Ten owoc to skarbnica witamin! Zmniejsza ryzyko chorób w obrębie plamki żółtej i nie tylko. Kliknij i dowiedz się więcej!🍊
Ten owoc to skarbnica witamin! Zmniejsza ryzyko chorób w obrębie plamki żółtej i nie tylko. Kliknij i dowiedz się więcej!🍊
Ten owoc to skarbnica witamin! Zmniejsza ryzyko chorób w obrębie plamki żółtej i nie tylko. Kliknij i dowiedz się więcej!🍊

Dieta bulionowa - przepisy i zasady. Jakie są opinie na jej temat?

Rosnące zainteresowanie wpływem kolagenu na przedłużenie młodego wyglądu skóry sprawia, że szukamy naturalnych jego źródeł. Jednym z nich mogą być długo gotowane, na mięsie i kościach, buliony. Dodatkowo, upatrując wszędzie okazji do redukcji zbędnych kilogramów, stworzono dietę bulionową, która ma za zadanie odżywić oraz oczyścić organizm, wpłynąć na młodszy wygląd skóry i zadbać o zdrowie jelit.
Produkty w diecie bulionowej
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Dieta bulionowa, jak sama nazwa wskazuje, opiera się w głównej mierze na spożywaniu długo gotowanych bulionów.
  • Stosuje się ją 3 tygodnie. Na jakich zasadach się opiera?
  • Ta dieta przynosi efekty głównie w formie szybkiej utraty wagi.
Spis treści

Reklama

Zasady diety bulionowej

Dieta bulionowa dr Kellya Petrucci to 21 dniowy plan żywieniowy, dzięki któremu odmłodzisz i odżywisz organizm. Autorka programu opiera się na “uzdrawiającej” mocy długotrwale gotowanych bulionów. Zalecany jest przez nią między innymi bulion na kościach kurczaka, indyka, wołowiny czy z szkieletów ryb.

Dietę bulionową należy stosować przez okres 3 tygodni, zachowując w środy i niedziele post, w które to można spożyć jedynie 6 szklanek bulionu. W pozostałe dni spożywa się 3 posiłki i wypija 2 szklanki złotego wywaru.

Dzięki temu, według twórczyni, dieta bulionowa przemienia organizm w prawdziwą maszynę do spalania tkanki tłuszczowej. Wszystko dzięki regulacji poziomu glukozy i insuliny, której zbyt wysokie stężenia mogą blokować spalanie tłuszczu.

Post ma zmusić organizm do wykorzystania zapasów glukozy i wzmożenia lipolizy (rozpadu tkanki tłuszczowej), a także autofagii (samooczyszczania się komórek).

W trakcie trwania diety bulionowej mogą pojawić się niepożądane objawy, takie jak osłabienie czy ból głowy, głównie ze względu na niską zawartość węglowodanów i kaloryczność diety. Do zalecanych produktów w trakcie stosowania programu zaliczamy:

  • buliony - gotowane 12-36 godzin, na kościach lub ościach z dodatkiem warzyw i przypraw;
  • warzywa o małej zawartości skrobi – zielone warzywa liściaste (szpinak, załata, cykoria, rukola, jarmuż), cebula, czosnek, por, ogórek, papryka, pomidor, brokuł, kalafior, kapusta, kalarepa, rzodkiewka, rzepa, seler naciowy, pietruszka, cukinia, szparagi;
  • owoce - jabłko, owoce jagodowe, kiwi, melon, cytrusy, awokado;
  • mięso - wołowina, wieprzowina, drób;
  • jaja;
  • ryby;
  • tłuszcze - oliwa z oliwek, olej kokosowy;
  • pestki i nasiona – wszystkie oprócz orzechów ziemnych, mąka kokosowa i migdałowa;
  • zioła i przyprawy;
  • kawa i herbata bez cukru.

Zakazane z kolei są pozostałe warzywa i owoce, nasiona roślin strączkowych, nabiał (mleko, ser, jogurt, kefir),  produkty zbożowe (kasze, ryże, makarony, pieczywo), fast foody, słodycze czy alkohol. To ile kalorii dostarczy dieta bulionowa jest kwestią indywidualną.

Jednak analizując listę dozwolonych produktów pokrycie podstawowego zapotrzebowania może być wyzwaniem.

Reklama

Efekty diety bulionowej

Efekty diety bulionowej w pierwszej kolejności będą widoczne na wadze. Ten niskowęglowodanowy plan wpłynie na szybką utratę masy ciała, a w przede wszystkim wody, glikogenu czy treści pokarmowej.

Tkanka tłuszczowa będzie znikać wolniej, więc radość z utraconych pozornie kilogramów może zniknąć wraz z powrotem do starego modelu odżywiania.

To ile można schudnąć na diecie bulionowej wynika głównie z wyjściowej masy ciała i wybieranych produktów z listy tych dozwolonych. Jednak utrata wagi nie jest głównym celem opisywanego planu. Korzyści jakie mamy pozyskać z bulionów wynikają z ich unikalnych składników:

  • kolagen - białko w chodzące w skład skóry, odpowiadające za jej jędrność i elastyczność. Ponadto poprawia stan chrząstek stawowych;
  • glicyna - aminokwas wchodzący w skład glutationu - jednego z najsilniejszych antyoksydantów organizmu. Walczy on nie tylko z wolnymi rodnikami opóźniającymi starzenie organizmu, ale przede wszystkim zmniejsza stan zapalny.

Należy pamiętać, że 21 dni może być niewystarczające do poprawy kondycji skóry. Poza kolagenem jest wiele innych czynników wpływających na jej wygląd.

Opinie dietetyków o diecie bulionowej

Opinie o diecie bulionowej są podzielone. Osoby ją stosujące cieszą się z efektów jakie można dzięki niej osiągnąć. Ciepłe wywary ułatwiają jej stosowanie poprzez wpływ na zmniejszenie uczucia głodu. Jednak należy pamiętać, że nie dostarcza ona wszystkich niezbędnych składników. Jest bowiem uboga w węglowodany, błonnik, a także w witaminy i minerały.

Każda dieta eliminująca jakąś grupę produktów wymaga dokładnego zbilansowania i zastąpienia tych wyeliminowanych.

Jednak 21-dniowy okres diety, u osób zdrowych i prawidłowo odżywionych, nie powinien przynieść negatywnego wpływu na zdrowie. Ponadto to co kluczowe, plan nie dostarcza wystarczającej ilości witaminy C niezbędnej do wchłaniania i wykorzystania kolagenu.

Osoby zmagające się z cukrzycą, hiperlipidemią, chorobami trzustki i wątroby powinny skonsultować chęć wprowadzenia diety ze swoim lekarzem. Natomiast dna moczanowa wyklucza stosowanie bulionów na kościach.

Reklama

Jadłospis diety bulionowej

Dieta bulionowa opiera swój jadłospis na liście produktów dozwolonych. Niestety możliwości stworzenia posiłków są dość mocno ograniczone.

Aby przez okres 21 dni można było jeść smacznie i niemonotonnie wystarczy dbać o jak największą różnorodność wśród dopuszczalnych warzyw i owoców. Kluczową rolę odgrywają tu również przyprawy i sposób obróbki kulinarnej.

Przykładowy jadłospis:

Śniadanie: Omlet z mąką migdałową i owocami leśnymi.

Drugie śniadanie: bulion – 1 szklanka.

Obiad: cukinia faszerowana mięsem mielonym.

Podwieczorek: bulion – 1 szklanka.

Kolacja: sałatka z grillowanym indykiem, pomidorkami, pestkami i oliwą.

Reklama

Przepisy diety bulionowej

Stosując jakąkolwiek dietę warto sięgać po proste i szybkie w przygotowaniu posiłki. Przepisy w diecie bulionowej nie są skomplikowane, a ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Jedynie bulion kolagenowy powinien gotować się dłużej, bo nawet ponad dobę. Wywary można przygotować w większej ilości i zawekować, dzięki temu zaoszczędzimy sporo czasu.

Przygotowanie mięsa i ryb zależne jest od grubości kawałka i wybranej metody obróbki.

Bulion wołowy

Składniki:

  • szponder wołowy z kością - 1,6 kg,
  • cebula -  4 sztuki,
  • czosnek – 1 główka,
  • seler naciowy – 4 łodygi,
  • marchew – 2 sztuki,
  • natka pietruszki – 1 pęczek,
  • ziele angielskie – 6 ziaren,
  • liść laurowy – 5 sztuk,
  • pieprz ziarnisty – 20 ziarenek,
  • sól.

Sposób przygotowania

  1. Mięso umyć, zalać zimną wodą (4 litry) i zagotować.
  2. Warzywa umyć i obrać, a następnie pokroić. Cebulę i czosnek opalić palnikiem gazowym lub przypiec w piekarniku.
  3. Zmniejszyć ogień, dodać warzywa i przyprawy.
  4. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez minimum 4 godziny.

Cukinia faszerowana mięsem z indyka

Składniki:

  • cukinia - 1 sztuka (328 g),
  • indyk, mięso mielone – 120 g,
  • cebula - ¼ sztuki (22 g),
  • czosnek - 1 ząbek,
  • pomidor - 1 sztuka (160 g),
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki (14 ml),
  • pieprz czarny - 1 szczypta,
  • papryka słodka mielona - 1 szczypta,
  • sól - 1 szczypta.

Sposób przygotowania

  1. Cukinię umyj i przetnij wzdłuż na pół, wydrąż miąższ uważając, by nie uszkodzić skórki (jeżeli cukinia ma duże pestki należy je usunąć). Miąższ pokrój w kostkę.
  2. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
  3. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę, dodaj czosnek, mięso mielone i miąższ cukinii, a następnie dopraw i smaż przez kilka minut.
  4. Pomidory sparz gorącą wodą, następnie zdejmij skórkę, przekrój na cztery części, usuń pestki, a miąższ pokrój w kostkę.
  5. Pomidory przełóż na patelnię z mięsem i smaż przez 2-3 minuty.
  6. Wydrążone cukinie posyp solą i pieprzem.
  7. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i włóż do niej wypełnione farszem cukinie.
  8. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz cukinie w 180 stopniach (grzanie góra i dół) przez około 35 minut.

* Żeby zniwelować gorzkawy posmak kaszy jaglanej, warto przed ugotowaniem podprażyć ją na suchej patelni, aż do momentu wydzielenia się przyjemnego zapachu, a następnie wypłukać kaszę w zimnej wodzie. Można też zamiast tego wypłukać ją w gorącej, a następnie zimnej wodzie.

Restrykcyjne diety zazwyczaj kończą się efektem jo-jo. Wynika to z wielu ograniczeń i niskiej kaloryczności planu. Buliony kolagenowe można włączyć do codziennego menu i cieszyć się korzyściami płynącymi z nich.

Na rynku dostępne są nowoczesne platformy dietetyczne dostarczające gotowe plany żywieniowe, które można dopasować do swoich preferencji. Intuicyjna aplikacja, lista zakupów, możliwość wymiany posiłków to tylko kilka funkcjonalności jakie zyskuje się w ramach abonamentu.

Artykuł zawiera lokowanie produktu

 

Czytaj również

Bibliografia

  • Znaczenie racjonalnego żywienia w edukacji zdrowotnej: red. Wolska-Adamczyk A., WSIiZ, Warszawa 2015.
  • Kellyann Petrucci; Dieta bulionowa; Wydawnictwo Quello; 2021.
dietetyk Kamila Kasprzak
Artykuł napisany przez
dietetyk Kamila Kasprzak
Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka. Na co dzień pracuje jako dietetyk w Peater - globalnej platformie dietetycznej popularyzującej zdrowe podejście do diety. Pasjonatka aktywności fizycznej i zdrowego stylu życia. Interesuje się również psychodietetyką -ukończyła studia podyplomowe w tym zakresie na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym SWPS. Certyfikowany Instruktor Fitness oraz Trener Personalny. Jej konikiem jest żywienie osób aktywnych fizycznie. Wiedzę z tego obszaru zdobywa uczestnicząc w licznych szkoleniach i warsztatach.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Diety
Dieta na płaski brzuch - jak wygląda i na czym polega? Sprawdź, jak schudnąć z tej partii ciała
Kobieta z płaskim brzuchem
Dieta 1000 kcal - dla kogo jest polecana? Na jakie efekty liczyć?
Produkty o niskim indeksie glikemicznym
Dieta IF (post przerywany) – jadłospis na dietę 8/16
Produkty z diety IF
Podobne artykuły
Nastolatka
Dieta dla nastolatków. Przykładowy jadłospis dla młodzieży
Pokarmy usuwające toksyny z organizmu
Dieta detox, czyli jadłospis, który oczyści Twój organizm z toksyn w 1, 3 lub 7 dni
Pieczony dorsz to dobra propozycja na obiad przy diecie wątrobowej
Dieta wątrobowa. Przepisy na cały tydzień. Co można jeść?
Soki owococo-warzywne
Dieta płynna - przepisy i jadłospis. Co jeść?
Koszerne jedzenie
Koszerne jedzenie - co to jest żywność koszerna?

Reklama


Jak często robić regenerację włosów?
Sprawdź!