Najzdrowsze miejsce w internecie

Dieta Cambridge - efekty i wpływ na zdrowie. Czy jest bezpieczna?

Dieta Cambridge to znana od lat kuracja odchudzająca oparta na gotowych produktach w proszku. Cieszy się przychylnymi opiniami z uwagi na prostotę jej stosowania. Jednak nie jest to dieta cud - powrót po jej zakończeniu do złych nawyków żywieniowych oznaczać będzie powrót do dawnej wagi.
Posiłki w diecie Cambridge
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Dieta Cambridge opiera się głównie na spożywaniu gotowych lub bardzo szybkich w przygotowaniu posiłków.
  • Wyróżnia się dwie wersje diety Cambridge: amerykańską i brytyjską. Różnią się one nieco zasadami.
  • Dieta Cambridge powinna być stosowana jedynie przez zdrowe, dobrze odżywione osoby dorosłe. Dlaczego?
Spis treści

Na czym polega dieta Cambridge?

Dieta Cambridge obecnie nazywana jest również dietą 1:1 z uwagi na możliwość prowadzenia diety pod opieką konsultanta. Pierwsza nazwa pochodzi od miejsca opracowania i powstania tego sposobu odżywiania. Dieta Cambridge polega na spożywaniu gotowych lub szybkich w przygotowaniu posiłków. W miarę zwiększania kaloryczność plan ten pozwala na włączanie konwencjonalnych dań.

Twórcy podkreślają, że każdy posiłek stworzony jest tak, aby dostarczyć 200 kcal i zapewnić minimum 33 proc. zapotrzebowania na składniki odżywcze, witaminy i minerały.

Można wyróżnić dwie wersje diety Cambridge: amerykańską i brytyjską, które to nieco różnią się zasadami. Aktualnie najczęściej stosuje się mieszany plan żywieniowy - kombinację obu wariantów diety. Nie jest to plan łatwy do utrzymania, chociaż zasady są proste i z pewnością doprowadzą do ubytku masy ciała.

Dla kogo zatem jest dieta Cambridge? Dietę tę mogłyby podjąć jedynie zdrowe, dobrze odżywione osoby dorosłe. Dieta o tak niskiej kaloryczności nie powinna być jednak rekomendowana nikomu, a produkty będące jej podstawą mogą stanowić tylko urozmaicenie prawidłowo zbilansowanej diety.

Etapy diety Cambridge

Etapy diety Cambridge, w zależności od wersji mogą być różne, ale posiadają wiele wspólnych cech. W obu wariantach w czasie trwania I fazy spożywane są praktycznie same produkty diety Cambridge, w kolejnych pojawiają się posiłki konwencjonalne w odmiennej liczbie. Jak ją zastosować?

W brytyjskiej wersji diety Cambridge pojawia się etap przygotowania do diety, w którym to przez 7-10 dni należy ograniczać kalorie. Następnie przez okres 4 tygodni spożywa się 3-4 posiłki gotowe, o łącznej kaloryczności 600 kcal/dobę, a po miesiącu przychodzi czas stabilizacji, w której należy dostarczać 1000-1500 kcal (2 posiłki mogą być na bazie żywności konwencjonalnej).

Po tym etapie można przejść do okresu utrzymania masy ciała, w którym należy jeść około 1500 kcal, przy czym jeden z posiłków w ciągu dnia musi być daniem gotowym z diety Cambridge.

Wersja amerykańska diety Cambridge rozpoczyna się od zastosowania 3 posiłków z gotowych dań oraz jednego (400 kcal) z diety konwencjonalnej, co w sumie ma dostarczać około 800 kcal. Czas trwania diety nie jest ograniczony, ale sugerowany okres to 2 tygodnie i powinien być kontrolowany przez lekarza.

Należy pić 8-10 szklanek wody dziennie, dopuszczone jest spożywanie kawy i herbaty. Etap rozszerzania i utrzymania rekomenduje sięganie po jeden gotowy posiłek z diety Cambridge.

Jakie efekty daje dieta Cambridge?

Z uwagi na bardzo niską kaloryczność diety, a co za tym idzie również spory deficyt, z biologicznego punktu widzenia, utrata masy ciała może być znacząca i szybka. Będzie ona zatem skuteczna i przyniesie spektakularne efekty bardzo szybko.

Dieta Cambridge to plan żywieniowy zakładający, w pierwszych etapach kaloryczność diety poniżej podstawowej przemiany materii zarówno kobiet, jak i mężczyzn.

Przyczynić się to może do spadku masy mięśniowej, która jest podstawowym elementem zwiększającym zapotrzebowanie energetyczne. Tym samym zwiększa się ryzyko efektu jojo po zakończeniu planu, w trakcie powrotu do żywienia przed rozpoczęciem diety. Dochodzi również do utraty płynów i zubożenia zapasów glikogenu w wątrobie.

Diety niskokaloryczne, takie jak Cambridge mogą mieć swoje zastosowanie w szybkiej redukcji masy ciała i poprawie zdrowia metabolicznego u bardzo otyłych pacjentów przed operacją bariatryczną. W jednym z badań, pacjenci z ciężką otyłością (BMI ≥40 kg/m₂), przez 24 tygodnie stosowali dietę Cambridge i stracili średnio po około 10 kg, a ich glikemia uległa poprawie.

Warto jednak pamiętać, że nie sama redukcja kilogramów, a ich utrzymanie jest największym sukcesem. Krótkotrwałe diety nie przyczyniają się do zmiany nawyków żywieniowych i długotrwałych efektów stosowanych diet.

Czy dieta Cambridge jest zdrowa i bezpieczna?

Każda osoba, przed rozpoczęciem diety powinna skonsultować się z lekarzem. Przeciwwskazaniem do jej zastosowania jest między innymi:

  • cukrzyca,
  • dna moczanowa,
  • choroby nerek i wątroby, tarczycy,
  • udar mózgu,
  • zawał serca,
  • zaburzenia rytmu serca,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • operacja lub poważny wypadek w ostatnim roku,
  • choroby nowotworowe,
  • stosowanie wybranych leków
  • bulimia i anoreksja.

Dieta nie jest również odpowiednia dla dzieci i młodzieży, osób powyżej 60. roku życia oraz kobiet ciężarnych i w okresie laktacji. 

Dieta ta nie jest zdrowa i bezpieczna. Z uwagi na początkowo bardzo niską kaloryczność planu może prowadzić do wielu niedoborów pokarmowych, epizodów spadków cukru, osłabienia, zaburzeń układu hormonalnego oraz koncentracji czy obniżenia odporności i zwiększonego ryzyka efektu jo-jo, który często jest konsekwencją utraty masy mięśniowej.

Czy warto stosować dietę Cambridge? Zgodnie z opinią lekarzy, jak i specjalistów do spraw żywienia, dieta ta nie powinna być pierwszą deską ratunku w przypadku chęci utraty nadmiernych kilogramów.

Plan żywieniowy, a w szczególności jego kaloryczność musi być dobrana indywidualnie, na podstawie wyjściowej masy ciała, wieku, wzrostu, płci oraz podejmowanych aktywności.

Opinia osób stosujących opisaną dietę również nie jest zbyt pozytywna. Wspominają o tym, że jest ona ciężka do utrzymania w dłuższej perspektywie czasu oraz dosyć droga.

Jakie produkty wybierać na diecie Cambridge?

Ile kosztuje dieta Cambridge? Przybliżony dzienny koszt stosowania diety wynosi blisko 50 zł. Wraz z każdym etapem, gdy zmniejsza się liczba gotowych posiłków, cena będzie nieco niższa.

Stosując dietę Cambridge, a przede wszystkim komponując jadłospis warto sięgać po produkty o wysokiej gęstości odżywczej oraz bilansować dania tak, by były pełnowartościowe i bazowały na zasadach piramidy zdrowego żywienia dorosłego człowieka.

Dieta nie narzuca konkretnych eliminacji, ale warto ograniczyć w niej produkty przetworzone o wysokiej wartości energetycznej, a niskiej odżywczo.

Jadłospis diety Cambridge

Jadłospis diety Cambridge w głównej mierze bazuje na posiłkach gotowych. Można je zakupić u producenta diety. W ofercie można znaleźć koktajle, batony, makarony, zupy, ryże. Dzięki temu stworzenie menu staje się dużo łatwiejsze i wymaga od stosującego zdecydowanie mniej zaangażowania. Przykładowy jadłospis diety Cambridge może wyglądać tak:

  • śniadanie: owsianka jabłkowo-cynamonowa (12 zł),
  • drugie śniadanie: koktajl cappuccino (13 zł),
  • obiad: spaghetti Bolognese (14,5 zł),
  • zupa o smaku kurczaka z makaronem (12 zł).

Przepisy w diecie Cambridge

Dieta Cambridge zakłada włączenie własnych, konwencjonalnych dań o założonej kaloryczności. Poniżej przedstawiamy przepisy na 2 posiłki o kaloryczności 400 kcal:

Makaron ryżowy z grillowanymi warzywami i dynią

Składniki:

  • makaron ryżowy suchy – 50 g,
  • cukinia - 4 plastry (52 g),
  • papryka czerwona – ½ sztuki,
  • dynia mrożona – ¾ szklanki (105 g),
  • słonecznik łuskany, nasiona - 1 łyżka,
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka (7 ml),
  • sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie.

Sposób przygotowania

  1. Makaron ryżowy zalej wrzątkiem, przykryj, odstaw na kilka minut (w zależności od instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedź.
  2. Cukinię oraz paprykę umyj, pokrój w grube pasy i grilluj na patelni z odrobiną tłuszczu, aż się przypieką i zmiękną.
  3. Dynię ugotuj w osolonej wodzie.
  4. Wszystkie składniki wymieszaj, przełóż na talerz i posyp nasionami.

Placki z cukinii i marchewki z łososiem wędzonym

Składniki:

  • jaja kurze surowe - 1 sztuka,
  • cukinia - 5 plastrów (65 g),
  • marchew – ½ sztuki (37 g),
  • mąka ryżowa - 3 łyżki (36 g),
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka (7 ml),
  • sól, pieprz czarny,
  • koper świeży - 1 łyżeczka,
  • łosoś wędzony na zimno, płat - 60 g,
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka.

Sposób przygotowania

  1. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce. Następnie posól i po 10-15 minutach dokładnie odciśnij z wody.
  2. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Warzywa przełóż do miski, wbij jajko, dodaj mąkę, posiekany koperek oraz przyprawy.
  4. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem układaj placki i smaż przez kilka minut po obu stronach.
  5. Placki podawaj z rybą.

Chcąc uzyskać prawidłową masę ciała nie trzeba od razu szukać skrajnych rozwiązań. Nowoczesne aplikacje dietetyczne oferują kilkanaście zbilansowanych diet, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie.

Stosując gotowe plany można nauczyć się jak komponować posiłki i jakie wielkości porcji są odpowiednie do celu.

Ponadto aplikacja umożliwia indywidualne dostosowanie planu, wymianę posiłków czy stały kontakt z dietetykiem.

Artykuł zawiera lokowanie produktu

Czytaj również

Bibliografia

  • Cambridge, https://dieta-cambridge.com/ [dostęp: 26.09.2022].
  • Golubic R., Laur C., Kelsey M., et al.: The Cambridge Intensive Weight Management Programme Appears to Promote Weight Loss and Reduce the Need for Bariatric Surgery in Obese Adults. Front Nutr. 2018;5:54. Published 2018 Jul 12.
  • Connolly C.E.: Sudden death and the Cambridge diet. Lancet. 1989 Sep 2;2(8662):572.
  • Golubic R., Laur C., Kelsey M., et al.: The Cambridge Intensive Weight Management Programme Appears to Promote Weight Loss and Reduce the Need for Bariatric Surgery in Obese Adults. Front Nutr. 2018;5:54. Published 2018 Jul 12.
Ewelina Ogrzewała
Artykuł napisany przez
Ewelina Ogrzewała
Dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Stypendystka lokalnego programu, w którym to zrealizowała swój projekt z zakresu zdrowego odżywiania dla kobiet ciężarnych w szkole rodzenia oraz warsztaty żywieniowe dla dzieci. Doświadczenie i praktykę w zawodzie dietetyka zdobywa na kursach, a także prowadząc indywidualnych pacjentów. Współpracuje z osobami z problemem nadwagi i otyłości, a także chorób dietozależnych (m.in.: nadciśnienie, choroby układu krążenia, dyslipidemia, cukrzyca typu II i insulinooporność). Na co dzień pracuje jako dietetyk w Peater - globalnej platformie dietetycznej popularyzującej zdrowe podejście do diety.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Dieta 1700 kcal - przykładowy jadłospis, przepisy. Efekty
Dieta 1700 kcal
Przeczytaj artykuł
Dieta 1000 kcal - przykładowy jadłospis i efekty
Produkty o niskim indeksie glikemicznym
Przeczytaj artykuł
Dieta przy łuszczycy - co jeść i czego unikać?
Podobne artykuły
Dieta zupowa - przepisy. Jakie są zasady i efekty?
Dieta dla mężczyzn - jadłospis odchudzający i na przytycie
Dieta miażdżycowa - co jeść? Przykładowy jadłospis
Dieta przy boreliozie - jaka? Przykładowy jadłospis i przepisy

Reklama

Może to Cię zainteresuje
Dzbanek filtrujący - jaki wybrać i dlaczego filtrować wodę?
Jaki materac do łóżeczka dziecięcego? Na co zwrócić uwagę?
Jaki roller do twarzy wybrać i na co pomaga taki masaż?
Olejek CBD - jaki wybrać i czym się kierować przy zakupie?

Reklama