Dieta Cambridge - zasady, efekty i dozwolone produkty

Dieta Cambridge

Autor

Anna Żuber

Dieta Cambridge to znana od lat kuracja odchudzająca oparta na gotowych produktach w proszku. Cieszy się przychylnymi opiniami z uwagi na prostotę jej stosowania. Jednak nie jest to dieta cud - powrót po jej zakończeniu do złych nawyków żywieniowych oznaczać będzie powrót do dawnej wagi.

Dieta Cambridge bazuje na niskokalorycznych, gotowych produktach m.in.:

  • smacznych zupach,
  • napojach,
  • owsiankach,
  • batonach.

Produkty w diecie Cambridge

Produkty przygotowane dla osoby odchudzającej się powinny zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze i pokarmowe, które organizmowi powinny być dostarczane z codziennym pożywieniem. Są to:

  • wysokiej jakości białko, które ma zapobiegać ubytkowi beztłuszczowej masy ciała,
  • węglowodany na poziomie sprzyjającym łagodnej ketozie i eliminujący uczucie głodu,
  • witaminy, składniki mineralne i pierwiastki śladowe,
  • kwasy tłuszczowe odpowiedzialne za prawidłową gospodarkę lipidową.

Według zapewnień producenta w diecie tej wykorzystuje się produkty opracowane w laboratoriach Cambridge i uznanym przez środowisko naukowe - Programie Cambridge.

Stopnie w diecie Cambridge

Program składa się z 6 stopni energetycznych, których kaloryczność waha się pomiędzy 415 kcal a 1500 kcal i więcej. Celem diety jest przede wszystkim kontrolowana redukcja masy ciała, a następnie jej stabilizacja.

  • Stopień I – 415-615 kcal; może być stosowany przez pacjentów ze wskaźnikiem BMI powyżej 25 po konsultacji z lekarzem. Zakłada spożywanie trzech lub czterech produktów Cambridge dziennie oraz wypijaniu ok. 2,5 litra płynów (bez cukru). Może trwać nie dłużej niż 3 tygodnie.
  • Stopień II – 810 kcal; polega na spożywaniu trzech posiłków Cambridge wzbogaconych o 340 ml chudego mleka oraz jednego konwencjonalnego o wartości energetycznej ok. 250 kcal. Należy też wypijać ponad 2 litry wody.
  • Stopień III – 1000 kcal; to faza początkowa dla osób z otyłością przy wskaźniku BMI > 30, faza przejściowa jako tygodniowa przerwa w stosowaniu diety 810 kcal, lub faza wyjściowa po zakończeniu odchudzania niższymi stopniami energetycznymi. Stopień ten polega na łączeniu dań tradycyjnych z produktami Cambridge
  • Stopień IV – 1200 kcal; to faza początkowa dla osób, które przygotowują się do redukcji masy ciała na niższych stopniach programu lub wyjściowa po zakończeniu odchudzania na stopniu 3 (1000 kcal). W jadłospisie muszą się znaleźć 2 produkty Cambridge oraz 3 tradycyjnie przygotowane dania (śniadanie, lunch i obiad)
  • Stopień V – 1500 kcal; uwzględnia tylko jeden produkt Cambridge (ok. 140 kcal) oraz 4 posiłki konwencjonalne: 2 szklanki mleka (200 kcal), śniadanie (300 kcal), lunch (250 kcal), porcję owoców (50 kcal), obiad z deserem (500 kcal) oraz przekąskę (100 kcal)
  • Stopień VI – 1500+ kcal; utrzymanie masy ciała

Dieta Cambridge - przepisy

Jadłospis skomponowany jest tak, aby dostarczyć organizmowi małą ilość kalorii, ale nie zaburzać przy tym jego funkcji, jak to się dzieje w przypadku innych diet niskokalorycznych. W porównaniu do innych diet osoba chcąca schudnąć nie musi tracić czasu na kupowanie określonych produktów i spędzać dużo czasu w kuchni. Przepisy uzależnione są przede wszystkim od stopnia, a więc od kaloryczności.

Przykładowy jadłospis w diecie Cambridge

Śniadanie (205 kcal) -twarożek wiosenny

  • 1 kromka chleba chrupkiego, 
  • 1 1/2 plastra chudego twarogu (100 g), 
  • 1 łyżka śmietanki do kawy 9% tł. (10 g), 
  • 5 rzodkiewek (50 g), 
  • 1/2 średniego ogórka (50 g), 
  • po kilka gałązek koperku, szczypiorku i rzeżuchy,
  • biały pieprz, sól, 
  • 1 małe jabłko (120 g).

Twaróg rozetrzeć ze śmietanką. Rzodkiewki i ogórka pokroić w plasterki, zieleninę posiekać. Wymieszać składniki, doprawić solą i pieprzem. Udekorować gałązkami zieleniny.

II śniadanie

Baton Cambridge (smak do wyboru) plus kawa z 142 ml (ok. 2/3 szklanki) mleka 0,5% tł.

Obiad - łosoś w sosie koperkowo-jogurtowym (400 kcal)

  • 2 łyżki kaszy kuskus (45 g),
  • 1/2 szklanki wrzącej wody (100 ml),
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku (8 g),
  • 100 g filetu z łososia,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 2% tł. (20 g),
  • 1 łyżka posiekanego koperku (6 g),
  • 1 średnia marchewka (50 g),
  • 1 średni ogórek (100 g).

Marchewkę należy ugotować, a łososia piec na grillu, aż mięso będzie łatwo rozdzielić na kawałki. Kuskus zalać wrzącą wodą i odstawić na 5 minut, następnie dodać szczypiorek i wymieszać.

Kolejno, posiekany koperek zmieszać z jogurtem, dodać pieprz do smaku. Pokroić ogórek i ugotowaną marchewkę. Łososia należy podawać wraz z warzywami na kaszy kuskus ze szczypiorkiem. Wszystko polać sosem jogurtowo-koperkowym.

Kolacja

Napój Cambridge (smak do wyboru) przygotowany w 227 ml wody plus 150 g jogurtu naturalnego 0% tł.

Dieta Cambridge - opinie

W realizacji programu Cambridge pomagają konsultanci. Opinie dotyczące kuracji Cambridge są podzielone. Klienci chwalą sobie prostotę jej stosowania i to, jakie dieta Cambridge daje efekty, ale zastrzeżenia mają dietetycy. Przestrzegają oni przed kuracjami odchudzającymi z niską ilością kalorii oraz efektem jo-jo po zakończeniu diety Cambridge. Aby go uniknąć, trzeba wdrożyć zdrowe nawyki żywieniowe, dużo ćwiczyć i cały czas kontrolować wagę.

Czytaj też:

 

Oceń artykuł

(liczba ocen 18)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA