Dla Ciebie, na zdrowie!

Dania z kalafiora – przepisy na szybkie potrawy

Dania z kalafiora są lekkie i pożywane, a co ważniejsze w przyrządzeniu ich poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Sezon na to warzywo rozpoczyna się wraz nadejściem miesięcy letnich. Kalafior jest pełen witamin i składników mineralnych, dlatego zdecydowanie warto włączyć do swojego codziennego jadłospisu.
Pieczony kalafior
Źródło: 123RF
Spis treści

Reklama

Dania z kalafiora

Kalafior należy do grupy warzyw krzyżowych, które to wykazują silne działanie przeciwnowotworowe, a to za sprawą bogactwa:

  • witamin (m.in. witaminy C, K, kwas foliowy),
  • substancji mineralnych (np. potasu),
  • związków przeciwutleniających (izotiocyjaniany: sulforafan, indole).

Danie z kalafiora nie wymaga długiego czasu przygotowania. Warzywo to można jeść zarówno na surowo, jak i po krótkiej obróbce termicznej (np. gotowanie, duszenie, smażenie, pieczenie). Dzięki swojemu delikatnemu smakowi i teksturze sprawdzi się w połączeniu z wieloma innymi produktami. Jest też niezwykle uniwersalne.

Można z niego przygotować m.in.:

  • spód do pizzy,
  • puree na wierzch zapiekanki,
  • imitację smażonego ryżu,
  • udawane pieczone skrzydełka w panierce,
  • burgery,
  • placki,
  • smakowitą zupę z białych warzyw.

Potrawy z kalafiora są smaczne i aromatyczne, a przy okazji odżywcze.

Reklama

Kalafior na obiad

Najprostszym pomysłem na obiad z kalafiorem jest dodanie go do potrawki, curry, kaszotta czy gulaszu. W połączeniu z innymi produktami i aromatycznymi przyprawami można uzyskać smaczny i pożywny posiłek.

Kalafior na obiad może pełnić również funkcję porcji warzyw (np. w formie dobrze znanych gotowanych różyczek z kalafiora z bułką tartą czy też puree z kalafiora) obok dodatku węglowodanowego (np. makaronu, kaszy, ryżu, ziemniaków) i białkowego (np. mięsa czy też ryby).

Kaszotto gryczane z indykiem, kalafiorem i marchewką z groszkiem

Składniki:

  • Kasza gryczana sucha - 5 łyżek
  • Indyk, mięso z piersi bez skóry – 160g
  • Kalafior - 1 szklanka
  • Cebula – ½ sztuki
  • Marchew z groszkiem mrożona – ½ szklanki
  • Bulion warzywny - 2 szklanki
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Sól, Pieprz czarny
  • Orzechy włoskie – 1łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Następnie usmaż je na rozgrzanej patelni z tłuszczem i odłóż na bok.
  2. Cebulę obierz i posiekaj.
  3. Kalafior umyj i podziel na różyczki.
  4. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę. Następnie dodaj suchą kaszę i smaż przez chwile.
  5. Do kaszy dolewaj równe partie gorącego bulionu i podgrzewaj stale mieszając. Ustaw największy płomień lub moc palnika, by kasza jednocześnie chłonęła bulion, a jego nadmiar wyparowywał. Kiedy kasza wchłonie pierwszą partię płynu, dodaj następną.
  6. W momencie, gdy wlejesz połowę płynu dodaj marchewkę z groszkiem, kalafior oraz przyprawy. Kontynuuj dodawanie bulionu, aż kasza wchłonie cały płyn.
  7. Przed końcem duszenia do kaszy dodaj mięso.
  8. Gotowe danie przełóż na talerz i posyp orzechami.
Schudnij bez wyrzeczeń! Kliknij tutaj

Danie jednogarnkowe z kalafiorem

Kalafior to warzywo obecnie dostępne przez cały rok. Dzięki mrożeniu młodych różyczek można się cieszyć jego smakiem również zimą. Z racji tego, z jeszcze większą łatwością, można niezwykle szybko stworzyć danie jednogarnkowe. Przykładem tego jest danie z kalafiora i brokuła.

Wystarczy ułożyć podgotowane koszyczki/różyczki warzyw w naczyniu żaroodpornym i polać je sosem serowym, a następnie zapiec.

Natomiast danie z kalafiora i cukinii z mleczkiem kokosowym, w połączeniu z dodatkiem aromatycznych przypraw (m.in. curry, kurkuma, cynamon, kumin, imbir, chili pieprz i kolendra) pozwoli przenieść się w kraje południowo-wschodniej Azji. Tak przygotowane curry można podać z ugotowanym ryżem.

Reklama

Dania z kalafiora fit

Kalafior jest warzywem niskokalorycznym, a także posiada niski indeks glikemiczny (IG 15). Dzięki temu swoje zastosowanie może mieć między innymi w jadłospisie osób odchudzających się czy chorujących na cukrzycę typu 2.

Bardzo dobrym pomysłem na fit danie z kalafiora są:

  • burgery mięsno-warzywne,
  • stek z kalafiora.

Reklama

Kalafior na kolację

Kolacja z kalafiora powinna być daniem lekkim (np. zupa krem) z uwagi na to, że sam kalafior jest warzywem ciężkostrawnym i może przyczyniać się do uporczywych wzdęć. Osoby z dolegliwościami jelitowymi powinny unikać spożywania go, szczególnie w godzinach wieczornych.

Jeżeli chce się przygotować kalafior na kolację warto połączyć go z przyprawami łagodzącymi dolegliwości np. koperkiem czy kminkiem.

Zupa krem z kalafiora

  • Czosnek - 1 ząbek
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • Kalafior – 100g
  • Bulion warzywny – 1 szklanka
  • Chleb żytni razowy - 1 kromki
  • Cebula – ¼ sztuki
  • Słonecznik łuskany, nasiona – 1 łyżka
  • Ziemniaki – ½ sztuki
  • Pieprz czarny, Zioła prowansalskie, Sól

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior umyj, podziel na różyczki.
  2. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę.
  3. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
  4. W garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj ziemniaki, przyprawy oraz bulion.
  5. Po około 10 minutach do garnka dodaj kalafior. Gotuj do miękkości warzyw.
  6. Po ostudzeniu, zupę zmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji.
  7. Pieczywo skrop olejem i podsmaż na patelni bez dodatku tłuszczu.
  8. Krem podawaj z grzankami, pestkami słonecznika i świeżo zmielonym pieprzem.

Warzywa powinny stanowić podstawę codziennej diety. Z pomocą w zbilansowaniu sposobu żywienia przychodzą nowoczesne aplikacje dietetyczne oferujące gotowe plany żywieniowe. W ramach subskrypcji otrzymujemy możliwość nieograniczonego kontaktu z wykwalifikowanym dietetykiem oraz dostęp do bazy przepisów.

W celu ułatwienia zmian nawyków dostępna jest intuicyjna lista zakupów i funkcja „Gotowania dla rodziny”.

Artykuł zawiera lokowanie produktu

[link url="https://www.medme.pl/artykuly/dietetyczny-obiad-przepisy-na-lekkie-i-szybkie-dania,73111.html"]Dietetyczny obiad – przepisy na lekkie i szybkie dania/link]

Czytaj również
Ewelina Ogrzewała
Artykuł napisany przez
Ewelina Ogrzewała
Dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Stypendystka lokalnego programu, w którym to zrealizowała swój projekt z zakresu zdrowego odżywiania dla kobiet ciężarnych w szkole rodzenia oraz warsztaty żywieniowe dla dzieci. Doświadczenie i praktykę w zawodzie dietetyka zdobywa na kursach, a także prowadząc indywidualnych pacjentów. Współpracuje z osobami z problemem nadwagi i otyłości, a także chorób dietozależnych (m.in.: nadciśnienie, choroby układu krążenia, dyslipidemia, cukrzyca typu II i insulinooporność). Na co dzień pracuje jako dietetyk w Peater - globalnej platformie dietetycznej popularyzującej zdrowe podejście do diety.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Dania z pomidorów – co zrobić na obiad? Przepisy
Pomidory
Przeczytaj artykuł
Dania z mięsa mielonego - co zrobić? Pomysły na obiad
Pupleciki z mięsa mielonego
Przeczytaj artykuł
Dania z dyni – co zrobić z piżmowej i Hokkaido?
Zupa z dyni piżmowej
Podobne artykuły
Obiad z ryżem
Dania z ryżem – pomysły na szybkie potrawy
Zupa pieczarkowa krem
Dania z pieczarek – jak zrobić i co?
Dania z soczewicy
Dania z soczewicy i czerwonej i zielonej. Przepisy na potrawy
Danie ze szpinakiem
Danie ze szpinakiem – przepisy na potrawy ze świeżym i mrożonym
Może to Cię zainteresuje
Żółte kwiaty wiesiołka
Wiesiołek - na co pomaga i jak stosować? Właściwości rośliny
grupa ludzi w strojach kąpielowych w zimnym klimacie robi selfie i stosuję metodę Wina Hofa
Metoda Wima Hofa - co daje? Efekty ćwiczeń oddechowych
Najzdrowsze ryby na papierze do pieczenia
Najzdrowsze ryby - dla dzieci i dorosłych. Które gatunki?
Dławiąca się kobieta
Zadławienie - u dziecka i dorosłego. Zasady pierwszej pomocy

Reklama


Jak mobilizować bliznę? 🩹
Sprawdź!