Rany w kuchni - jak zabezpieczyć przed wodą i zabrudzeniem?

Każdego roku w polskich domach dochodzi do prawie 3 mln wypadków. Jednym z najniebezpieczniejszych miejsc jest kuchnia. Sprawdź, do jakich urazów najczęściej dochodzi w kuchni oraz jak odpowiednio zabezpieczyć ranę przed wodą i zabrudzeniem.
Rany w kuchni
Fot. 123RF

Spis treści

Rany w kuchni 

Co piąty wypadek ma miejsce w domu, czyli tam, gdzie teoretycznie powinniśmy się czuć najbezpieczniej. Każdego roku w polskich domach dochodzi do prawie 3 milionów wypadków. Przytrafiają się one każdemu, ale w grupie najwyższego ryzyka są oczywiście dzieci i seniorzy. W domach najczęściej ulegamy oparzeniom, skaleczeniom i upadkom. Okazuje się, że miejscem szczególnie niebezpiecznym jest kuchnia - pełna ostrych noży i sprzętów, które, nieumiejętnie używane, mogą zrobić nam krzywdę. W trakcie gotowania niebezpieczeństwo wypadku znacząco wzrasta, gdyż łatwo o poparzenie. 

Gojenie ran kuchennych 

Medycy wyróżniają wiele rodzajów ran - cięte, kłute, szarpane, miażdżone, tłuczone, kąsane, postrzałowe, termiczne oraz chemiczne. W kuchni najczęściej zadajemy sobie rany termiczne oraz cięte. Każda z tych ran wymaga innego postępowania. 

W przypadku rany ciętej musimy jak najszybciej zatamować krwawienie. Niewielka rana prawdopodobnie sama się zasklepi, ale przy ranie głębokiej konieczne będzie założenie szwów. Po zasklepieniu rana wejdzie w kolejny etap gojenia nazywany stanem zapalnym. Wówczas wokół niej pojawi się obrzęk i rumień. Na tym etapie ranę należy odpowiednio pielęgnować, żeby nie wdało się zakażenie. Ostatni etap to odbudowa uszkodzonej tkanki, który prawdopodobnie zakończy się pojawieniem blizny. 

Inaczej postępujemy z ranami termicznymi, czyli powstałymi na skutek działania ognia lub gorącego płynu. Tego typu rany nie krwawią, więc nie będziemy musieli zakładać opatrunku uciskowego. Przy ranach oparzeniowych najważniejsze jest chłodzenie. Zaleca się jak najszybciej schłodzić poparzone miejsce pod bieżącą, zimną wodą. Oparzenie I stopnia, czyli powierzchniowe, możemy zaopatrzyć samodzielnie. Jeśli natomiast uszkodzeniu uległ nie tylko naskórek, powinniśmy natychmiast wezwać pomoc. 

Reklama

Plastry na oparzenia

Opatrunek na oparzenia I stopnia możemy zastosować samodzielnie. Jednak powinniśmy założyć go dopiero po schłodzeniu rany oparzeniowej. Pamiętajmy, że ich nie dezynfekujemy. Jaki opatrunek wybrać? Najlepiej taki, który zapewni ranie wilgotne środowisko i uchroni ją przed uszkodzeniami. W tej roli idealnie sprawdzą się hydrożelowe plastry na oparzenia, które przyjemnie chłodzą, redukują ból oraz przyspieszają proces gojenia się rany.

Ponadto niektóre plastry są wodoodporne, oddychające, a także zabezpieczają ranę przed urazami, dzięki amortyzującym właściwościom żelu. Dodatkowo nie powodują podrażnień podczas zmiany opatrunku. Plastry sprzedawane są w praktycznych rozmiarach, w sterylnych opakowaniach. 

Plastry na rany cięte 

Pierwsza pomoc w przypadku rany ciętej polega na zatamowaniu krwawienia. Następnie ranę trzeba odpowiednio zabezpieczyć przed zakażeniem. Jak to zrobić? Najpierw skaleczenie powinno się przemyć roztworem soli fizjologicznej, ewentualnie pod bieżącą wodą, a później zdezynfekować. W tym celu zaleca się użyć środka antyseptycznego na bazie oktenidyny. Na koniec powinniśmy założyć opatrunek osłaniający. Mogą to być tradycyjne plastry z opatrunkiem, wykonane z wytrzymałej tkaniny z wodoodporną impregnacją. 

Jeśli natomiast rana jest narażona na częsty kontakt w wodą, warto wybrać plastry wodoodporne, wykonane z mocnej foli polietylenowej, odpornej na brud i wodę. Dodatkowo niektóre plastry zostały pokryte syntetycznym klejem kauczukowym, co umożliwia ich bezbolesne oderwanie, bez pozostawiania nieestetycznych śladów na skórze. 

Reklama

Opatrunki na rany narażone na otarcia 

Rany powstałe w kuchni są narażone nie tylko na kontakt z wodą, ale także na otarcia i ucisk. Jeśli nie chcemy podrażniać rany, warto zainwestować w plastry, które zostały wykonane z miękkiej pianki polietylenowej z mikroperforacją.

Dzięki właściwościom amortyzującym pianki, plastry zapewniają ochronę przed uciskiem i tarciem. Ponadto większość została opracowana w taki sposób, by nie odklejała się przy poruszaniu, a także odrywała się bezboleśnie, nie pozostawiając śladów.

Czytaj też: 

Bibliografia

  • Roczniak W., Babuśka-Roczniak M., Zahaczewski K., Marek H., Jakubowski K., Wojtanowska M., Cipora E., Postępowanie przedszpitalne i szpitalne w ciężkich oparzeniach ciała. Opis przypadku, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2017, Tom 23, Nr 1, 68–72.
  • https://www.hartmann24.pl

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

Pytanie: W jakiej formie najchętniej wybierasz preparaty na odbudowę chrząstki stawowej?

  Tabletki

  Proszek do rozpuszczania

  Zastrzyki

  Płyn

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!