Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗
Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗
Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗

Jakie jest zastosowanie gumy ksantanowej i gdzie można ją kupić?

Guma ksantanowa jest składnikiem używanym w wielu produktach spożywczych. Pełni rolę zagęstnika, stabilizatora. Często zastępuje gluten. Spożywana w umiarkowanych ilościach powinna pozostać obojętna dla zdrowia. Szeroko stosowana jest także w kosmetyce.
https://www.medme.pl/artykuly/pasta-do-zebow-rodzaje-czym-sie-kierowac-przy-wyborze,98630.html
123RF
Spis treści

Reklama

Co to jest guma ksantanowa?

Guma ksantanowa to polisacharyd o dużej masie cząsteczkowej. Produkowana jest w procesie fermentacji cukrów pochodzącym z kukurydzy, soi lub pszenicy przez bakterie Xanthomonas campestris. Często oznaczana jako xanthan gum. Zgodnie z Unijnym Rozporządzeniem dotyczącym dodatków do żywności oznaczana jest na żywności jako E415. Nie określono dla gumy ksantanowej dopuszczalnego dziennego poziomu spożycia (ADI). Jest stosowana jako zagęstnik, stabilizator, emulgator i substytut glutenu, a także znalazła swoje miejsce w produktach kosmetycznych, gdzie pełni rolę stabilizatora i zagęstnika, umożliwiając utrzymanie odpowiedniej konsystencji i tekstury.

Reklama

Guma ksantanowa a guma guar – czy to jest to samo?

Guma ksantanowa, a guma guar to dwa różne środki zagęszczające. Guma guar, pozyskiwana z nasion rośliny Cyamopsis tetragonoloba, ma inne właściwości i zastosowania. Guma arabska, choć czasem mylona z gumą ksantanową, to zupełnie inny produkt, pozyskiwany z drzew akacjowych. Nie jest synonimem gumy ksantanowej i ma inne właściwości oraz zastosowania. Jest często wykorzystywana w przemyśle spożywczym jako stabilizator, emulgator oraz środek zagęszczający, podobnie jak guma ksantanowa, ale pochodzą z różnych źródeł i nie są zamienne.

Reklama

Czy guma ksantanowa – szkodliwość E-415

Czy guma ksantanowa jest szkodliwa, czy może jest zdrowym dodatkiem do żywności? Guma ksantanowa jest uznawana za bezpieczną w umiarkowanych ilościach. Jednakże, jak każdy dodatek do żywności, może powodować reakcje alergiczne u niektórych osób. Nie ma dowodów na jej szkodliwość, ale też nie można powiedzieć, że jest zdrowa. Zawsze warto zwracać uwagę na ilość spożywanych dodatków do żywności i starać się wybierać takie produkty, które zawierają ich najmniej.

Jakie właściwości i zastosowanie ma guma ksantanowa?

Guma ksantanowa jest ceniona za swoje właściwości zagęszczające i stabilizujące. Używana jest w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Nie ma znanych przeciwwskazań do jej stosowania, poza indywidualną nietolerancją. Guma ksantanowa zastosowanie znajduje w produktach bezglutenowych doskonale zastępując właściwości glutenu. Dodatkowo w kosmetyce wykorzystywana jest w produktach, w których producent chce zwiększyć lepkość. Natomiast w przemyśle spożywczym znaleźć ją w produktach o gęstszej konsystencji np, przetworach, dżemach czy gotowych sosach.

Dalszą część artykułu znajdziesz pod sekcją "Pytania do eksperta"

Pytania do eksperta
Kamila Pawłowska
Kamila Pawłowska
dietetyk
01
Z czego wytwarzana jest guma ksantanowa?
Guma ksantanowa wytwarzana jest cukrów przez bakterie Xanthomonas campestris. Cukry do fermentacji zazwyczaj pozyskiwane są z kukurydzy, pszenicy lub soi.
02
Czy gumę ksantanową można stosować w kosmetykach?
Jak najbardziej, gumę ksantanową można stosować w kosmetykach, a producenci w branży beauty często korzystają z tego składnika. Stosowana jest do zagęszczania i zwiększania lepkości kosmetyków co ułatwia ich aplikację.
03
Czy w diecie bezglutenowej można stosować gumę ksantanową?
Często można znaleźć ją na liście składników żywności z symbolem przekreślonego kłosa. Guma ksantanowa jest produktem bezglutenowym i często występuje jako zamiennik glutenu. Dzięki swoim właściwościom nadaje produktom pożądanej konsystencji dobrze imitując wyroby glutenowe.
04
W jakich produktach spożywczych najczęściej pojawia się guma ksantanowa?
Guma ksantanowa znajduje się w pieczywie, ciastkach, babeczkach czy mieszankach mąk bezglutenowych. W żywności konwencjonalnej znaleźć można ją w dżemach, gotowych sosach, lodach, puddingach, majonezach czy serkach homogenizowanych.

Reklama

Do czego służy i jak używać gumę ksantanową?

Guma ksantanowa jest wszechstronnym składnikiem, który znajduje zastosowanie zarówno w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym.

W przemyśle spożywczym guma ksantanowa jest często używana do zagęszczania i stabilizowania różnych produktów spożywczych, takich jak sosy, zupy, dressingi, czy mleczne napoje. Dzięki jej zdolności do tworzenia żelu, pomaga utrzymać odpowiednią konsystencję i teksturę produktów. Wykorzystywana także jako emulgator, pomagając w połączeniu składników o różnej polarności, co jest przydatne przy produkcji niektórych sosów i majonezów. Dzięki swoim szczególnym właściwościom i niskiej kaloryczności (0,5 kcal/1 g) stosowana jest jako zamiennik tłuszczu w produktach light.

Do czego jeszcze jest wykorzystywana guma ksantanowa? Jest szczególnie popularna w produkcji żywności dla osób z nietolerancją glutenu. Dzięki swoim właściwościom podobnym do glutenu, może być stosowana jako zamiennik w produktach bezglutenowych, takich jak chleb, ciasta, czy ciasteczka.

W kosmetyce guma ksantanowa znajduje zastosowanie głównie jako substancja stabilizująca, która pomaga utrzymać jednorodną konsystencję produktów, takich jak kremy, balsamy, czy żele pod prysznic. Dzięki swoim właściwościom żelującym, może być również wykorzystywana w produkcji żeli do włosów czy past do zębów. Guma ksantanowa z powodzeniem zastępuje zwierzęce składowe kosmetyków. Często jest preferowanym składnikiem w produktach kosmetycznych wegańskich lub cruelty-free, jako alternatywa dla składników pochodzenia zwierzęcego.

Reklama

Jak używać gumy ksantanowej w domowych warunkach?

Substancja ta wykazuje duże właściwości zagęszczające dlatego należy stosować ją w małych ilościach. Warto podkreślić, że jest bogata w błonnik pokarmowy i spożywanie jej w nadmiarze może wywołać dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

Reklama

Gdzie można kupić gumę ksantanową?

Gumę ksantanową można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, sklepach ze specjalistycznymi składnikami dla kucharzy, a nawet w aptekach. W sklepach stacjonarnych, gumę ksantanową można znaleźć przeważnie w sekcji produktów dla osób na diecie bezglutenowej lub w sekcji z dodatkami do żywności i produktów ekologicznych. Jeśli nie można jej znaleźć na półkach, warto zapytać obsługę sklepu o pomoc w jej zlokalizowaniu.

Istnieje wiele sklepów internetowych oferujących gumę ksantanową w różnych opakowaniach i markach. Przy wyborze warto zwrócić uwagę na opis produktu, zawartość i recenzje, aby wybrać najlepszą opcję dla swoich potrzeb. Dodatkowo należy zwrócić uwagę czy produkt posiada informację o przeznaczeniu spożywczym, ponieważ czasami sprzedawana jest jako substancja do wyrobu kosmetyków.

Osoby, chcące zdrowo się odżywiać powinny bazować na warzywach, owocach i pełnoziarnistych produktów zbożowych oraz dbać o objętość posiłków, aby zmniejszyć uczucie głodu oraz lepiej kontrolować apetyt. Niezależnie od Twojego celu nowoczesna platforma żywieniowa oferuje wiele diet zarówno klasycznych, jak i sportowych czy zdrowotnych, które można dopasować do swoich indywidualnych potrzeb. Ponadto w ramach subskrypcji otrzymuje się wiele dodatkowych funkcjonalności ułatwiających bycie na diecie takich jak: lista zakupów, motywator picia wody czy gotowanie dla rodziny.

Czytaj również

Bibliografia

  • Ostrowski, M. P., La Rosa, S. L., Kunath, B. J., Robertson, A., Pereira, G., Hagen, L. H. & Martens, E. C. (2022). Mechanistic insights into consumption of the food additive xanthan gum by the human gut microbiota. Nature Microbiology, 7(4), 556-569.
  • EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food (ANS), et al.
  • Dzionek A., Wojcieszyńska D., Guzik U., Use of xanthan gum for whole cell immobilization and its impact in bioremediation – a review, Bioresource Technology 351 (2022) 126918
dietetyk Kamila Pawłowska
Artykuł napisany przez
dietetyk Kamila Pawłowska
Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka. Na co dzień pracuje jako dietetyk w Peater - globalnej platformie dietetycznej popularyzującej zdrowe podejście do diety. Pasjonatka aktywności fizycznej i zdrowego stylu życia. Interesuje się również psychodietetyką -ukończyła studia podyplomowe w tym zakresie na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym SWPS. Certyfikowany Instruktor Fitness oraz Trener Personalny. Jej konikiem jest żywienie osób aktywnych fizycznie. Wiedzę z tego obszaru zdobywa uczestnicząc w licznych szkoleniach i warsztatach.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Kolagen w jedzeniu - gdzie można go znaleźć? Naturalne źródła i suplementacja
Grafika artykułu Kolagen w jedzeniu - gdzie można go znaleźć. Na grafice znajduje się szklanka z ropuszczonym kolagenem i tytuł artykułu.
Tłuszcze nasycone - jak je odróżnić od nienasyconych? Dzienna dawka
Produkty bogate w tłuszcze nasycone
Podobne artykuły
Masło klarowane
Masło klarowane (ghee) - jak zrobić i do czego je stosować?
Gorzki posmak w ustach
Gorzki smak w ustach - rano i po jedzeniu. Co oznacza i jak się go pozbyć?
Chleb wieloziarnisty razowy
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo
Jedzenie z glutaminianem sodu
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?

Reklama