Dla Ciebie, na zdrowie!

Kotlety bez mięsa [PRZEPISY]

To idealne danie dla wegetarian. Kotlety bez mięsa, mimo że przygotowywane są z prostych składników, nie tracą nic ze smaku i wartości odżywczych. Świetne na obiad, ciepłą kolację i jako lunch do pracy. Mogą stać się także przysmakiem dzieci, dlatego warto na stałe wprowadzić je do domowego menu.
Warzywne kotlety z koperkiem
Źródło: 123RF
Spis treści

Reklama

Kotlety z białej fasolki

Składniki: 3 szklanki ugotowanej białej fasoli, 1,5 szklanki sosu pomidorowego, 30 g masła, łyżka utartej cebuli, 2 łyżki mąki, 2 żółtka, 1 całe jajo, sól, pieprz, tarta bułka, olej do smażenia.

Przygotowanie: Fasolę zmiksować wraz z sosem pomidorowym. Cebulę zeszklić na maśle, połączyć z mąką i żółtkami, dodać do fasoli, przyprawić solą i pieprzem. Całość gotować na wolnym ogniu około pół godziny, aż masa zgęstnieje, ostudzić. Formować krokiety, obtaczać w jajku i bułce, smażyć na oleju na złoty kolor.

Reklama

Kotlety z płatków owsianych

Składniki: szklanka płatków owsianych, 2 jaja, cebula, szczypiorek, sól, pieprz, 50 g tartego parmezanu, 1/2 szklanki tartej bułki, olej do smażenia.

Przygotowanie: Płatki zalać litrem wrzątku, podgrzewać na małym ogniu aż się rozkleją. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia, wystudzić. Cebulę obrać, drobno posiekać, przesmażyć na łyżce oleju, połączyć z płatkami i jajami, dodać posiekany szczypiorek, przyprawić do smaku. Z masy formować kotleciki, panierować w tartej bułce wymieszanej z parmezanem, smażyć na oleju na złoty kolor.

Reklama

Kotleciki twarogowe z prosa

Składniki: 200 g prosa, 1/2 l rosołu, cebula, ząbek czosnku, 4 łyżki oleju, 1 jajo, 150 g twarożku, 1/2 pęczka tymianku, sól, pieprz.

Przygotowanie: Proso opłukać, zalać gorącym rosołem, gotować 10 minut, przestudzić. Na łyżce oleju, przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać do prosa wraz z twarożkiem, jajem i listkami tymianku, wymieszać, przyprawić do smaku. Z masy uformować 8 kotlecików, smażyć na pozostałym oleju po 5 minut, z każdej strony.

Reklama

Kotlety z kaszy gryczanej

Składniki: szklanka kaszy gryczanej, 150 g drobno startego żółtego sera, 4 jaja, łyżka majeranku, sól, pieprz, tarta bułka do panierowania, olej do smażenia.

Przygotowanie: Umytą i odsączoną kaszę wsypać do pół litra osolonego wrzątku, ugotować pod przykryciem na małym ogniu, przestudzić. Połączyć z jajami, żółtym serem i majerankiem, przyprawić solą i pieprzem. Uformować kotlety, panierować w tartej bułce, usmażyć na oleju z obu stron.

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Dieta 1000 kcal - przykładowy jadłospis i efekty
Produkty o niskim indeksie glikemicznym
Przeczytaj artykuł
Dieta przy łuszczycy - co jeść, a czego unikać? Jadłospis
Dieta przeciwzapalna przy łuszczycy
Przeczytaj artykuł
Czy dieta pudełkowa jest odpowiednia dla osób z nietolerancją laktozy? Sprawdzamy!
Dieta pudełkowa dla osób z nietolerancją laktozy
Podobne artykuły
Produkty pozwalajace osiagnac stan ketozy
Ketoza - co to jest? Objawy, efekty i skutki uboczne
Kobieta z objawami grypy ketogenicznej
Keto grypa - co to jest i ile trwa? Przyczyny i objawy
Smażone warzywa sprawdzą się jako dodatek do obiadu wegeteriańskiego
Obiad wegetariański - pomysły na szybkie dania
Owsianka na mleku z jagodami
Wegetariańskie śniadanie - przepisy dla dzieci i dorosłych
Może to Cię zainteresuje
Żółte kwiaty wiesiołka
Wiesiołek - na co pomaga i jak stosować? Właściwości rośliny
grupa ludzi w strojach kąpielowych w zimnym klimacie robi selfie i stosuję metodę Wina Hofa
Metoda Wima Hofa - co daje? Efekty ćwiczeń oddechowych
Najzdrowsze ryby na papierze do pieczenia
Najzdrowsze ryby - dla dzieci i dorosłych. Które gatunki?
Dławiąca się kobieta
Zadławienie - u dziecka i dorosłego. Zasady pierwszej pomocy

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Jaką dawkę witaminy D stosujesz?