Reklama
Dania z kalafiora
Kalafior należy do grupy warzyw krzyżowych, które to wykazują silne działanie przeciwnowotworowe, a to za sprawą bogactwa:
- witamin (m.in. witaminy C, K, kwas foliowy),
- substancji mineralnych (np. potasu),
- związków przeciwutleniających (izotiocyjaniany: sulforafan, indole).
Danie z kalafiora nie wymaga długiego czasu przygotowania. Warzywo to można jeść zarówno na surowo, jak i po krótkiej obróbce termicznej (np. gotowanie, duszenie, smażenie, pieczenie). Dzięki swojemu delikatnemu smakowi i teksturze sprawdzi się w połączeniu z wieloma innymi produktami. Jest też niezwykle uniwersalne.
Można z niego przygotować m.in.:
- spód do pizzy,
- puree na wierzch zapiekanki,
- imitację smażonego ryżu,
- udawane pieczone skrzydełka w panierce,
- burgery,
- placki,
- smakowitą zupę z białych warzyw.
Potrawy z kalafiora są smaczne i aromatyczne, a przy okazji odżywcze.
Reklama
Kalafior na obiad
Najprostszym pomysłem na obiad z kalafiorem jest dodanie go do potrawki, curry, kaszotta czy gulaszu. W połączeniu z innymi produktami i aromatycznymi przyprawami można uzyskać smaczny i pożywny posiłek.
Kalafior na obiad może pełnić również funkcję porcji warzyw (np. w formie dobrze znanych gotowanych różyczek z kalafiora z bułką tartą czy też puree z kalafiora) obok dodatku węglowodanowego (np. makaronu, kaszy, ryżu, ziemniaków) i białkowego (np. mięsa czy też ryby).
Kaszotto gryczane z indykiem, kalafiorem i marchewką z groszkiem
Składniki:
- Kasza gryczana sucha - 5 łyżek
- Indyk, mięso z piersi bez skóry – 160g
- Kalafior - 1 szklanka
- Cebula – ½ sztuki
- Marchew z groszkiem mrożona – ½ szklanki
- Bulion warzywny - 2 szklanki
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Sól, Pieprz czarny
- Orzechy włoskie – 1łyżka
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Następnie usmaż je na rozgrzanej patelni z tłuszczem i odłóż na bok.
- Cebulę obierz i posiekaj.
- Kalafior umyj i podziel na różyczki.
- Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę. Następnie dodaj suchą kaszę i smaż przez chwile.
- Do kaszy dolewaj równe partie gorącego bulionu i podgrzewaj stale mieszając. Ustaw największy płomień lub moc palnika, by kasza jednocześnie chłonęła bulion, a jego nadmiar wyparowywał. Kiedy kasza wchłonie pierwszą partię płynu, dodaj następną.
- W momencie, gdy wlejesz połowę płynu dodaj marchewkę z groszkiem, kalafior oraz przyprawy. Kontynuuj dodawanie bulionu, aż kasza wchłonie cały płyn.
- Przed końcem duszenia do kaszy dodaj mięso.
- Gotowe danie przełóż na talerz i posyp orzechami.
Danie jednogarnkowe z kalafiorem
Kalafior to warzywo obecnie dostępne przez cały rok. Dzięki mrożeniu młodych różyczek można się cieszyć jego smakiem również zimą. Z racji tego, z jeszcze większą łatwością, można niezwykle szybko stworzyć danie jednogarnkowe. Przykładem tego jest danie z kalafiora i brokuła.
Wystarczy ułożyć podgotowane koszyczki/różyczki warzyw w naczyniu żaroodpornym i polać je sosem serowym, a następnie zapiec.
Natomiast danie z kalafiora i cukinii z mleczkiem kokosowym, w połączeniu z dodatkiem aromatycznych przypraw (m.in. curry, kurkuma, cynamon, kumin, imbir, chili pieprz i kolendra) pozwoli przenieść się w kraje południowo-wschodniej Azji. Tak przygotowane curry można podać z ugotowanym ryżem.
Reklama
Dania z kalafiora fit
Kalafior jest warzywem niskokalorycznym, a także posiada niski indeks glikemiczny (IG 15). Dzięki temu swoje zastosowanie może mieć między innymi w jadłospisie osób odchudzających się czy chorujących na cukrzycę typu 2.
Bardzo dobrym pomysłem na fit danie z kalafiora są:
- burgery mięsno-warzywne,
- stek z kalafiora.
Reklama
Kalafior na kolację
Kolacja z kalafiora powinna być daniem lekkim (np. zupa krem) z uwagi na to, że sam kalafior jest warzywem ciężkostrawnym i może przyczyniać się do uporczywych wzdęć. Osoby z dolegliwościami jelitowymi powinny unikać spożywania go, szczególnie w godzinach wieczornych.
Jeżeli chce się przygotować kalafior na kolację warto połączyć go z przyprawami łagodzącymi dolegliwości np. koperkiem czy kminkiem.
Zupa krem z kalafiora
- Czosnek - 1 ząbek
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka
- Kalafior – 100g
- Bulion warzywny – 1 szklanka
- Chleb żytni razowy - 1 kromki
- Cebula – ¼ sztuki
- Słonecznik łuskany, nasiona – 1 łyżka
- Ziemniaki – ½ sztuki
- Pieprz czarny, Zioła prowansalskie, Sól
Sposób przygotowania:
- Kalafior umyj, podziel na różyczki.
- Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę.
- Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
- W garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj ziemniaki, przyprawy oraz bulion.
- Po około 10 minutach do garnka dodaj kalafior. Gotuj do miękkości warzyw.
- Po ostudzeniu, zupę zmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji.
- Pieczywo skrop olejem i podsmaż na patelni bez dodatku tłuszczu.
- Krem podawaj z grzankami, pestkami słonecznika i świeżo zmielonym pieprzem.
Warzywa powinny stanowić podstawę codziennej diety. Z pomocą w zbilansowaniu sposobu żywienia przychodzą nowoczesne aplikacje dietetyczne oferujące gotowe plany żywieniowe. W ramach subskrypcji otrzymujemy możliwość nieograniczonego kontaktu z wykwalifikowanym dietetykiem oraz dostęp do bazy przepisów.
W celu ułatwienia zmian nawyków dostępna jest intuicyjna lista zakupów i funkcja „Gotowania dla rodziny”.
Artykuł zawiera lokowanie produktu