Kotlety bez mięsa [PRZEPISY]

Kotlety bez mięsa
To idealne danie dla wegetarian. Kotlety bez mięsa, mimo że przygotowywane są z prostych składników, nie tracą nic ze smaku i wartości odżywczych. Świetne na obiad, ciepłą kolację i jako lunch do pracy. Mogą stać się także przysmakiem dzieci, dlatego warto na stałe wprowadzić je do domowego menu.

Kotlety z białej fasolki

Składniki: 3 szklanki ugotowanej białej fasoli, 1,5 szklanki sosu pomidorowego, 30 g masła, łyżka utartej cebuli, 2 łyżki mąki, 2 żółtka, 1 całe jajo, sól, pieprz, tarta bułka, olej do smażenia.

Przygotowanie: Fasolę zmiksować wraz z sosem pomidorowym. Cebulę zeszklić na maśle, połączyć z mąką i żółtkami, dodać do fasoli, przyprawić solą i pieprzem. Całość gotować na wolnym ogniu około pół godziny, aż masa zgęstnieje, ostudzić. Formować krokiety, obtaczać w jajku i bułce, smażyć na oleju na złoty kolor.

Kotlety z płatków owsianych

Składniki: szklanka płatków owsianych, 2 jaja, cebula, szczypiorek, sól, pieprz, 50 g tartego parmezanu, 1/2 szklanki tartej bułki, olej do smażenia.

Przygotowanie: Płatki zalać litrem wrzątku, podgrzewać na małym ogniu aż się rozkleją. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia, wystudzić. Cebulę obrać, drobno posiekać, przesmażyć na łyżce oleju, połączyć z płatkami i jajami, dodać posiekany szczypiorek, przyprawić do smaku. Z masy formować kotleciki, panierować w tartej bułce wymieszanej z parmezanem, smażyć na oleju na złoty kolor.

Kotleciki twarogowe z prosa

Składniki: 200 g prosa, 1/2 l rosołu, cebula, ząbek czosnku, 4 łyżki oleju, 1 jajo, 150 g twarożku, 1/2 pęczka tymianku, sól, pieprz.

Przygotowanie: Proso opłukać, zalać gorącym rosołem, gotować 10 minut, przestudzić. Na łyżce oleju, przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać do prosa wraz z twarożkiem, jajem i listkami tymianku, wymieszać, przyprawić do smaku. Z masy uformować 8 kotlecików, smażyć na pozostałym oleju po 5 minut, z każdej strony.

Kotlety z kaszy gryczanej

Składniki: szklanka kaszy gryczanej, 150 g drobno startego żółtego sera, 4 jaja, łyżka majeranku, sól, pieprz, tarta bułka do panierowania, olej do smażenia.

Przygotowanie: Umytą i odsączoną kaszę wsypać do pół litra osolonego wrzątku, ugotować pod przykryciem na małym ogniu, przestudzić. Połączyć z jajami, żółtym serem i majerankiem, przyprawić solą i pieprzem. Uformować kotlety, panierować w tartej bułce, usmażyć na oleju z obu stron. Zobacz: Kasza gryczana – dlaczego jest taka zdrowa

Ewelina Polna

Przeczytaj także:

Wegetarianizm, weganizm i inne formy diety bezmięsnej

Czy dieta wegetariańska może być niebezpieczna dla zdrowia?

 

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA