Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗
Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗
Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗

5 powodów, dla których warto pić tran

Jak działa olej z wątroby dorsza? Dlaczego należy sięgać po tran w okresie jesienno-zimowym i w jaki sposób oddziałuje na organizm? Przedstawiamy 5 powodów, dla których warto łykać lub pić tran.
Spis treści

Reklama

Powód pierwszy – wzmacnia pracę mózgu

Tran jest bogaty w wartościowe dla organizmu nienasycone kwasy omega-3, które oddziałują pozytywnie na pracę mózgu. Pobudzają krążenie krwi oraz komórki nerwowe do pracy, pomagają w skupieniu i wytężonej pracy umysłowej.

Tran powinny przyjmować również osoby starsze. Nienasycone kwasy omega-3 zawarte w oleju z wątroby dorsza zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Po tran warto sięgać również w momentach wytężonej pracy umysłowej.

Reklama

Powód drugi – dawka witaminy D

Poza zdrowymi kwasami omega-3 tran bogaty jest w witaminę D, która jest niezwykle potrzebna naszemu organizmowi. Ciało człowieka nie wytwarza tej witaminy, a pozyskuje ją głównie z działania promieni słonecznych – stąd też jesienią i zimą cierpimy na jej niedobór. Dlatego po tran warto sięgnąć właśnie teraz.

Witaminie D towarzysz witamina A. Razem działają regenerująco na kości i zęby, pomagając w przyswajaniu wapnia oraz fosforu. Stąd też tran powinny przyjmować dzieci oraz dojrzewająca młodzież, by zadbać o ich prawidłowy rozwój. Korzystny będzie również dla osób starszych, ponieważ chroni przed osteoporozą.

Zobacz: Witaminy - sprawdź, czego ci brakuje

Reklama

Powód trzeci – pobudzenie układu krwionośnego

Tran, dzięki zawartości zdrowego tłuszczu, pomaga w walce ze złym cholesterolem, a co za tym idzie, zapobiega miażdżycy oraz zawałom serca. Kwasy omega-3 obniżają krzepliwość krwi, rozbijają skrzepy powstające w żyłach, doprowadzając do wzrostu poziomu dobrego cholesterolu we krwi.

Picie tranu zaleca się więc osobom, które mają problemy z układem krwionośnym – starszych, prowadzących niezdrowy tryb życia, z nadwagą. Przyjmowanie tranu zaleca się również kobietom w ciąży, by zniwelować problemy zdrowotne, a także wpłynąć pozytywnie na zdrowie dziecka.

Reklama

Powód czwarty – walka z reumatyzmem

Oprócz niezwykłych właściwości wzmacniających odporność, pobudzających krążenie oraz poprawiających pracę mózgu, tran można stosować także w celu zapobiegania bólom reumatycznym. Skuteczny jest zwłaszcza w przypadku zapalenia stawów, ponieważ nie dopuszcza do niszczenia chrząstek stawowych.

Najnowsze badania na temat oddziaływania na reumatyczne zapalenie stawów wskazuje, że codzienne przyjmowanie tranu spowalnia przykre skutki związane z wyrodnieniem stawów, opóźniając skutki starzenia organizmu. Przyjmowanie oleju z wątroby dorsza przyczynia się również do ograniczenia przyjmowania leków reumatycznych.

Reklama

Powód piąty – działanie antynowotworowe

Na tym jednak nie kończą się zalety tranu. Naukowcy odkryli również, że olej z wątroby dorsza nie tylko pomaga w problemach z reumatyzmem, ale także przejawia działanie antynowotworowe. Zdaniem kalifornijskich naukowców zawarte w tranie kwasy omega-3 mogą zapobiec wystąpieniu oraz rozwijaniu się nowotworu piersi i jajników, a także jelit.

Domniema się jednak, że nadmiar kwasów omega-3 w organizmie mężczyzny może doprowadzić do rozwoju raka prostaty oraz niebezpiecznych przerzutów. Doszła do tego inna grupa naukowców z USA, którzy udowadniają, że wysokie stężenie rybiego tłuszczu zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworu. Dlatego zamiast suplementów diety z tranem zaleca się jedzenie ryb.

Zobacz też:

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Tłuszcze nasycone - jak je odróżnić od nienasyconych? Dzienna dawka
Produkty bogate w tłuszcze nasycone
Kolagen w jedzeniu - gdzie można go znaleźć? Naturalne źródła i suplementacja
Grafika artykułu Kolagen w jedzeniu - gdzie można go znaleźć. Na grafice znajduje się szklanka z ropuszczonym kolagenem i tytuł artykułu.
Podobne artykuły
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Masło klarowane
Masło klarowane (ghee) - jak zrobić i do czego je stosować?
Gorzki posmak w ustach
Gorzki smak w ustach - rano i po jedzeniu. Co oznacza i jak się go pozbyć?
Jedzenie z glutaminianem sodu
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne
Produkty bez glutenu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?

Reklama


1/3 kobiet ma niedobór tego pierwiastka 😲
Sprawdź powód!