NAJZDROWSZE MIEJSCE W INTERNECIE

Dieta zupowa - przepisy. Jakie są zasady i efekty?

Dieta zupowa wbrew pozorom może wnieść wiele urozmaicenia do codziennego jadłospisu, ze względu na różnorodność produktów, z jakich można przygotować posiłki. Dobrze skomponowane zupy wzbogacają dietę w cenne składniki odżywcze, a także wspierają prawidłowe nawodnienie organizmu. Wraz z nimi można włączyć do diety wiele warzyw, które rzadko goszczą na co dzień.
Zupa krew
Źródło: 123RF
Spis treści

Zasady diety zupowej

Rodzajów diet zupowych jest wiele. Zasady, etapy jak i rekomendowana długość ich stosowania zależna jest od autora. Najbardziej popularna jest 3 dniowa dieta zupowa, ale może trwać nawet tydzień. Zasady diety zupowej są proste – w jadłospisie znajdziemy wyłączenie zupy, które należy spożywać niezależnie od pory dnia, na śniadanie, obiad i kolację.

Na czym polega dieta zupowa? Podstawową grupą produktów spożywaną podczas stosowania tej kuracji są warzywa, będące głównym składnikiem zup. Aby jednak kaloryczność diety nie była zbyt niska warto dodawać do posiłków produkty będące źródłem białka (drób, ryby czy nasiona roślin strączkowych), zdrowe tłuszcze (nasiona, pestki, oliwa, olej rzepakowy) i dodatki węglowodanowe (np. kasze, ryż czy makaron).

Ziemniaki w diecie zupowej to doskonały składnik zwiększający uczucie sytości. Są one niskokalorycznym warzywem skrobiowym, w efekcie czego ich dodatek nie podniesie znacząco kaloryczności planu.

Dla kogo dieta zupowa?

Czy dieta zupowa jest zdrowa? By dieta była dobrze zbilansowana i różnorodna wymagana jest duża wiedza lub wsparcie dietetyka. Jadłospis na tej diecie może pokrywać zapotrzebowanie energetyczne oraz na witaminy i składniki mineralne.

Ze względu na to, że nie jest to wcale takie łatwe, dieta ta nie będzie polecana dzieciom, młodzieży, kobietom w ciąży czy osobom ze zwiększonym zapotrzebowaniem na składniki odżywcze oraz cierpiącym na choroby przewlekłe, takie jak cukrzyca czy niewydolność nerek. Nie powinny jej stosować także osoby z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi.

Dieta ta jest bogata w błonnik pokarmowy, który to może nasilać wzdęcia czy biegunki. Skorzystać z niej mogą chorzy z problemami gryzienia oraz przełykania czy po operacjach chirurgicznych. W takich wypadkach zupy mogą dodatkowo wymagać rozdrobnienia czy zblendowania.

Efekty diety zupowej

Ile można schudnąć na diecie zupowej? Ubytek masy ciała będzie zależny od wyjściowej masy ciała oraz kaloryczności stosowanego planu. Dieta zupowa może dać szybkie efekty, ponieważ jest to dieta zazwyczaj niskokaloryczna. Należy pamiętać, że utracone kilogramy to wynik pozbycia się treści pokarmowej zalegającej w jelitach czy ubytek wody.

Oczywiście taką dietę można zbilansować, ale jest to dość trudne i wymaga podstawowej wiedzy dietetycznej. Plan żywieniowy, z uwagi na dużą ilość warzyw, dostarcza sporo błonnika i płynów, dzięki czemu jest dosyć sycący. To natomiast sprawia, że pokrycie podstawowego zapotrzebowania energetycznego może być utrudnione.

Wady diety zupowej to przede wszystkim ryzyko wystąpienia niedoborów pokarmowych przy długotrwałym jej stosowaniu czy często powtarzanych kuracjach. Do jednej z jej zalet należy natomiast wyrabianie nawyku jedzenia warzyw.

Twój lekarz online
Konsultacja
Umów konsultację ze specjalistą
Sprawdź
79,99 zł zł
E-recepta
Konsultacja z lekarzem
Sprawdź
79,99 zł zł
E-zwolnienie
Konsultacja z lekarzem
Sprawdź
79,99 zł zł

Jadłospis diety zupowej

Dieta zupowa, pomimo spożywania jednego rodzaju posiłków, powinna być urozmaicona. Jeżeli brakuje czasu na gotowanie kilku różnych zup w ciągu dnia to warto zadbać, aby na przestrzeni tygodnia pojawiły się w garnku odmienne warzywa, dodatki białkowe czy węglowodanowe.

Dla tych co mają nieco więcej czasu i mogą ugotować kilka zup na 2-3 dni do przodu przyda się przykładowy plan posiłków.

Dieta zupowa jadłospis:

  • Śniadanie: Zupa krem z cukinii z wędzonym łososiem
  • Obiad: Krupnik z kaszą jaglaną i mięsem z kurczaka
  • Kolacja: Krem z buraka z serem feta i pestkami dyni

Przepisy diety zupowej

Przepisy na zupy w diecie zupowej nie muszą być nudne. Mając do dyspozycji szeroki wachlarz produktów można zaszaleć z połączeniami i smakami. Dieta zupowa jak i jej przepisy powinny stać się inspiracją do żywienia na co dzień, ponieważ tego typu posiłkach można przemycić sporą ilość warzyw, a także płynów, a tym samym dostarczyć mniej kalorii.

Zupa krem z marchewki z kaszą jaglaną

Kalorie: 424 kcal; białko: 13 g; tłuszcze: 19 g; węglowodany: 66 g; błonnik: 18 g

Składniki:

  • pietruszka, korzeń – ¼ sztuki (40 g);
  • imbir, korzeń – 7 g;
  • kasza jaglana sucha - 3 łyżki (36 g);
  • marchew – 1 ½ sztuki (110 g);
  • seler korzeniowy – ¼ sztuki (136 g);
  • sok z cytryny - 1 łyżka (9 ml);
  • por – ¼ sztuki (44 g);
  • orzechy włoskie - 1 łyżka (16 g);
  • cebula - ¼ sztuki (22 g);
  • czosnek - 1 ząbek (7 g);
  • pietruszka, natka świeża - 2 łyżki (4 g);
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka (7 ml);
  • sól, pieprz czarny, kurkuma – szczypta.

Sposób przygotowania

  1. Kaszę gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut.
  2. Marchewkę, pietruszkę oraz seler, umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Pora oraz cebulę obierz i pokrój w półplasterki.
  4. W głębokim garnku rozgrzej tłuszcz, dodaj posiekaną cebulę i pora, a następnie zeszklij.
  5. Czosnek oraz imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  6. Do garnka przełóż starte warzywa, dodaj przyprawy, sok z cytryny, podlej wodą i gotuj przez około 15 minut.
  7. Zupę zblenduj na gładki krem.
  8. Podawaj z kaszą, posiekaną natką pietruszki i orzechami włoskimi podprażonymi na suchej patelni.

* Żeby zniwelować gorzkawy posmak kaszy jaglanej, warto przed ugotowaniem podprażyć ją na suchej patelni, aż do momentu wydzielenia się przyjemnego zapachu, a następnie wypłukać kaszę w zimnej wodzie. Można też zamiast tego wypłukać ją w gorącej, a następnie zimnej wodzie.

Zupa (krupnik) z kurczakiem, kaszą jaglaną i włoszczyzną

Kalorie: 359 kcal; białko: 23g; tłuszcze: 12 g; węglowodany: 45 g; błonnik: 6 g

Składniki:

  • kurczak, pierś – 100g;
  • kasza jaglana sucha – 2 łyżki;
  • marchew – ½ sztuki;
  • ziemniaki – ½ sztuki;
  • pietruszka, natka świeża – 1 łyżka;
  • bulion warzywny – 350 ml;
  • liść laurowy, ziele angielskie całe, sól biała, pieprz czarny – szczypta.

Sposób przygotowania

  1. Mięso umyj i ugotuj w wodzie z solą, zielem angielskim i liściem laurowym.
  2. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę.
  3. Cebulę obierz i posiekaj.
  4. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  5. Warzywa wrzuć do bulionu. Przykryj i gotuj około 15 minut do miękkości składników.
  6. Do zupy dodaj oskubane mięso (bez skóry i kości), całość posyp posiekaną natką pietruszki.

* Żeby zniwelować gorzkawy posmak kaszy jaglanej, warto przed ugotowaniem podprażyć ją na suchej patelni, aż do momentu wydzielenia się przyjemnego zapachu, a następnie wypłukać kaszę w zimnej wodzie. Można też zamiast tego wypłukać ją w gorącej, a następnie zimnej wodzie.

Chcąc zadbać o swoje zdrowie i sylwetkę, najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest stałe zastosowanie dobrze zbilansowanej diety, dostarczającej wszystkich niezbędnych składników pokarmowych i odżywczych. Pomocna w tym jest aplikacja dietetyczna, w ramach której możemy wybrać dietę, dostosowaną do naszej sytuacji zdrowotnej i korzystać nie tylko z setek smacznych przepisów, ale również wsparcia dietetyków.

Artykuł zawiera lokowanie produktu

Czytaj również

Bibliografia

  • https://dietetycy.org.pl/zupy-w-dietetyce-jak-wkomponowac-je-w-menu/ [dostęp 27.04.2022]
  • https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/moda-na-diety-zupowe/ [dostęp 4.05.2022]
  • Kunachowicz H., Przygoda B., Nadolna I., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydanie II zmienione, PZWL, Warszawa 2017
Kamila Pawłowska
Artykuł napisany przez
Kamila Pawłowska
Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka. Na co dzień pracuje jako dietetyk w Peater - globalnej platformie dietetycznej popularyzującej zdrowe podejście do diety. Pasjonatka aktywności fizycznej i zdrowego stylu życia. Interesuje się również psychodietetyką -ukończyła studia podyplomowe w tym zakresie na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym SWPS. Certyfikowany Instruktor Fitness oraz Trener Personalny. Jej konikiem jest żywienie osób aktywnych fizycznie. Wiedzę z tego obszaru zdobywa uczestnicząc w licznych szkoleniach i warsztatach.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Dieta 1000 kcal - przykładowy jadłospis i efekty
Przeczytaj artykuł
Dieta przy łuszczycy - co jeść i czego unikać?
Przeczytaj artykuł
Dieta norweska - efekty i jadłospis. Czy działa?
Podobne artykuły
Dieta 1000 kcal - przykładowy jadłospis i efekty
Dieta przy łuszczycy - co jeść i czego unikać?
Dieta norweska - efekty i jadłospis. Czy działa?
Dieta dla mężczyzn - jadłospis odchudzający i na przytycie
Dieta miażdżycowa - co jeść? Przykładowy jadłospis

Reklama

Może to Cię zainteresuje
Zimne dłonie – jak leczyć? Przyczyny i domowe sposoby
Ukruszony ząb - co należy zrobić, gdy dojdzie do urazu?
Skoki ciśnienia - przyczyny i objawy. Od czego nagłe?
Dieta w ciąży i w czasie karmienia piersią - czy warto stosować olej rzepakowy?

Reklama