ChatGPT został poddany egzaminowi z interny. Wyniki mogą zaskakiwać. Sprawdź❗
ChatGPT został poddany egzaminowi z interny. Wyniki mogą zaskakiwać. Sprawdź❗
ChatGPT został poddany egzaminowi z interny. Wyniki mogą zaskakiwać. Sprawdź❗

Cukier dla cukrzyków - jakie zamienniki najlepsze?

Słodki smak produktów, czy potraw zazwyczaj kojarzy się z przyjemnością. Słodkie wypieki często towarzyszą spotkaniom rodzinnym i towarzyskim. Osoby zmagające się z cukrzycą, insulinoopornością czy innymi zaburzeniami ze strony gospodarki węglowodanowej, powinny unikać słodkości. Jednak od czasu do czasu mogą się one pojawić w codziennej diecie. Jaki zatem cukier dla cukrzyków będzie najbezpieczniejszym wyborem?
Cukier brzozowy
Źródło: 123RF
Spis treści

Reklama

Cukier w diecie cukrzyków

Cukrzyca to choroba, w której organizm nie produkuje insuliny lub wytwarza ją w zbyt małych ilościach w porównaniu do potrzeb organizmu. Insulina jest hormonem, który ma za zadanie zmniejszyć stężenie glukozy we krwi.

Przetrwały, wysoki poziom tego cukru w krwioobiegu powoduje, że zaczyna on uszkadzać inne komórki i tkanki np. nerwy czy naczynia krwionośne, a także przyspiesza proces starzenia się organizmu.

Osoby, które podają egzogenną insulinę dokładnie wyliczają ilość węglowodanów w posiłków, aby uniknąć zarówno za wysokich, jak i za niskich poziomów glukozy we krwi. Poza samą ilością węglowodanów ważny jest ich rodzaj oraz inne produkty znajdujące się na talerzu.

Pełnoziarniste produkty zbożowe, w towarzystwie warzyw, produktów białkowych i tłuszczu sprawiają, że posiłek jest trawiony wolniej, a stężenie glukozy wzrasta powoli.

Gdy na posiłek zostanie spożyty kawałek ciasta, batonik czy cukierki, może to doprowadzić do hiperglikemii (zbyt wysokiego stężenia glukozy). Jaki cukier dla cukrzyków będzie zdrowym i bezpiecznym rozwiązaniem?

Na sklepowych półkach pojawiło się wiele zamienników cukru, czy konwencjonalnych produktów, w których cukier został zastąpiony słodzikami. Czy wszystkie z nich sprawdzą się zamiast cukru dla cukrzyka? Niestety nie i dlatego warto czytać etykiety, aby wiedzieć po co sięgnąć.

Reklama

Ksylitol dla cukrzyka

Ksylitol jest naturalną substancją słodzącą pozyskiwaną z brzozy. Jego słodkość zbliżona jest do tradycyjnego cukru, przez co często wybierany jest jako zamiennik sacharozy. Cechuje go natomiast niższa wartość energetyczna – 240 kcal/100 g. Może być podgrzewany, dzięki czemu sprawdza się w domowych wypiekach.

Ksylitol dla cukrzyka będzie lepszym wyborem w porównaniu do tradycyjnego cukru ze względu na mniejszy wzrost glukozy po jego spożyciu. Jednak osoby z  wrażliwym przewodem pokarmowym mogą odczuwać dyskomfort ze strony przewodu pokarmowego.

Inną naturalną substancją o słodkim smaku jest stewia, czyli roślina pochodząca z Brazylii charakteryzująca się słodkim smakiem. Zastanawiając się, który z naturalnych zamienników cukru – ksylitol czy stewia będzie lepszym wyborem dla cukrzyka warto postawić na stewię.

Cechuje się ona dużo większą słodkością, nie dostarcza wartości energetycznej, a jej dostępne postacie (krzew, suszone liście, proszek, płyn) umożliwiają odpowiedni dobór formy w zależności od przeznaczenia użycia.

Cukier trzcinowy dla cukrzyków

Cukier trzcinowy był przed długi czas reklamowany jako zdrowszy zamiennik tradycyjnego cukru. Niestety, poza jasnobrązowym kolorem, niewiele różni go od białej sacharozy. Pomimo, że pozyskiwane są z różnych roślin – trzcina oraz burak cukrowy – ich wartość odżywcza jest niemal identyczna.

Dlatego cukier trzcinowy dla cukrzyków nie jest lepszą alternatywą z tego względu, że działa on na ich organizm tak samo jak biały cukier.

Reklama

Erytrytol dla cukrzyka

Ten naturalnie pozyskiwany z kukurydzy zamiennik cukru cechuje się nieco niższą słodkością oraz zdecydowanie mniejszą kalorycznością. W zależności od źródła zakłada się, że dostarcza 20-40 kcal/ 100 g, a oficjalnie przyjmuje się, że jest bezkaloryczny.

Erytrol dla cukrzyka będzie jednym z bezpieczniejszych wyborów. Niestety, jego nadmierne spożycie może wywołać objawy ze strony przewodu pokarmowego np. wzdęcia czy biegunkę. Do codziennej diety warto wprowadzać go stopniowo, nie przekraczając dziennej dawki 0,5-1 g/ kilogram masy ciała.

Ciężko jest jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie – erytrol czy ksylitol dla cukrzyka? Oba z nich będą lepszymi zamiennikami cukru lecz o nieco odmiennym smaku i możliwościach zastosowania. Jednak na korzyść erytrolu przemawia jego zerowy indeks glikemiczny, oznacza to, że nie powoduje on wzrostu stężenia glukozy we krwi.

Reklama

Pozostałe zamienniki cukru dla cukrzyków

Od momentu zwiększonej rozpoznawalności cukrzycy  zaczęto poszukiwać zamienniki cukru, które nie będą wpływać negatywnie na stężenie glukozy w organizmie. Kiedyś rekomendowanym zamiennikiem była fruktoza. Zakładano, że skoro osoby zmagające się z cukrzycą mają problem ze zbyt wysoką glukozą to fruktoza powinna być bezpieczna.

Jak się okazało z biegiem lat wyizolowany cukier owocowy dla cukrzyków ma takie same negatywne efekty jak sacharoza, pomimo niższego indeksu glikemicznego.

Obecnie producenci żywności chcą nas przekonać, że syrop z agawy, cukier kokosowy czy syrop klonowy to dobry zamiennik. O ile u osoby zdrowej taka zamiana nie wpłynie na stan zdrowia, tak u diabetyka może nieść poważne konsekwencje.

Cierpiąc na cukrzycę powinniśmy przede wszystkim skupić się na zmianie stylu życia. Należy wprowadzić prawidłowo zbilansowane posiłki, regularność ich spożywania oraz dawkę ruchu, co pomoże w zapobieganiu dużym wahaniom glukozy.

Należy podkreślić, że cukrzyca typu 1 uwarunkowana jest genetycznie, ale typ 2 rozwija się na skutek np. nadmiernej masy ciała i popełnianych błędów żywieniowych, dlatego między innymi tak ważne jest zdrowe odżywianie. Z pomocą w zmianie nawyków żywieniowych przychodzą nowoczesne rozwiązania np. aplikacje dietetyczne. Oferują one gotowe plany dietetyczne, bazę przepisów, motywatora picia wody, a także opiekę wykwalifikowanych dietetyków.

Czytaj również

Bibliografia

  • Emily Mejia, Michelle Pearlman. Natural Alternative Sweeteners and Diabetes Management. Curr Diab Rep 2019; 21;19(12):142
  • Wölnerhanssen B.K., Cajacob L., Keller N., Doody A., Rehfeld J.F., Drewe J., Peterli R., Beglinger C., Meyer-Gerspach A.C.: Gut hormone secretion, gastric emptying and glycemic responses to erythritol and xylitol in lean and obese subjects. Am J Physiol Endocrinol Metab 2016, 310(11): E1053-E1061
  • Regnat K., Mach L.R., Mach-Aigner A.R.: Erythritol as sweetener – wherefrom and whereto?, Applied Microbiology and Biotechnology, 2018, 102: 587–595.
Karina Białek
Artykuł napisany przez
Karina Białek
Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka. Na co dzień pracuje jako dietetyk w Peater - globalnej platformie dietetycznej popularyzującej zdrowe podejście do diety. Od najmłodszych lat eksperymentuje w kuchni i poszukuje niebanalnych połączeń. Obecnie uwielbia wertować książki kucharskie w poszukiwaniu ciekawych pomysłów na zdrowsze wersje tradycyjnych dań. Dietetyka i żywienie człowieka to jej pasja, dlatego ciągle stara się poszerzać swoją wiedzę w tym temacie. Pracując w Akademii Kulinarnej oraz cateringach dietetycznych, zdobyła wiedzę jak prawidłowo komponować posiłek, by był odżywczy i apetyczny. Wierzy, że zdrowa dieta może być smaczna i różnorodna.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne
Jedzenie z glutaminianem sodu
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Zielone ziemniaki - czy można je jeść? Trucizna czy odmiana?
Ziemniaki
Podobne artykuły
Gorzki posmak w ustach
Gorzki smak w ustach - rano i po jedzeniu. Co oznacza i jak się go pozbyć?
Produkty bez glutenu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Chleb wieloziarnisty razowy
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Masło klarowane
Masło klarowane (ghee) - jak zrobić i do czego je stosować?

Reklama


1/3 kobiet ma niedobór tego pierwiastka 😲
Sprawdź powód!