zdobyła cenne doświadczenie w pisaniu na tematy zdrowotne, dietetyczne oraz związane z urodą. Obecnie Olga skupia się na tworzeniu treści o szerokim zakresie tematycznym, łącząc profesjonalizm dziennikarski z kreatywnym podejściem do pisania. Olga, absolwentka Uniwersytetu Łódzkiego w dziedzinie Kulturoznawstwa, wyróżnia się zdolnością do przekazywania skomplikowanych tematów w przystępny i angażujący sposób. Jej teksty charakteryzują się głębokim zrozumieniem tematu, kreatywnością i precyzją,
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Warzywa
Sok pomidorowy – przepis na sok z wyciskarki i blendera
Dwie szklanki z sokiem pomidorowym
Jak gotować bób? - świeży, mrożony i żeby nie wzdymał? Sposoby i przepisy
Ugotowany młody bób w miseczce
Czy ziemniaki zawierają gluten?
Czy ziemniaki mają gluten
Podobne artykuły
Sałatka z selerem naciowym
Przepisy z selera naciowego - ciepłe potrawy oraz zdrowe sałatki
Szklanka soku z selera naciowego i różne warzywa w kuchni
Sok z selera naciowego - czy warto go pić? Sprawdź, na co pomaga
Bób w misce
Bób - kalorie i właściwości. Jakie ma wartości odżywcze?
Mężczyzna trzyma bataty w koszyku
Indeks glikemiczny batatów. Ile kalorii ma słodki ziemniak?
Szklanka soku pomidorowego i koszyk z pomidorami
Właściwości soku pomidorowego. Na co pomaga sok z pomidorów?

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Jakie funkcje Twojego CGM są dla Ciebie najważniejsze?
Touchcare CGM