Czarny plastik w przyborach kuchennych. Sprawdź, dlaczego lepiej go unikać ❗
Czarny plastik w przyborach kuchennych. Sprawdź, dlaczego lepiej go unikać ❗
Czarny plastik w przyborach kuchennych. Sprawdź, dlaczego lepiej go unikać ❗

Ocet - 10 powodów dlaczego musisz mieć go w domu

Ocet niejedno ma imię. Może być sporządzony z jabłek, orzechów, trzciny cukrowej, ziemniaków, daktyli, malin, winogron, ryżu.
Spis treści

W Polsce najpopularniejszy jest ocet jabłkowy, ocet winny oraz czysty ocet destylowany biały zwany octem spirytusowym, który jest wytwarzany ze zboża. Najpopularniejszy i najzdrowszy jest ocet jabłkowy z uwagi na zawartość pektyn, które wspomagają proces trawienia. 

Ocet zwalcza bakterie i grzyby, zmniejsza swędzenie po ukąszeniu owadów, łagodzi nawet oparzenie słoneczne. Oto 10 powodów, dla których powinniśmy mieć ocet zawsze w kuchennych zapasach.

Zalety octu

1. Świetny do włosów i skóry głowy - użyj jako ostatnie płukanie do włosów (rozcieńczony z wodą w proporcji 3 łyżeczki na litr wody), w ten sposób usuniesz pozostałości szamponu i balsamu, zamkniesz też łuski włosów. Dzięki temu będą lśniące. Płukanie włosów octem pomaga także złagodzić swędzenie skóry głowy.

2. Łagodny środek chłodzący - złagodzi stan zapalny poparzonej skóry.

3. Przemywaj skórę między palcami stóp - gdy masz grzybicę stóp mocz stopy w occie, dokładnie przemywaj skórę między palcami.

4. Środek na użądlenia - ból po ukąszeniu komara lub pszczoły możesz złagodzić przykładając do tego miejsca wacik nasączony octem.

5. Pochłaniacz zapachów - octowa płukanka zlikwiduje z ubrań zapach dymu, odświeży pieluszki niemowlęce, gdy doda się go do ostatniego płukania.

6. Popularny ludowy sposób na ból głowy - namocz chusteczkę higieniczną w occie i przyłóż do głowy.

7. Ludowy specyfik na ból gardła - płukaj mieszaniną sporządzoną z łyżeczki octu i szklanki wody.

8. Niestrawność spowodowana niedoborem kwasu żołądkowego - łyżeczka octu zmieszanego z wodą po posiłku. Stosować tylko wtedy, gdy problemem jest niedobór kwasu żołądkowego, a nie jego nadmiar.

9. Do czyszczenia lodówek - octem zmieszanym z wodą umyj lodówkę.

10. Do mycia zlewów, kranów, wanny, toalet.

Zobacz też: Zioła, które leczą

 

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Odżywianie
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne
Jedzenie z glutaminianem sodu
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo
Chleb wieloziarnisty razowy
Czy smalec gęsi ma właściwości lecznicze?
Gęsi smalec do smarowania
Podobne artykuły
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Ziemniaki
Zielone ziemniaki - czy można je jeść? Trucizna czy odmiana?
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Masło klarowane
Masło klarowane (ghee) - jak zrobić i do czego je stosować?
Produkty bez glutenu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Czy regularnie stosujesz środki na blizny po urazach lub operacjach?
Contractubex_sonda