Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗
Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗
Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗

Fasolka szparagowa – jak ugotować? Przepisy

Fasolka szparagowa to niedojrzałe, młode owoce fasoli. Jest zbierana i spożywana wraz z otaczającymi strąkami, jeszcze zanim znajdujące się w środku nasiona w pełni dojrzeją. W wyniku tego odpowiednie jej przygotowanie, a w szczególności gotowanie jest kluczowe.
Zielona fasolka szparagowa
Źródło: 123RF
Spis treści

Reklama

Jak ugotować fasolkę szparagową?

Fasolka szparagowa należy do grupy roślin strączkowych. Warto ją wprowadzić do swojego tygodniowego jadłospisu z uwagi na bogactwo witamin i składników mineralnych.

Fasolka ma niski indeks glikemiczny i jest doskonałym źródłem witaminy K, a także bardzo dobrym:

  • witaminy C,
  • manganu,
  • błonnika,
  • kwasu foliowego,
  • witaminy B2.

Wykazano również, że fasolka zawiera cenne ilości krzemu w formie umożliwiającej odpowiednie wchłanianie, dzięki czemu wzmacnia kości i tkankę łączną.

Na bazarkach czy też sklepach królują różne odmiany fasoli szparagowej. Do tych najpopularniejszych należą karłowa – niska oraz tyczna – wymagająca podporu z uwagi na jej wysokość. Żółto i zielonostrąkowe fasole są najpopularniejszymi jednak można spotkać również inne odmiany np. fioletową.

Jak zrobić fasolkę szparagową? Do jej przygotowania najlepiej zastosować krótkie gotowanie na parze, lub też szybkie blanszowanie (zanurzenie warzywa we wrzącej wodzie na krótki czas). Takie zachowanie pozwala zachować jak najwięcej wartości w warzywie.

Jak zrobić to krok po kroku?

  1. Opłucz fasolkę pod bieżącą wodą.
  2. Odetnij nożem lub oderwij końcówki (tzw. ogonki) i zwłókniałe części fasolki.
  3. Do garnka nalej wody do wysokości około 5 cm, a następnie ją zagotuj.
  4. Wrzuć fasolkę i gotuj. Sprawdzaj w trakcie miękkość warzywa widelcem.

Reklama

Jak długo gotujemy fasolkę szparagową?

Na pytanie, ile gotuje się fasolka szparagowa nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zależy od odmiany, czasu zbioru i przechowywania (im młodsza tym szybciej się gotuje).

Mrożona fasolka wymaga niezmiernie krótkiego czasu gotowania, a świeża dłuższego.

Czas gotowania fasolki szparagowej wynosi średnio od 4 do 10 minut w przypadku żółtych strąków, a nawet 10-20 minut w przypadków świeżej zielonej odmiany.

Fasolka szparagowa z bułką tartą

Najpopularniejszą formą podania tego warzywa jest klasyczna fasolka szparagowa z bułką tartą. Kaloryczność samej fasolki jest niska, jednak podanie jej z bułką tartą wymieszaną z masłem spowoduje, że dostarczymy o wiele więcej kilokalorii.

By uzyskać bułkę tartą do polania fasolki wystarczy na suchej patelni najpierw zrumienić bułkę, a następnie dodać masło i połączyć oba składniki.

Fasolka w bułce tartej smakuje obłędnie, a to z uwagi na połączenie produktu węglowodanowego z dodatkiem tłuszczowym, który wzmacnia smak fasolki.

Reklama

Fasolka szparagowa do słoików

Fasolka szparagowa na zimę to rozwiązanie dla tych, którzy lubią szybkie, a zarazem zdrowe propozycje. Bez przeszkód jej nadmiar można zamrozić, a także przygotować z niej przetwory.

Wiele osób zastanawia się nad możliwością mrożenia zielonej fasolki lub zakupu już zamrożonego produktu. Zielona fasolka to zdecydowanie warzywo, które można z łatwością zamrozić.  Badania pokazują, że w wyniku mrożenia dochodzi do zatrzymywania dużych ilości cennych składników odżywczych w fasolce przez 3-6 miesięcy po zamrożeniu.

Fasolka szparagowa mrożona może być zatem świetną alternatywą wartościowego warzywa w sezonie zimowym. Obróbka wstępna i krótkie podgotowanie (2-3 minuty) przed porcjowaniem i zamrożeniem fasolki w zupełności wystarczy.

Fasolka szparagowa w słoikach to kolejna alternatywa, która sprawdzi się na czas zimy. By przedłużyć jej trwałość wystarczy zrobić zalewę, przygotować fasolkę jak do mrożenia, umieścić ją w słoikach i uzupełnić je płynem, a na koniec poddać pasteryzacji.

Reklama

Dania z fasolki szparagowej

Fasolka szparagowa żółta jak i zielona to świetny dodatek warzywny do klasycznego obiadu np. schabowego z ziemniakami.

Z jej udziałem można jednak przygotować wykwintniejsze dania - należą do nich m.in.:

  • fasolka szparagowa z jajkiem,
  • frittata z pomidorkami i fasolką zieloną,
  • fasolka szparagowa z podprażonym sezamem i serem feta.

Na obiad z fasolką szparagową sprawdzi się również zapiekanka makaronowa z fasolką i pesto, kaszotto z kurczakiem, cukinią i fasolką czy kurczak w curry z ryżem i blanszowaną zieloną fasolką.

Dania z fasolki szparagowej są szybkie, smaczne, a zarazem niezmiernie wartościowe, dlatego warto włączyć je do swojego jadłospisu.

Reklama

Fasolka szparagowa z piekarnika

Fasolka szparagowa z piekarnika to również smaczny i zdrowy sposób przygotowania tego warzywa. Pieczenie pozwala na ograniczenie kontaktu płynu z strąkami, dzięki czemu składniki odżywcze nie przechodzą do gotującej się wody.

Przed pieczeniem warto fasolkę wstępnie przygotować (umyć i odciąć końcówki), a następnie wymieszać z oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a także doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowane warzywo można podać w towarzystwie ryby czy też kurczaka.

Sezon letni sprzyja zmianom nawyków żywieniowych. Szeroka dostępność warzyw i owoców sezonowych, w tym fasoli szparagowej zachęca do próbowania nowych potraw.

Kiedy nie masz pomysłu na wykorzystanie produktów sezonowych z pomocą w bilansowaniu codziennego jadłospisu przychodzą nowoczesne rozwiązania dietetyczne oferujące gotowe diety.

Każdy plan można wygenerować zgodnie ze swoim celem, a w jego indywidualizacji pomaga wymiana składników czy też całych posiłków. Dzięki czemu można jeść sezonowo i trzymać się swoich postanowień.

Czytaj również

Bibliografia

  • Jak gotować fasolkę szparagową? https://www.olgasmile.com/jak-gotowac-fasolke-szparagowa.html [Dostęp 16.08.2021]
  • Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ)
  • Kahlon TS, Chiu MCM, and Chapman MH. Steam cooking significantly improves in vitro bile acid binding of beets, eggplant, asparagus, carrots, green beans, and cauliflower Original Research ArticleNutrition Research, Volume 27, Issue 12, December 2007, Pages 750-755
  • Bouzari, A, Holstege D, and Barrett DM. Vitamin retention in eight fruits and vegetables: a comparison of refrigerated and frozen storage. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2015, 63, 3, pp. 957-962
  • Gimba JD, Daniel VN, Chundusu ES, et al. Effects of blanching time on anti oxidant (vitamin C) status in some fresh vegetables (carrot, cabbage, and green beans). Continental Journal of Food Science and Technology, 2012, 6, 1, pp 1-3
Ewelina Ogrzewała
Artykuł napisany przez
Ewelina Ogrzewała
Dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Stypendystka lokalnego programu, w którym to zrealizowała swój projekt z zakresu zdrowego odżywiania dla kobiet ciężarnych w szkole rodzenia oraz warsztaty żywieniowe dla dzieci. Doświadczenie i praktykę w zawodzie dietetyka zdobywa na kursach, a także prowadząc indywidualnych pacjentów. Współpracuje z osobami z problemem nadwagi i otyłości, a także chorób dietozależnych (m.in.: nadciśnienie, choroby układu krążenia, dyslipidemia, cukrzyca typu II i insulinooporność). Na co dzień pracuje jako dietetyk w Peater - globalnej platformie dietetycznej popularyzującej zdrowe podejście do diety.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Warzywa
Sok pomidorowy – przepis na sok z wyciskarki i blendera
Dwie szklanki z sokiem pomidorowym
Czy cukinię można jeść na surowo?
Surowca cukinia
Szparagi - zielone i białe. Jakie mają właściwości i jak je ugotować?
Podobne artykuły
Sałatka z selerem naciowym
Seler naciowy - sprawdź przepisy na ciepłe potrawy z selera oraz zdrowe sałatki
Szklanka soku z selera naciowego i różne warzywa w kuchni
Sok z selera naciowego - czy warto go pić? Sprawdź, na co pomaga
Mężczyzna trzyma bataty w koszyku
Indeks glikemiczny batatów. Ile kalorii ma słodki ziemniak?
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Dlaczego warto spożywać kiszone buraki? Sprawdź, jak kisić buraki i zrób to sam
Szklanka soku pomidorowego i koszyk z pomidorami
Właściwości soku pomidorowego. Na co pomaga sok z pomidorów?

Reklama